Livmorhalsprøve (Celleprøve/HPV-test)

Screeningprogrammet

Alle kvinner mellom 25-69 år bør ta HPV-test hvert 5. år. HPV-test har nå erstattet celleprøve som primær screeningtest.

Dersom prøven ikke viser tilstedeværelse av HPV-viruset, vil du motta en påminnelse om å gjennomføre en ny livmorhalsprøve etter fem år. Dersom du i mellomtiden opplever symptomer fra underlivet, er det viktig å kontakte en lege.

Hvis prøven viser seg å være positiv for HPV-viruset, vil den samme prøven bli undersøkt under et mikroskop for å vurdere eventuelle celleforandringer. I slike tilfeller vil du bli nøye fulgt opp av en lege.

HPV-testen kan utføres hos din fastlege eller hos en lege eller gynekolog hos Dr.Dropin.

Se ledige timer hos gynekologSe ledige timer hos allmennlege

Livmorhalsprøve hos Dr.Dropin

Du kan ta HPV-testen enten hos våre allmennleger (695,-) eller hos våre gynekologer (1395,-). Hos allmennlegene utføres kun HPV-testen, mens gynekologene gir deg en fullstendig gynekologisk undersøkelse med ultralyd.

I Norge er laboratorieundersøkelser gratis når testen utføres som en del av screeningprogrammet, eller ved tilstedeværelse av symptomer. Ønsker man en test utenom livmorhalsprogrammet, eller uten tilstedeværelse av symptomer vil det påløpe et ekstra gebyr på 1400,- fra laboratoriet.

Møt gynekologene våre her
sanity imagesanity image

Skummelt med gynekologisk undersøkelse?

Det er smertefritt å ta HPV-testen. Legen eller gynekologen bruker en liten børste som føres inn i skjeden. Denne roteres rundt, før den tas ut.

Alle våre leger og gynekologer har full forståelse for at en gynekologisk undersøkelse kan oppleves ubehagelig for deg. For å gjøre det mindre skummelt kan du se på filmen av Iselin Guttormsen som utfører en celleprøve hos en av våre gynekologer.

Se ledige timer

Livmorhalsprogrammet

Livmorhalsprogrammet er et tilbud til alle kvinner mellom 25 og 69 år om å regelmessig sjekke seg for HPV-virus og celleforandringer i livmorhalsen. Kreftregisteret sender ut påminnelsesbrev til alle kvinner hvert 5. år til og med det året de fyller 69. Fra fylte 70 år må man selv ta initiativ til testen. Dette er et screeningprogram utarbeidet for å oppdage forstadier til kreft på et tidlig stadium slik at man får behandlet det tidlig og forebygge alvorlig sykdom. Det er frivillig om man vil undersøkes eller ikke, men det anbefales på det sterkeste.

Visste du at HPV-viruset er den mest vanlige kjønnsykdommen i Norge? Les mer her!Se ledige timer
sanity imagesanity image

Celleforandringer, HPV-virus og livmorhalskreft

En langvarig HPV-infeksjon i underlivet kan gi noe man kaller “celleforandringer” som i løpet av 10-20 år kan utvikle seg til kreft. Celleforandringer er en endret struktur i cellene på livmorhalsen fra det normale. Disse forandringene deles inn i tre stadier (beskrevet under avsnittet “Prøvesvar”), og er ikke nødvendigvis det samme som forstadiet til kreft. En forandring i cellene kan gå tilbake til det normale, eller de kan forandre seg videre til forstadiet til kreft. Nettopp fordi HPV-infeksjon ofte går over av seg selv uten å føre til alvorlig sykdom testes det kun hvert 5. år.

Hvert år er det ca 300 norske kvinner som får påvist livmorhalskreft. Livmorhalskreft utvikler seg langsomt gjennom flere stadier fra godartede forstadier til kreft til ondartet kreft, og det tar tid før man får symptomer. Det er viktig å følge livmorhalsprogrammet selv om man ikke får påvist viruset eller celleforandringer, da det kan oppstå på et senere tidspunkt.

Det anbefales alle kvinner i alle aldre, uavhengig av om de har hatt null eller flere seksualpartnere å vaksinere seg mot HPV, og følge livmorhalsprogrammet fra det året de fyller 25 år.

Les mer om HPV-vaksinen her
sanity imagesanity image

Symptomer du skal følge med på

  • Kjønnsvorter
  • Endret utflod med brun-rosa farge, endret lukt
  • Småblødninger mellom to menstruasjoner
  • Blødning / brunlig utflod etter samleie og fysisk aktivitet
  • Blødning etter overgangsalder
  • Smerter / ubehag fra underlivet eller korsrygg
Se ledige timer
sanity imagesanity image

Prøvesvar og resultater

Svaret man får på prøven kan ofte være litt forvirrende, da mange tror at HPV-virus eller celleforandring er det samme som forstadiet til kreft. Det stemmer ikke, da en celleforandring også kan være et tegn på irritasjon i slimhinnen.
Prøvesvaret deles inn slik:

  • HPV-negativ: ingen virus funnet, du kan vente i 5 år til neste prøve
  • HPV-positiv: virus er funnet, og prøven vil i tillegg undersøkes for celleforandringer
  • Lette celleforandringer (stadium 1) påvist: dette er som regel tegn på at du har en HPV-infeksjon, og prøven testes også for HPV. Er den HPV-positiv rådes det til ny prøve innen 6 måneder. Grunnen til at man venter en tid er at kroppen da som regel har kvittet seg med infeksjonen i mellomtiden og cellene er normale igjen. Det er ikke farlig å vente denne tiden, da det uansett tar minst 10-15 år før en celleforandring kan utvikle seg til kreft.
  • Alvorlige celleforandringer (stadium 2 og 3) påvist: da blir du henvist direkte til en gynekolog for en grundig undersøkelse av underlivet og flere prøver. Viser disse prøvene også alvorlige forandringer blir du tilbudt hurtig behandling og oppfølging.
  • Livmorhalskreft påvist: viser celleprøven kreft blir du hurtig henvist i kreftpakkeforløp til ditt lokalsykehus hvor du blir undersøkt grundig for å finne ut hvor langt sykdommen er kommet, og legene der finner den rette behandlingen for deg.
Se ledige timer
sanity imagesanity image

Forventet svartid

Uavhengig av hvor du utfører HPV-testen tar det vanligvis opptil 6-8 uker å få svar på analysen av prøven. Hvis legen mistenker at det kan være kreft vil prøven prioriteres hos laboratoriet. Legene hos Dr.Dropin gir svar i Pasientsky uavhengig om svaret er positivt eller negativt. Hvis prøven påviser livmorhalskreft, vil legen ringe deg og henvise deg direkte videre til sykehus for videre utredning og behandling.

Oslo Universitetssykehus, som analyser alle livmorhalsprøver for både offentlige og- private pasienter, har beklageligvis forsinkelse hos seg som medfører en svartid på opptil 14 uker per juni 2024. Dette gjelder uavhengig av hvor du tar livmorhalsprøve.

Se ledige timer hos gynekolog
sanity imagesanity image

Kan jeg si nei til en undersøkelse hos gynekologen?

Ja, det er du selv som bestemmer om du skal undersøkes. Noen ønsker å møte gynekologen først for å bli trygg og ha en samtale rundt hvordan en undersøkelse foregår, før de kommer tilbake på en ny time for selve undersøkelsen.

Kan jeg bare komme for en samtale?

Det kan du. Du bestemmer selv hva du ønsker å bruke tiden med gynekologen på. Gynekologene våre er kunnskapsrike og trygge fagpersoner som gjerne hjelper deg med råd og anbefalinger.

Hva gjør en gynekolog?

Gynekologer er leger som har spesialisert seg på sykdommer i kvinners underliv; inkludert graviditet og fødsel. De utfører ultralyd av livmor og eggstokker, tar celleprøve og andre prøver fra underlivet og sjekker deg for infeksjoner. De kan diagnostisere og behandle sykdommer som blant annet endometriose, infertilitet, cyster og smerter i underlivet.

Kan jeg gå til gynekolog hvis jeg har mensen?

I de fleste tilfeller, ja. Hvis det er for screeningundersøkelse for livmorhalskreft, kan celleprøven noen ganger være usikker hvis du blør kraftig, men hvis det er en av de lettere dagene i mensen, bør det gå bra. Det går helt fint å blø når du har gynekologitime.

Kan jeg bruke tampong når jeg går til gynekolog?

Du kan la tampongen eller menstruasjonskoppen stå inne til rett før undersøkelsen. Hvis du kommer for celleprøve, så anbefales bruk av bind i to dager før.  Bortsett fra det er det ingen spesielle prosedyrer eller ting du må gjøre før du skal inn til timen, og du trenger ikke å barbere deg eller vaske deg på en spesiell måte.

Kan man gå til gynekolog uten henvisning?

Hos privat gynekolog, som hos Dr.Dropin, kan du booke time direkte selv, uten henvisning.

Er gynekolog dyrt?

Hva det koster å gå til gynekolog vil variere noe med typen undersøkelse som man skal ha og hvor lang tid det settes av. Hos oss betaler de aller fleste en fast pris på 1395 kr. Vi tar ikke tillegg for vanlige prøver, men for kirurgi. Vi har studentmedlemskap som gir rabatt.

Hvor mye koster en time hos gynekolog?

Gynekologisk konsultasjon på 20 minutter koster 1395 kr. Fullstendig prisliste kan du se her: https://drdropin.no/gynekolog/priser

Vi har studentmedlemskap som gir 15% rabatt på konsultasjon.

Bør jeg bestille enkel eller dobbeltime?

Hvor lang timen bør være avhenger av deg og ditt behov. Vi har et tilbud om dobbelttime (40 min) for de som ønsker ekstra god tid hos gynekologen eller har flere problemstillinger de ønsker løst på et besøk. De aller fleste klarer seg fint med enkeltime på 20 min. Eksempler på problemstilling som krever 40 min er førstegangs svangerskapskontroll og fertiltitetsutredning for par.

En time for NIPT vil også holde av 40 min hos gynekologen, men dette bookes som et eget produkt når du velger timetype.

Hvor ofte bør man ta gynekologisk undersøkelse?

I alderen 25-69 år anbefales det at du går minst hvert 3. år til lege eller gynekolog for å ta celleprøve. Du får innkalling i Digipost fra Kreftregisteret dersom det er på tide med ny screeningprøve. Du bør i tillegg oppsøke gynekolog dersom du har symptomer fra underlivet.

Når bør jeg gå til gynekolog?

Noen eksempler er smerter ved samleie eller smerter fra underlivet som du ikke kan forklare. Plagsomme menstruasjonssmerter er et annet eksempel. Hvis du får mellomblødninger eller blødninger etter overgangsalderen så bør du også søke lege.

Kan en gynekolog se om man har kreft?

Hos Dr.Dropin har gynekologen et spesielt mikroskop som kalles kolposkop. Det kan gynekologen bruke til å studere livmorhalsen din og se etter forandringer som kan tyde på celleforandringer eller kreft. Gynekologen har også ultralyd som i noen tilfeller kan fremstille oppfylninger eller unormale funn som bør undersøkes nærmere ved f eks en vevsprøve.

Er det gratis å ta celleprøve?

Tar du celleprøve hos fastlegen betaler du egenandel. Har du indikasjon på celleforandringer, mistenker livmorhalskreft eller har fått påminnelse fra livmorhalsprogrammet og bestiller time hos gynekolog med celleprøve/HPV-test hos Dr.Dropin er celleprøven eller HPV-testen gratis. Hos oss betaler du for selve konsultasjonen (1395 kr).

Hva spør gynekologen om?

Gynekologen vil spørre deg om du har noen sykdommer og om du bruker noen faste medisiner. Gynekologen vil også spørre deg om du har gjort en underlivsundersøkelse hos lege før eller om dette er første gang. Gynekologen vil også gjerne vite om du gruer deg, så gynekologen kan ta ekstra hensyn til dine bekymringer.

Hva skjer på en gynekologisk undersøkelse?

Først vil gynekologen bli kjent med deg, gjøre deg trygg og forstå problemstillingen din. Hvis det er nødvendig med en undersøkelse for å hjelpe deg videre, vil du få tilbud om å kle av deg nedentil bak et forheng. Vi tilbyr gratis engangsskjørt som mange takker ja til for å føle seg mindre avkledd.

Hva skal man helst ikke gjøre før en time hos gynekolog?

Unngå å vaske inne i skjeden, gynekologen vil gjerne sjekke om utfloden er normal, noe som er enklere hvis den ikke er vasket bort. Du trenger ikke bekymre deg for lukt og utseendet nedentil. Du trenger ikke å barbere deg. Gynekologen har sett tusenvis av underliv og alle er forskjellige-like forskjellige som ansiktet vårt. Dette er hverdagen til gynekologen, selv om det ikke er det for deg:)

Kan man be om kvinnelig gynekolog?

Når det kommer til behandling i det offentlige, så har du rett på nødvendig og forsvarlig helsehjelp, men du har ikke krav på en behandler av et spesifikt kjønn og kan ikke kreve dette. Det finnes mange mannlige gynekologer og du kan ikke reservere deg mot dette. Hos Dr.Dropin velger du selv hvilken gynekolog du ønsker å komme til.

Hvor mye koster det å ta Livmorhalsprøve?

En livmorhalsprøve på indikasjon (screening eller som en del av utredning) koster kr 1195 kr, det er inkludert i konsultasjonsprisen. Dr.Dropin har faste og forutsigbare priser, uten skjulte tilleggskostnader.

Kan man se livmorhalskreft på ultralyd?

Kreft i livmorhalsen kan vanligvis ikke ses med ultralyd, men ved hjelp av spekulum og lys, eventuelt også et kolposkop, kan gynekologen se etter forandringer på livmorhalsen.

Hvor ofte skal jeg ta livmorhalsprøve?

Kvinner mellom 25 og 69 år anbefales å ta livmorhalsprøve hvert femte år. Prøven blir analysert for HPV (Humant Papillomavirus). Dersom HPV ikke er påvist, anbefales neste prøve om 5 år. Følg alltid anbefalingene fra livmorhalsprogrammet og/eller fra gynekologen din. Innimellom hender det at man må ta prøve oftere enn standardprogram.

Kan man ha celleforandringer uten HPV?

Celleforandringer trenger ikke bare skyldes HPV-infeksjon eller forstadier til livmorhalskreft. Også Soppbetennelse, herpesvirus og andre mikroorganismer kan for eksempel gi celleforandringer. Det tar flere år før en celleforandring forårsaket av HPV-viruset blir til livmorhalskreft. HPV smittes gjennom seksuell kontakt.

Hvordan merker man kreft i underlivet?

Gynekologisk undersøkelse, livmorhalsprøve (celleprøve og HPV-test) er viktig for å oppdage livmorhalskreft eller celleforandringer tidlig. Livmorhalsprøven blir hentet ut gjennom en gynekologisk undersøkelse, hvor en liten børste benyttes til å samle opp celler fra overflaten i livmorhalsen.

Kan man få livmorhalskreft uten å være seksuelt aktiv?

Har du aldri hatt noen form for sex, er risikoen for å utvikle livmorhalskreft veldig lav. HPV (Humant papillomavirus) er årsak til de aller fleste tilfeller av livmorhalskreft, og viruset kan smitte med alle former for seksuell kontakt.

Hvordan merker man kreft i livmoren?

De første symptomene på livmorkreft er vanligvis unormal blødning fra vagina. Smerter eller trykk i underlivet er andre symptomer.

Hva vil det si å være HPV positiv?

En positiv HPV test betyr at du har en HPV infeksjon i livmorhalsen. Ved en vedvarende infeksjon over mange år, er det høyere risiko for å utvikle celleforandringer. Celleforandringer går oftest tilbake av seg selv ved at kroppen klarer å bekjempe virusinfeksjonen.

Er det vondt å ta biopsi av livmorhalsen?

Det anbefales at du tar paracet 1 gram 1-2 timer før inngrepet. Du får lokalbedøvelse i området hvor prøven tas, men det kan være ubehagelig i etterkant av biopsien. Det er vanlig å blø litt fra såret etter undersøkelsen, det er lurt med et bind.

Er det vondt med undersøkelse hos gynekolog?

Slapper man av og ikke spenner seg, er det vanligvis smertefritt. Er man veldig anspent, kan man be om pauser eller si fra at det er ubehagelig. Det er viktig å prøve så godt man kan å slappe av, dette vil gynekologen hjelpe deg med. For de aller fleste går det helt fint og er uten ubehag.

Kan man bestille time direkte hos gynekolog?

Hvis du ønsker å bestille time hos en gynekolog selv, så må du gå til en gynekolog som jobber privat. Offentlig gynekolog krever henvisning fra en lege. Time kan bestilles enkelt her: https://booking.drdropin.no/

Hvordan tar man Livmorhalsprøve?

Ved en livmorhalsprøve skrapes celler fra livmorhalsen med en prøvepinne/-børste, og disse cellene undersøkes for HPV/humant papilloma virus eller granskes i mikroskop.

Kan man ha samleie før man skal til gynekolog?

Man bør unngå å ha samleie i to døgn før celleprøven. Andre tips for å få en mest mulig korrekt prøve er å unngå tampong, bruk av vaginale kremer, geleer eller medisiner som er ment for påføring i skjeden i to døgn før celleprøven.

Kan en gynekolog se om man har hatt eggløsning?

Gynekologen vurderer livmoren og livmorhulens form. Med hjelp av kontrastvæske kan man se om egglederne er åpne. Også eggreserver blir vurdert. Man kan ikke se alle eggene, men man kan se de egg som har begynt å modnes for eggløsning

Kan man ta blodprøve hos gynekolog?

Ja, gynekologen tar blodprøve for NIPT. For andre blodprøver får du en rekvisisjon som kan medbringes til Furst sine prøvetakingsstasjoner eller et annet labratorium (f eks fastlegen).

https://www.furst.no/globalassets/pdf/kart-provetaking-furst-2022-inkl-bergen.pdf

Alle helsetjenester

  • Utredning og behandling
  • Resepter og sykemelding​
  • Henvisninger

Når du trenger det

  • Kort ventetid
  • Lange åpningstider
  • Enkle og moderne løsninger