Spiral

Spiral - typer, innsetting, kontroll og hvordan vi kan hjelpe deg

Det er gynekologene våre som utfører spiralinnsetting hos Dr.Dropin. Spiralen som er av myk plast settes inn i livmoren via livmorhalsen ved hjelp av ultralyd.

Vi har de vanligste hormon- og kobberspiralene på lager i klinikkene, men hvis du ønsker kan du også ha med din egen.

Det anbefales å sjekke for seksuelt overførbare sykdommer som klamydia før man får spiral. Det er også viktig å utelukke at man er gravid.

Se ledige timer hos gynekologForny resept på spiral 295,–

Hormon- og kobberspiral

Det finnes to forskjellige typer spiraler:

  • En hormonspiral inneholder hormonet gestagen og har høy sikkerhet mot graviditet.
  • En kobberspiral er uten hormoner, men har et tynt lag med kobber og beskytter også mot graviditet.

Verken hormonspiral eller kobberspiral øker risikoen for blodpropp og hjerte-og karsykdom og kan brukes av de aller fleste kvinner. Med hormonspiral vil blødningsmønsteret ofte endre seg: mange mister blødningene helt, mens andre får regelmessige eller uregelmessige blødninger.

Det finnes fire typer hormonspiral på markedet; Mirena varer i 8 år, Levosert i 6 år, Kyleena i 5 år og Jaydess 3 år. De inneholder forskjellig mengde hormoner, og har litt ulik størrelse.

Kobberspiral er uten hormoner og varer i 5 år.

Er du usikker på hvilken spiraltype du skal velge, kan våre gynekologer hjelpe deg å finne frem til det beste alternativet for deg og din kropp.

Se ledige timer
sanity imagesanity image

Innsetting

Før innsetting av spiral


For å unngå smerte anbefales det å ta smertestillende tabletter ca 1 time før spiralinnsetting: 2x 500 mg (1 g) tabletter a Paracet og 1 tablett a 400 mg Ibux. I dagene etter spiralinnsetting er det normalt å få blødning og menstruasjonssmerter. Paracet og Ibux kan hjelpe og brukes etter anbefalt dosering på pakningen.

Etter innsetting


For å unngå infeksjon i livmoren anbefales det å ikke føre noe inn i skjeden de første 7 dagene etter innsetting av spiral (ikke ha samleie, bruke tampong, bade). Hvis du skulle få symptomer som magesmerter, feber, vedvarende eller økende blødninger og smerter så skal du kontakte lege så raskt som mulig.

Kontroll


Det anbefales en kontroll av at spiralen sitter på plass etter 1-2 måneder og pleier ikke å være en smertefull undersøkelse. Hvis du ønsker en spiral fjernet så kan både gynekologene og allmennlegene hos Dr.Dropin hjelpe til med det.

Se ledige timer
sanity imagesanity image

Kobberspiral som nødprevensjon etter ubeskyttet samleie

Kobberspiral den sikreste metoden for nødprevensjon og for å hindre graviditet etter at et samleie uten prevensjon har funnet sted.

Kobberspiralen kan settes inn inntil 5 døgn (120 timer) etter et ubeskyttet samleie. Kobberspiralen må deretter sitte inn i 7 døgn før den eventuelt fjernes. Den samme kobberspiralen kan også beholdes som prevensjon i inntil 5 år.

Hos våre gynekologer trenger du ingen henvisning og vi har time på dagen.

Se ledige timer
sanity imagesanity image

Fjerning av spiral

✔️ Det er vanligvis ikke nødvendig å ta smertestillende før uttak av spiral, da prosedyren er rask og generelt mindre ubehagelig enn innsetting. Noen kan likevel velge å ta en lett smertestillende som paracetamol om de er engstelige for ubehag.

✔️ Spiralen kan fjernes når som helst i syklusen. Det kan likevel være litt mindre ubehagelig å fjerne den under menstruasjon, da livmorhalsen er naturlig mer åpen

✔️ For å unngå graviditet anbefales det å unngå ubeskyttet samleie minst én uke før uttak av spiralen. Sperm kan overleve i kroppen i opptil 5 dager, og det er mulig å bli gravid etter at spiralen er fjernet.

✔️ De fleste allmennleger har kompetanse til å fjerne spiraler, men det kan variere. Hos Dr. Dropin har vi kvalifiserte gynekologer og allmennleger som kan utføre dette.

sanity imagesanity image

Ønsker du å starte på eller bytte prevensjon?

Under konsultasjonstimen får du informasjon og veiledning slik at du kan starte på eller bytte til prevensjonen som er rett for deg og din livssituasjon. Går du på spiral fra før, kan du også fornye prevensjon gjennom selvbetjent resept.

Les mer om våre gynekologer

sanity imagesanity image

Hva er en spiral?

En spiral er en liten, T-formet enhet som settes inn i livmoren for å forhindre graviditet. Den kan være hormonell eller kobberbasert og gir langvarig prevensjon i opptil 5-10 år, avhengig av typen

Hvordan fungerer en hormonspiral?

En hormonspiral frigjør små mengder av hormonet levonorgestrel, som tykner livmorhalsslimet og tynner livmorslimhinnen. Dette hindrer sædceller fra å nå egget og forhindrer egget fra å feste seg i livmoren.

Hva er forskjellen mellom en hormonspiral og en kobberspiral?

En hormonspiral frigjør hormoner for å forhindre graviditet, mens en kobberspiral bruker kobber som er giftig for sædceller, noe som hindrer befruktning. Hormonspiraler kan også redusere menstruasjonsblødninger, mens kobberspiraler kan gjøre dem tyngre.

Hvordan settes en spiral inn?

En spiral settes inn av en gynekolog under en kort prosedyre på kontoret. Innsettingen kan være litt ubehagelig, men det tar vanligvis bare noen få minutter.

Hva er p-piller?

P-piller er en type hormonell prevensjon som tas daglig for å forhindre graviditet. De inneholder enten en kombinasjon av østrogen og progestin, eller bare progestin.

Hvordan fungerer p-piller?

P-piller fungerer ved å hindre eggløsning, tykne livmorhalsslimet for å hindre sædceller fra å nå egget, og tynne livmorslimhinnen for å forhindre egget fra å feste seg.

Hva er de vanligste bivirkningene av p-piller?

Vanlige bivirkninger av p-piller inkluderer kvalme, hodepine, vektøkning, brystspenninger og humørsvingninger. De fleste bivirkningene avtar etter noen måneder.

Hva er et p-plaster?

En p-plaster er en liten, hudfarget lapp som festes på huden og frigjør hormoner for å forhindre graviditet. Plasteret byttes ukentlig

Hvordan fungerer p-plaster?

P-plasteret frigjør en jevn mengde østrogen og progestin gjennom huden og inn i blodstrømmen, som forhindrer eggløsning og tykner livmorhalsslimet.

Hva er en p-sprøyte?

En p-sprøyte er en hormonell prevensjonsmetode som gis som en injeksjon hver tredje måned. Den inneholder progestin som hindrer eggløsning og tykner livmorhalsslimet.