Nødprevensjon

Nødprevensjon er en viktig ressurs for kvinner som har hatt ubeskyttet sex eller opplevd en prevensjonssvikt og ønsker å forhindre en uønsket graviditet. Den gir en mulighet for handling i etterkant av en potensiell risikosituasjon.

Se ledige timer hos gynekolog


Hva er nødprevensjon?

Nødprevensjon, også kjent som postcoital prevensjon eller "dagen-derpå-pille," er en metode for å forhindre graviditet etter ubeskyttet samleie, svikt i prevensjonsmetoden eller ved seksuell vold. Den er utviklet for å gi kvinner en mulighet til å unngå en uønsket graviditet når andre prevensjonsmetoder har mislyktes eller ikke har blitt brukt.

Nødprevensjon skal ikke forveksles med abort, da den virker ved å forhindre eggløsning, befruktning eller implantasjon av et befruktet egg i livmoren. Den er tilgjengelig i ulike former, og den beste typen for deg avhenger av situasjonen og når du søker den.

Angrepille (hormonell nødprevensjon)

Den mest kjente formen for nødprevensjon er angrepillen. Den inneholder høye doser av hormoner, vanligvis progestin, som forstyrrer eggløsning, livmorhalssekret og livmorslimhinnen.

De to vanligste typene angrepiller er:

  • Levonorgestrel angrepille: Dette er tilgjengelig som en enkelt tablett som skal tas så snart som mulig etter ubeskyttet samleie. Det er reseptfritt og tilgjengelig for kjøp på apotek.
  • Ulipristalacetat angrepille: Denne typen angrepille krever resept fra lege. Den kan tas opptil 120 timer (5 dager) etter ubeskyttet sex.


Angrepillen er svært effektiv når den tas tidlig, men effektiviteten avtar over tid etter ubeskyttet samleie. Den beskytter ikke mot seksuelt overførbare infeksjoner (SOIer).

Kobberspiral (ikke-hormonell nødprevensjon)

Kobberspiralen, også kjent som kobber-T-spiralen, er en annen form for nødprevensjon. Den er ikke-hormonell og fungerer ved å skape et ugunstig miljø for sperm i livmoren. Fordelen med kobberspiralen er at den kan brukes som nødprevensjon lenge etter ubeskyttet samleie. Den kan settes inn av en lege eller gynekolog innen 5 dager etter ubeskyttet sex og kan også være en langsiktig prevensjonsmetode hvis ønskelig.

Viktige hensyn:

  • Tid er viktig: Begge typene nødprevensjon fungerer best når de tas så tidlig som mulig etter ubeskyttet samleie. Forsinkelse kan redusere effektiviteten.
  • Søk medisinsk rådgivning: Det er alltid lurt å rådføre seg med en helsepersonell før du velger nødprevensjon, spesielt hvis du har helseproblemer eller tar medisiner.
  • Bruk av annen prevensjon: Nødprevensjon bør ikke brukes som en regelmessig prevensjonsmetode, da den er mindre pålitelig enn andre prevensjonsalternativer.
  • Seksuelt overførbare infeksjoner: Nødprevensjon beskytter ikke mot SOIer. Hvis det er en risiko for SOIer, bør du bruke kondom i tillegg.


Nødprevensjon er en viktig ressurs for kvinner som ønsker å ta kontroll over sin egen reproduktive helse i situasjoner der annen prevensjon har sviktet eller ikke har blitt brukt. Det er viktig å være informert om de tilgjengelige alternativene og søke råd fra en helsepersonell når det er nødvendig.

Er du usikker på hva du skal gjøre, og tror du har behov for nødprevensjon?

Bestill time hos gynekolog