Dr.Dropin tar kvinnehelse på alvor
Dr.Dropin ønsker å endre holdninger om kvinnehelse ved å bidra med informasjon og opplysning til våre pasienter. Flere av sykdommene innen kvinnehelse er underdiagnostisert, og det er mangel på kunnskap hos de som møter pasientene først. Våre gynekologer, psykologer, fysioterapeuter, kiropraktorer og leger har ekspertise på kvinnehelse, og ser deg og dine plager.


Smerter i underlivet
10-15% av alle kvinner opplever smerter i underlivet. Smertene kan sitte i vulva/ytre kjønnsorgan, i skjeden, i livmoren og i bekkenet, og mange opplever smerter knyttet til blant annet menstruasjon, eggløsning, vannlating og samleie.
Under kan du lese mer om noen av de vanligste tilstandene og sykdommene til smerter, og hvordan vi kan hjelpe deg.

Under og etter graviditet
Dr.Dropin Fysikalske har fysioterapeuter med spesialkompetanse på gravide, og kan veilede, sette opp treningsprogram og følge deg opp både før og etter svangerskapet.
I tillegg har vi mye erfaring med ulike plager og problematikker du kan møte på under, og i etterkant av en graviditet. Les mer om hvordan vi kan hjelpe deg nedenfor.

Gynekologi
Hos Dr.Dropin får du god hjelp av dyktige gynekologer med lang erfaring fra sykehus og andre kvinneklinikker. Vi er stolte av gynekologene i Dr.Dropin som møter pasientene med det de har behov for – varme, forståelse og kunnskap.
Problematikken rundt endometriose og PCOS
Tallene taler for seg selv. Det er viktig for samfunnet at kvinner sin helse blir satt på agendaen. Kvinnesykdommer blir snakket for lite om og fører til at kvinner lever med usikkerhet, skam og en lidelse som ikke blir tatt på alvor. Våre gynekologer ønsker å tilby en trygg legetime hvor du blir sett og hørt.
Mer enn 10 % av kvinner lever med kvinnesykdommer som fører til unødig lidelse, frustrasjon og usikkerhet. To av disse sykdommene er Endometriose og PCOS (Polycystisk ovariesyndrom).
- Endometriose kan gi sterke og uutholdelige smerter under menstruasjon fordi livmorvev vokser steder det normalt ikke skal og sykdommen kan føre til ufrivillig barnløshet. 1 av 10 kvinner lider av endometriose.
- PCOS gjør at hormonene er i ubalanse. Eggene i eggstokkene modner ikke og blir til væskefylte hulrom. Eggløsning uteblir og for 75 % av de med PCOS kan det bli strevsomt å bli gravid. I tillegg kan PCOS føre til unormal hårvekst, overvekt og kviser. 15 % av kvinner rammes av PCOS.
Gynekolog og forsker på kvinnesykdommer PCOS og endometriose, Jan Mellembakken, kan rådgi og hjelpe om du opplever sterke smerter. Les mer om Jan Mellembakken her:
PCOS og endometriose ekspert Jan MellembakkenSamarbeid med Iselin Guttormsen
Dr.Dropin ønsker å øke kunnskapen om sykdommer som mange kvinner lever med, med mål om at kvinner skal slippe å leve med unødig frustrasjon, lidelse og usikkerhet. Det handler ikke bare om at kvinnen selv skal få mer kunnskap, men også om at pårørende, venner, arbeidsgivere med fler, skal få en forståelse for sykdommene.
For å oppnå dette har vi blant annet inngått et samarbeid med Iselin Guttormsen, som også brenner for kvinner og kvinnehelse. Iselin Guttormsen snakker fritt og åpent om kvinnehelse og seksualitet gjennom egne kanaler, og jobber med å endre holdninger til kvinnekroppen.
Sammen med Iselin Guttormsen har Dr.Dropin og Daniel Sørli, medisinsk ansvarlig i Dr.Dropin, laget en video som gir deg mer kunnskap om Endometriose og PCOS.
Hvorfor forskes det ikke mer på kvinnesykdommer?
Les hele intervjuet med Jan Mellembakken.
Les mer om Jan Mellembakken her#sjekkdeg og HPV-viruset
September er #sjekkdeg måneden. De fleste kvinner vet at vi sjekker oss for å forhindre livmorhalskreft, men de færreste vet at livmorhalskreft kommer fra et HPV-virus. HPV-viruset er nemlig vår vanligste seksuelt overførbare infeksjon, og ikke klamydia som mange tror.
Les mer om HPV-viruset og nytt screeningprogram for kvinner 34-69 år her.
Les mer om HPV-viruset her
Bekkenleddsmerter under graviditet
Omtrent en av fem gravide får bekkenleddsmerter i Norge hvert år. Smertene kan komme både tidlig og sent i svangerskapet. De er ofte lokalisert til de to bekkenleddene på baksiden av bekkenet, men kan også være foran ved symfysen (skambeinet). Smerten kan stråle til sete og bakside av lår. Gå, sitte og stå over tid, stillingsendring, framoverbøying og løfting er ofte smertefullt.
Kjønnssdykdommer
Kondom er det sikreste vi har for å unngå kjønnssykdommer. Bruk av kondom i Norge øker, men fortsatt velger halvparten å ikke benytte seg av kondom når man har sex men en ny partner. I Norge er vi heldige å ha et godt og tilgjengelig helsevesen, noe som bidrar til at mange senker skuldrene og heller satser på å kurere i etterkant. Det er hverken bra for individuell eller kollektiv helse å ta mer antibiotika enn nødvendig, det bidrar til at bakteriene blir motstandsdyktige og medisinen mister sin effekt.
Går man for lenge uten å behandle kjønnssykdommer kan dette få konsekvenser som bekkeninfeksjoner, bitestikkelbetennelse og infertilitet. Vårt råd for å unngå smitte er å bruke kondom og teste seg mellom nye sex-partnere. Slik holdes smitten nede, og man sikrer at man ikke går for lenge med potensiell smitte og heller ikke smitter videre.
Dr.Daniel Sørli og Iselin Guttormsen diskuterer tematikken. Se videoen i linken under.
Andre temaer innen kvinnehelse
Om du vil lese mer om flere viktige temaer innen kvinnehelse:
Abort
Bakteriell Vaginose
Brystkreft
Celleprøve
Gynekologi
Eggelederundersøkelse
Fertilitetssjekk
HPV-vaksine
Prevensjon
Ultralyd
Kjønnssykdommer