Prevensjon og kjønnssykdommer

Prevensjonsmidler skal forhindre uønsket graviditet, og i noen tilfeller beskytte deg mot seksuelt overførbare infeksjoner (SOI). Valget av prevensjon skal føles enkelt og trygt. Hva slags prevensjon som er riktig for deg kan variere med alder og livsfase.

Vi hjelper deg med råd og veiledning, så du kan finne rett prevensjon for akkurat deg.

sanity imagesanity image

Hormonell eller ikke-hormonell prevensjon?

Prevensjon er en viktig del av reproduktiv helse, og det finnes en rekke typer å velge mellom for å forhindre uønsket graviditet. De fleste prevensjonsmidlene innholdet hormoner som forhindrer eggløsning eller inntrenging av sædceller, men ikke alle kan eller ønsker å bruke hormonelle prevensjonsmidler.

Les mer om hvordan de ulike prevensjonsmidlene virker, og hva som er fordeler og ulemper med dem.

Les mer
sanity imagesanity image

Spiral og P-stav

Spiral og P-stav er langtidsvirkende prevensjonsmidler, og de kan brukes av alle kvinner – også av dem som ikke har født. De beskytter svært godt mot uønsket graviditet, fordi det ikke er noen risiko for å bruke dem feil. Både spiral og P-stav må settes inn og fjernes av helsepersonell.

Les mer om spiralLes mer om P-stav
sanity imagesanity image

P-pille og minipille

P-pillen er for mange kvinner synonymt med prevensjon, og den er fortsatt det mest brukte prevensjonsmiddelet i Norge. P-piller har en positiv effekt på menstruasjonssmerter og blødningsmengde. Det finnes flere ulike typer p-piller på markedet, og de er i dag svært trygge å bruke.

Les mer om p-piller
sanity imagesanity image

Nødprevensjon

Nødprevensjon er medisiner som kan forhindre graviditet, dersom man har hatt ubeskyttet sex eller opplevd prevensjonssvikt. De virker hovedsaklig ved å utsette eggløsningen, og må brukes så raskt som mulig etter samleiet. Kobberspiral er den sikreste nødprevensjonen vi har i dag.

Les mer
sanity imagesanity image

Seksuelt overførebare infeksjoner (SOI)

Kondomer det eneste prevensjonsmiddelet som også beskytter deg mot kjønnssykdommer. Derfor bør du bruke kondom når du har sex med en ny partner – selv om du allerede bruker annen prevensjon.

Her kan du lese mer om de vanligste kjønnssykdommene, og hvordan du kan teste deg.

KlamydiaHerpesGonoréKjønnsvorterHIV