Endometriose er en tilstand der vev som ligner det som vanligvis vokser inni livmoren, vokser utenfor livmoren. Dette vevet kan vokse på eggstokkene, livmoren, tarmen og andre steder i bekkenregionen. Endometriose kan forårsake smerter, infertilitet og andre helseproblemer. Det er ikke kjent hva som forårsaker endometriose, men det kan være genetisk betinget og kan være relatert til hormoner. Det finnes behandlinger for endometriose, men det finnes ingen kur for tilstanden.
Adenomyose er en annen tilstand hvor endometrie vokser inn i muskelveggen av livmoren.
Symptomene på endometriose kan variere fra person til person, og noen mennesker kan ha endometriose uten å ha noen symptomer i det hele tatt. Endometriose kan gi en rekke symptomer, inkludert:
Smerter i underlivet og lavere rygg, spesielt under menstruasjon
Menstruasjonssmerter som er verre enn normalt
Smerter under samleie
Infertilitet eller problemer med å bli gravid
Uregelmessige blødninger
Forstoppelse, diaré og oppblåsthet
Blodig urin under menstruasjon
Smerter ved vannlating under menstruasjon
Utmattelse og anemi er også vanlige plager.
Kvinner med endometriose opplever ofte sterke smerter ved menstruasjon og har dårlig effekt av smertestillende. Noen opplever også smerter ved eggløsning og i dagene før menstruasjon. Smertene utenom livmoren er lokalisert der hvor endometriosen vokser – det være seg i tarm ved avføring, støtsmerter ved samleie eller smerter ved vannlatning. Hvis enometriosen har fått utvikle seg over mange år kan smertene bli konstante. Det gjelder også hvis endometriosen trykker på nerver og vonde områder.
Å gå med smerter over tid kan gi nedsatt søvnkvalitet, endret apetitt og utmattelse.
I Norge tar det i gjennomsnitt 7 år før diagnosen blir stilt. Tidlig diagnose er viktig for å velge behandlinger som kan bidra til å bevare fruktbarhet og hindre forverring av tilstanden. Hvis du opplever symptomer på endometriose, bør du kontakte lege eller gynekolog. Tidlig behandling kan redusere smerter og forbedre livskvaliteten.
Det er viktig å påpeke at symptomene som nevnes her kan også være tegn til annen sykdom og det er viktig å utelukke andre tilstander som en del av utredningen.
Når man har menstruasjon og endometriet blør i livmoren, så vil det også blø på de andre lokasjonene hvor det unormale vevet vokser. Det fører til betennelse, blodansamlinger, arrvev og smerter.
Det slimhinnelignende vevet som utgjør endometriosen påvirkes av hormoner på lik linje med det normale vevet i livmorhulen. Når du blir påvirket av hormoner i syklusen din, så vil også endometriosen bli påvirket. I livmoren vil blodet bli støtet ut ved blødninger fra skjeden, men ved endometriose, som ligger andre steder hvor blodet ikke har mulighet til å finne en vei ut, og vil det dannes små blodcyster.
Hvorfor kan det være vanskelig å sette diagnosen?
Symptomene på endometriose kan lett forveksles med tilstander fra de organene som er påvirket. Eksempelvis kan endometriose i blæren forveksles med urinveisinfeksjon. I tarm kan det tolkes som en del av irritabel tarm. Ofte kan symptomene forverres over tid når man har hatt mange menstruasjoner som har påvirket vevet gang på gang. Det vil gjøre at diagnosen blir tydeligere når årene går og det er lettere å knytte det til f.eks. sykliske smerter. Østrogen er en forutsetning for utvikling av endometriose. Symptomene opptrer i fruktbar alder og vil for de fleste avta ved overgangsalder. P-piller kan brukes som en del av utredningen, hvis smertene avtar ved bruk av pillene, vil det kunne gi en god pekepinne.
Hvordan settes diagnosen endometriose?
Endometriose kan noen ganger sees gjennom en gynekologisk undersøkelse og ved hjelp av ultralyd. Ultralyd kan avdekke endometriosecyster, men kan også vise andre årsaker til smerter. Din gynekolog kan basere mistanken om endometriose på din sykehistorie og beskrivelse av smertene du opplever, men den eneste måten å stille en sikker diagnose på er ved å ta vevsprøver gjennom en laparoskopi og sende dem inn for analyse.
Men før man kommer til laparoskopi skal man sammen med en gynekolog ha kartlagt mest mulig. Det er viktig å føre dagbok over menstruasjonssyklus, symptomer og smerter, da får du og legen et bedre utgangspunkt for å se sammenhenger tidlig i forløpet.
Finnes det behandling for endometriose?
Ja, det finnes behandling for endometriose, men det er viktig å huske på at der en kronisk sykdom som man ikke kan kureres. Men man kan mildne forløpet, symptomene og konsekvensene. Behandlingsmulighetene avhenger av alvorlighetsgraden av endometriosen, om pasienten ønsker å bli gravid eller ikke, og pasientens alder og generelle helse. Behandlingsmulighetene for endometriose inkluderer:
Hormoner kan brukes for å redusere veksten av endometriumet og lindre smerter.
Smertestillende kan også brukes for å lindre smerter ved eggløsning og menstruasjon.
Kirurgi kan være nødvendig for å fjerne endometriosevev og lindre symptomene. Det finnes ulike typer kirurgi som kan være aktuelle, inkludert laparoskopi og hysterektomi (fjerning av livmoren).
Smertemestring og fysisk aktivitet (les mer under).
Det beste utgangspunktet får man hvis diagnosen blir satt tidlig i forløpet og før det unormale vevet har gjort skade på stedene det befinner seg.
Hvordan kan Dr.Dropin hjelpe deg?
Dr.Dropin har gynekologer som kan hjelpe-, veilede og undersøke deg som kjenner sterke smerter ifm. med eggløsning og menustruasjon.
Våre fysioterapeuter med spesialkompetanse innen kvinnehelse kan hjelpe deg med å lindre muskelspenninger og smerter i bekkenområdet. Les mer om hvordan fysioterapeuter kan hjelpe deg under.
Når man går med smerter over lang tid kan det gjøre deg sliten, bekymret og redd. Dette kan påvirke livskvaliteten og mange opplever mindre overskudd. Vedvarende smerter kan påvirke nervesystemet og gjøre nervesystemet mer sensitivt. Opplevelsen av smerte blir lagret i hjernen og i nervesystemet, noe som påvirker smertesignaliseringen. Dette betyr at systemet på sikt vil reagere på mindre stimuli enn man gjorde tidligere, og at man opplever smerte raskere enn man vanligvis ville gjort. Det skal mindre stimuli til før smertene kommer. Smerte er komplekst og påvirkes også av hvordan vi har det, tanker, følelser, energi og hvordan vi forholder oss til smerten.
En fysioterapeut kan hjelpe kvinner med langvarige smerter med informasjon om smertefysiolog, for å forstå hva som kan forsterke og dempe smerten, samt hvordan man kan forholde seg til smerten.
Smertemestring og fysisk aktivitet har gitt god effekt på andre smertetilstander. En studie som pågår nå, ser på den direkte effekten av fysisk trening og smertemestring opp mot utfordringer knyttet til endometriose. Les mer om studien her:
Vår erfaring er at fysisk aktivitet er en viktig del av å bedre livskvaliteten for kvinner med endometriose eller andre langvarige smertetilstander. Fysisk trening er bra for alle mennesker og kan bidra til smertelindring.
Hva kan en fysioterapeut hjelpe deg med:
Forståelse av smertefysiologi og smertehåndtering
Behandle sekundære muskelspenninger og smerter i bekkenområdet
Spesialiserte fysioterapeuter kan behandle smertetilstander i bekkenbunnen
Gi råd og veiledning til f.eks fysisk aktivitet, gode hvilestillinger, toalettvaner og ergonomi på toalettet.