Kvinnehelse

Våre fysioterapeuter kan hjelpe deg med en rekke plager knyttet til bekken, underliv og graviditet. Vi møter deg med forståelse og empati, og jobber tverrfaglig for at du skal få den hjelpen du trenger.

  • Ingen henvisning
  • Faglig kompetanse
  • Fysisk i klinikk eller på video
Bestill time

Dr.Dropin Fysikalske ser deg og dine plager

I Dr.Dropin Fysikalske har vi fysioterapeuter med spesialisering på kvinnehelse som tar plagene dine på alvor, og kan bistå med alt fra diagnostisering til smertehåndtering og behandling.

Under kan du lese mer om ulike smertetilsander og problematikker som mange kvinner opplever i løpet av livet, og hvordan vi kan hjelpe deg. Vi har forståelse for at årsakene til diagnosen kan være kompleks og har derfor tett tverrfaglig samarbeid med våre gynekologer, psykologer og allmennleger.

Smerter i underlivet

10-15% av alle kvinner opplever smerter i underlivet. Smertene kan sitte i vulva/ytre kjønnsorgan, i skjeden, i livmoren og i bekkenet, og mange opplever smerter knyttet til blant annet menstruasjon, eggløsning, vannlating og samleie.

Under kan du lese mer om noen av de vanligste tilstandene og sykdommene til smerter, og hvordan vi kan hjelpe deg.

Fysikalske tjenester

Dr.Dropin Fysikalske har fysioterapeuter med spesialkompetanse på kvinnehelse, og kan veilede, sette opp treningsprogram og følge deg opp etter du har fått utredning fra en gynekolog.

Iselin tester funksjon og styrke i bekkenbunnen

En rekke plager kvinner opplever er knyttet til for stram bekkenmuskulatur. Disse plagene fører gjerne til smerter og ubehag i underlivet og skjeden. Opp mot en tredjedel av alle kvinner opplever i tillegg problemer som eksempelvis urinlekkasje eller nedfall av livmor, som følge av slapp bekkenbunnsmuskulatur.

Ved å trene opp bekkenmuskulaturen kan man få en bedre funksjon i bekkenet og redusere plager og smerter knyttet til bekkenbunnsproblematikk. Ønsker du å lære mer om bekkenbunnen og hvordan våre fysioterapeuter kan hjelpe deg?

Les mer her

Nyhet: Fysioterapeut på video!

Gjennom videokonsultasjon kan vi gi deg råd og veiledning om smerter og plager. Du møter dyktige fysioterapeuter som vil bistå deg med mye av det du kan få hjelp til i en vanlig fysioterapitime.

Majoriteten av alle konsultasjoner vi normalt har i klinikk kan gjennomføres på video. Å gå til fysioterapeut handler ikke nødvendigvis om fysisk behandling. Samtalen og kartlegging av sykehistorie er det viktigste fysioterapeuten trenger for å gi riktig behandling.

Fysioterapauten kan evaluere tilstanden din, rådgi, veilede og foreslå neste steg. Basert på din diagnose og individuelle behov, vil fysioterapauten utarbeide en behandlingsplan for deg.

Hvis tilstanden din krever fysisk undersøkelse, legesjekk eller ultralyd vil fysioterapeuten henvise deg til riktig sted. Hvis du ikke finner din tilstand på listen under kan du trygt bestille videotime.

Les mer om hvordan videokonsultasjon fungerer
sanity imagesanity image

Smertemestring og fysisk aktivitet

Når man går med smerter over lang tid kan det gjøre deg sliten, bekymret og redd. Dette kan påvirke livskvaliteten og mange opplever mindre overskudd. Vedvarende smerter kan påvirke nervesystemet og gjøre nervesystemet mer sensitivt. Opplevelsen av smerte blir lagret i hjernen og i nervesystemet, noe som påvirker smertesignaliseringen. Dette betyr at systemet på sikt vil reagere på mindre stimuli enn man gjorde tidligere, og at man opplever smerte raskere enn man vanligvis ville gjort. Det skal mindre stimuli til før smertene kommer. Smerte er komplekst og påvirkes også av hvordan vi har det, tanker, følelser, energi og hvordan vi forholder oss til smerten.

En fysioterapeut kan hjelpe kvinner med langvarige smerter med informasjon om smertefysiolog, for å forstå hva som kan forsterke og dempe smerten, samt hvordan man kan forholde seg til smerten.

Smertemestring og fysisk aktivitet har gitt god effekt på andre smertetilstander. En studie som pågår nå, ser på den direkte effekten av fysisk trening og smertemestring opp mot utfordringer knyttet til endometriose.

Les mer om studien her

Vår erfaring er at fysisk aktivitet er en viktig del av å bedre livskvaliteten for kvinner med endometriose eller andre langvarige smertetilstander. Fysisk trening er bra for alle mennesker og kan bidra til smertelindring.

Hva kan en fysioterapeut hjelpe deg med:

  • Forståelse av smertefysiologi og smertehåndtering
  • Behandle sekundære muskelspenninger og smerter i bekkenområdet
  • Spesialiserte fysioterapeuter kan behandle smertetilstander i bekkenbunnen
  • Gi råd og veiledning til f.eks fysisk aktivitet, gode hvilestillinger, toalettvaner og ergonomi på toalettet.
  • Mindfullness, pust og avspenningsøvelser

Bestill time til fysioterapeut

Bli bedre kjent med behandlerne våre

Vi vet at riktig kompetanse og god kjemi er viktig. Nedenfor kan du derfor bli bedre kjent med våre behandlere. Vi håper dette gjør det lettere å finne en behandler som passer nettopp deg.

FysikalskeFysikalske
Fysikalske

Fysioterapeut Martine

Martine har lang erfaring med plager i rygg, hofte og bekken hos både kvinner og menn. Hun har spesialkompetanse på kvinnehelse og langvarig smerte, samt trening under og etter graviditet. Martine undersøker funksjon i bekkenbunn hos kvinner etter svangerskap, og ved dysfunksjon og smerter i underlivet (bl.a inkontinensproblematikk, underlivsprolaps /fremfall, vulvodyni, vaginisme). Martine har også kompetanse på idrettsmedisin og tilbyr behandling av akutte og langvarige muskel- og skjelettplager. Hun er opptatt av å se hele mennesket, og gi gode hverdagsråd til hvordan du kan mestre dine plager.

Martine har særlig interesse for:
Rygg | Hofte | Lyske | Bekken | Kvinnehelse | Gravide | Underlivsplager | Vaginisme | Vulvodyni | Endometriose | Inkontinensproblematikk

Tilleggstjenester som Martine tilbyr:
Trykkbølgebehandling
✓ Manometer – trykkmåler for undersøkelse av styrke og utholdenhet i bekkenbunn

Hvor kan du bestille time hos Martine?
📍 Oscars gate

Bestill time hos Martine her

Fysioterapeut Bente

Bente er fysioterapeut med 20 års erfaring med behandling av voksne og barn. Hun har opptatt av å se helheten og finne et
individuelt tilpasset behandlingsforløp for den enkelte. Som både
osteopat og fysioterapeut har hun et bredt utvalg av
behandlingsteknikker å velge mellom. Det kan være leddjusteringer, mobilisasjonsteknikker, bløtvevsbehandling og kraniell osteopati. Ved behov benyttes dry needling (tørrnåler) eller trykkbølgebehandling. Hun har utvidet kompetanse innenfor kvinnehelse.

Bente har særlig interesse for:
Gravide | hodepine | nakke | rygg | svimmelhet | underlivsplager | bekken | funksjonelle mage- og tarmplager | kjeve | plager med pusten

Tilleggstjenester som Bente tilbyr:
Trykkbølgebehandling

Hvor kan du bestille time hos Bente?
📍 Grunerløkka

sanity imagesanity image

Spørsmål og svar

Her finner du svar på vanlige spørsmål. Dette er generelle råd. Er du usikker på om svarene gjelder deg hjelper vi deg gjerne med individuell undersøkelse og råd, enten på video eller i en av våre klinikker.

Hva er bekkenbunnstrening?

Bekkenbunnstrening er styrketrening av bekkenbunnsmusklene, musklene i underlivet. Denne treningen bidrar til å bedre funksjonen i muskulaturen og er behandlende eller forebyggende ved underlivsprolaps eller ufrivillig lekkasje.

Hva er vaginisme?

Vaginisme er en tilstand der bekkenbunnsmusklene strammer seg og gjør det vanskelig eller umulig å føre noe inn i skjeden, inkludert tamponger, medisinske instrumenter og penis.

Kan kvinner med vaginisme få barn?

Kvinner med vaginisme kan bli gravide, men det kan være vanskeligere å oppnå på grunn av smerte eller vanskeligheter med å ha samleie. Det finnes imidlertid behandlingsalternativer som kan hjelpe til med å håndtere vaginisme og gjøre det lettere å bli gravid.

Kan kvinner med vaginisme føde vaginalt?

Kvinner med vaginisme kan føde vaginalt, men det kan kreve ekstra innsats og støtte fra fødselshjelpere og medisinske fagpersoner for å hjelpe dem å slappe av og åpne opp bekkenbunnsmusklene.

Kan man bli kvitt vaginisme?

Ja, vaginisme kan behandles og håndteres gjennom en kombinasjon av terapi, bekkenbunnstrening, medisiner og andre behandlingsalternativer. Veldig mange blir bra.

Kan man forhindre bekkenløsning?

Det er ikke alltid mulig å forhindre bekkensmerter, men det finnes tiltak som kan bidra til å redusere risikoen og redusere smerter. Det kan dreie seg om regelmessig trening, ergonomi og tilpasninger i hverdagen.

Hvordan vet man om man trener bekkenbunn riktig?

En riktig bekkenbunnskontraksjon skal føles som at du strammer rundt endetarm, skjede og urinrør kombinert med at du suger musklene inn og opp. Du kan legge en hånd på perineum (hudområdet mellom skjede og endetarm), og kjenne at det løfter seg litt opp. Evt ta en finger i skjeden og kjenne at musklene klemmer rundt fingeren. Du skal ikke presse ned. Bekkenbunnen skal trenes isolert, og du skal slappe av i setemuskulatur, mage og innside lår samtidig.

Hva kan bekkenbunnstrening gjøre for de med endometriose?

Bekkenbunnstrening setter i gang sirkulasjon i området. Mange med endometriose kan ha smerter også i underlivet pga spenninger i muskulaturen i og rundt bekkenet over tid.

Hvor ofte bør man trene bekkenbunn?

Etter fødsel er det anbefalt å trene bekkenbunnen daglig de første 4-6 mnd. Som behandling for fremfall eller inkontinens er det anbefalt daglig trening i 6 mnd. Etter det kan du starte vedlikeholdstrening med 1x pr uke. Generelt sett anbefales det 3x10reps, men mange har behov for individualiserte tiltak.

Kan bekkenbunnstrening hjelpe mot urinlekkasje?

Ja, bekkenbunnstrening er første behandlende tiltak ved urinlekkasje. Studier viser at 74 % av kvinner som hadde urinlekkasje ble bedre etter styrketrening av bekkenbunnen.

Hva er underlivsprolaps?

Underlivsprolaps er en tilstand der urinblære, livmor eller endetarm faller inn mot skjedeveggen. Det kan kjennes som tyngdefølelse i underlivet eller en følelse av at du har noe i skjeden. Noen kan også se prolapset når de observerer underlivet med speil. Underlivsprolaps kalles også fremfall. Ryggprolaps og underlivsprolaps er ikke det samme.

Hva er bekkenbunnsmuskulaturen?

Bekkenbunnsmuskulaturen er musklene som ligger danner “gulvet” i bekkenet. Disse musklene ligger bl.a rundt urinrør, skjede og endetarm.

Hvordan kan vi som ikke bor Oslo eller har Dr.Dropin i nærheten få hjelp?

Dr.Dropin tilbyr også videokonsultasjoner. Man får da ikke gjennomført en fysisk undersøkelse, men kan få mye nyttig informasjon og veiledning. Du kan lese mer om videokonsultasjon her, og laste ned appen for bestille time til Martine (Klinikk Hegdehaugsveien). På fysio.no, quintet.no og vulva.no ligger det samtidig en liste over fysioterapeuter og helsepersonell i hele landet som jobber med dette.

Kan vanlige fysioterapeuter gjøre en bekkenbunnsundersøkelse?

Nei, det er bare fysioterapeuter som er spesialiserte med utdanning og kursing i undersøkelse av bekkenbunnen. Det er ikke «vanlig» fysioterapeutisk kunnskap. Hos Dr.Dropin er det foreløpig kun Martine ved klinikk Hegdehaugsveien som tilbyr bekkenbunnsundersøkelse.

Hva bør man gjøre hvis man tror man har vaginisme? Er det noe man kan gjøre selv?

Det er viktig at man undersøkes av gynekolog for å utelukke andre sykdomstilstander, for eksempel infeksjoner, hudsykdommer etc. Det er mye man kan gjøre på egenhånd. En del av behandlingen handler om informasjon og forståelse av problematikken. Mange blir bedre av bare det. Du kan lese mer om vaginisme her, eller på vulva.no.

Jeg har livmorprolaps. Kan en bekkenbunnundersøkelse hjelpe meg?

Det er anbefalt å utføre en bekkenbunnsundersøkelse for å undersøke kraft og funksjon i bekkenbunnsmusklene. Kontinuerlig styrketrening av bekkenbunnen er alltid det første tiltaket vi jobber med, både ved underlivsprolaps og inkontinens. Forskning viser at 74% får mindre prolapssymptomer etter 6 mnd med kontinuerlig og veiledet bekkenbunnstrening, noe som er veldig gode prognoser.