Kjønnsvorter

Akkurat som man kan få vorter på hender eller føtter kan man få vorter på penis, i vagina og på livmorhalsen. Smitte skjer via hudkontakt eller samleie. Kjønnsvorter skyldes et virus som kalles humant papillomavirus, ofte omtalt som HPV. Vortene forsvinner som regel av seg selv etter 6-12 måneder, men dersom de gir plager eller er til sjenanse kan de behandles lokalt med ulike midler etter anbefaling fra lege.

Hvordan behandle kjønnsvorter

Du bør oppsøke lege hvis du har kjønnsvorter, som kan igangsette tiltak, vanligvis i form av lokalbehandling.

Immunforsvaret klarer å bekjempe de fleste på egenhånd, men det finnes noen typer som kroppen ikke klarer å kvitte seg med. Noen få av disse kan forårsake kreft. Det er ikke fullstendig kartlagt hvorfor noen kjønnsvorter blir ondartede, men vi vet at noen få typer HPV er onkogene, altså at genmaterialet deres kan sette i gang problematiske prosesser i de infiserte vertscellene hvis forholdene ligger til rette for det, og som kan utvikle seg til kreft. Å fjerne vortene kan hindre utvikling av svulster og hindre spredning av infeksjonen til andre.

I dag finnes det vaksiner mot flere HPV-typer. HPV-vaksinasjon er en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet.

Prognose

I enkelte tilfeller må flere års behandling til for å hindre at kjønnsvortene kommer tilbake. Selv etter behandling må en være oppmerksom på at de kan dukke opp igjen, da virusets genetiske materiale har blitt en del av genomet til verten. Dette gjelder særlig kvinner, som får innkallelse til å ta livmorhalsprøve hver tredje år fra de er 25 til 69 år.

Slik kan Dr. Dropin hjelpe deg

Hos Dr.Dropin kan du komme til erfarne hudspesialister som kan diagnostisere og behandle alle hudlidelser. Dr.Dropin er opptatt av å tilby gode hudtjenester til en fast og forutsigbar pris, og med kort ventetid.

Les mer om Dr. Dropin Hud

Bestill time
sanity imagesanity image

Opplever du hudproblemer, men usikker på hva det er?

Last ned appen for å bestille en videokonsultasjon!

  • Download on the App Store
  • Get it on Google Play
sanity imagesanity image