Gravidtrening
Våre fysioterapeuter kan hjelpe deg med en rekke plager knyttet til bekken, underliv og graviditet. Vi møter deg med forståelse og empati, og jobber tverrfaglig for at du skal få den hjelpen du trenger.
- Ingen henvisning
- Spesialkompetanse
- Fysisk i klinikk eller på video
Hvorfor trene under svangerskapet?
Trening er en trygg og effektiv måte å redusere svangerskapsplager. Forskning viser at gravide som trener kan oppleve enklere svangerskap, mindre kompliserte fødsler, kommer seg raskere etter fødsel, har bedre selvfølelse og blir sjeldnere deprimerte. Fysisk aktivitet under svangerskapet kan forebygge høyt blodtrykk, reduserer risikoen for svangerskapsforgiftning og svangerskapsdiabetes. I tillegg kan trening gi bedre humør, mer energi, bedre nattesøvn og ikke minst er det mange dokumenterte helsegevinster for barnet i magen.
Tilpass etter dagsform, legg inn ekstra pauser underveis ved behov. Den beste treningen er den som føles best for deg.
Les mer om hva vi kan bistå med under graviditeten her.
Kjerne- og magemuskulatur
Det har lenge vært en myte at du ikke kan trene magemuskulaturen under graviditeten og at sit-ups kan bidra til utviklingen av diastase (delte magemuskler).
Ved å trene kjerne og magemuskulaturen kan du redusere rygg- og bekkenplager fordi du blant annet bidrar til å stabilisere ryggen og bekkenet og redusere belastningen ved økt vekt og endring av tyngdepunktet når magen vokser. Videre vil du opparbeide et muskelminne som gjør at du raskere vil restituere etter fødsel.
Ligg på siden med det underste benet bøyd og støtt deg på albuen. Aktiver magemuskulaturen og hev bekkenet fra underlaget til kroppen er strak. Senk rolig ned og senk til slutt bekkenet ned på matten igjen.
Lettere: Støtt opp med det ene benet som vist på videoen. Ved behov for mer støtte kan du ha begge ben bøyd.
Tyngre: Begge knær løftet med strake ben.
Stå på den ene delen av strikken og fest grepet i det ene håndtaket. Senk overkroppen til denne siden og trekk til motsatt side. Ryggen skal være rett og du skal ikke lene deg fremover i bevegelsen.
Lettere: Uten vekt
Tyngre: Med strikk eller manual
Sete, hofte og lår
Hvorfor
Muskulaturen i setet, hofte og lår spiller en viktig rolle i å opprettholde balansen og stabilitet. Dette er spesielt viktig under graviditeten når kroppens tyngdepunkt og holdning endres. De fleste blir svakere i setemuskulaturen i takt med at magen vokser. I tillegg er det viktig å være sterk i musklene i bena. Kroppen blir gradvis tyngre noe som stiller større krav til benmuskulaturen. Det er tross alt bena som transporterer oss rundt hver dag!
Kan gjøres på bozuball, benk, sjeselong på sofa eller på ryggen på en matte hvis det føles greit.
Ligg med den øverste delen av ryggen på ballen. Finn nøytralstillingen i ryggen og bekkenet, stram kjernen. Stram rumpa og løft bekkenet opp til vannrett posisjon. Bli her et par sekunder før du senker langsomt tilbake. Gjenta øvelsen.
Tyngre: Gjør noen små pulserende øvelser på toppen før du senker bekkenet igjen.
Ha hoftebreddeavstand mellom beina, stram kjernen og sett deg ned som om du skal sette deg på en stol. Pass på at knær og føtter peker samme vei og at knærne ikke går lenger frem enn tærne. Press ned i helene og løft deg opp igjen. Knip i sete og stam kjernen på toppen.
Plasser et miniband rundt anklene og still deg i en bredbeint posisjon slik at du får godt spenn i minibandet. Bøy lett i hofter og knær og plasser hendene på hoftene. Gå sideveis samtidig som du hele tiden beholder et spenn i strikken, samt lett bøy i hofte og knær. Stram mage og rygg for å
holde overkroppen i ro.
Stå med samlede ben og sett armene i siden. Løft det ene benet, og ta et godt steg bakover samtidig som du faller bakover. Når benet treffer gulvet bremser du bevegelsen til kroppen er i dyp posisjon. Spark ifra og returner til startstillingen.
Lettere: Stå med bakbeinet lenger frem
Vanskeligere: Med vekt. Manualer eller vektstang.
Stå med siden til et trinn/plattform. Sett foten på trinnet og løft deg opp med vekten på dette beinet. Fullfør bevegelsen med å løfte det andre kneet opp foran deg. Unngå å sparke fra med den bakre foten, og vær påpasselig med at kneet peker i samme retning som tærne på det fremre
beinet. For mer belastning kan du bruke ankelvekter eller holde i manualer.
Skuldre, rygg og armer
Hvorfor
Brystene blir større under graviditeten. Dette påvirker nakke, skuldre og øvre del av rygg. Det er viktig å være sterk i disse musklene for å forebygge plager når babyen er her. Byssing, løfting, bæring og amming er en stor kraftanstrengelse for armer, skuldre og øvre del av rygg.
Fest strikken i et dørhåndtak eller liknende på en høyde mellom hofte og skuldre. Stå med spredte ben, et håndtak i hver hånd og med ansiktet mot festepunktet. Hold armene strak ut fra kroppen og trekk håndtakene mot deg mens du beholder overarmene horisntale i skulderhøyde. I sluttstilling peker albuene rett ut til siden og skulderbladene er trukket sammen. Før rolig tilbake.
Hold strikken på strak arm foran deg (som om det skulle være en pil og bue). Stram strikken ved at du fører en arm bakover samtidig som du dreier lett i overkroppen, til albuen peker rett bakover. Hold stillingen noen sekunder og slipp langsomt tilbake til utgangsstillingen. Gjenta.
Lettere: Uten strikk
Tyngre: Med stam strikk
Stå oppreist, fiksér mage- og korsryggregionen og hold en strikk eller manual i hånden i skulderhøyde. Håndbaken vender bakover. Løft manualen opp over hodet til albuen er strak. Senk rolig ned igjen. Albuen peker ut til siden under hele bevegelsen.
Lettere: Uten strikk eller vekt
Tyngre: Med strikk eller manual
Bekkenbunn
Hvorfor
Mange kvinner opplever utfordringer som fremfall, ufrivillig lekkasje av urin, luft og/eller avføring, som følge av svak bekkenbunnsmuskulatur etter graviditet. Under graviditeten skjer det store forandringer i kroppen, og en av de viktigste endringene som skjer, er påvirkningen på bekkenbunnsmuskulaturen. Hormonelle endringer og økt belastning fra den voksende magen fører til svekkelse og strekking av muskler og bindevev i bekkenbunnen. Ved å trene opp bekkenbunnsmuskulaturen kan man få bedre funksjon i bekkenbunnen og redusere plager og smerter. I tillegg viser forskning at trening av bekkenbunnsmuskulaturen kan gi kortere fødsel, kortere restitusjonstid og reduserer sjansen for inkontinensproblematikk og underlivsprolaps.
Les mer om inkontinens og underlivsprolaps her.
Knip bekkenbunnsmuksulaturen inn og opp. Pass på at du slapper av i mage, lår og setet. Hold sammentrekngingen i 8 sekunder før du slipper opp og tar noen dype pust. Det er viktig å slappe godt av mellom knipene. Gjør øvelsen ( 8 sekunder knip og pausepust) 10 ganger. Som en start bør du gjøre dette tre ganger om dagen i 4-6 måneder. Deretter kan du vedlikeholdstrene bekkenbunnen ved å knipetrene en gang pr uke a 3x10 repetisjoner.
30% kniper feil. Dette kan i verste fall forverre symptomene. Det er viktig å gjøre øvelsen riktig for å få effekt av treningen. Er du usikker kan vi hjelpe deg over video eller i klinikk. Det er anbefalt å gjøre en vaginal undersøkelse for å undersøke om du kniper riktig.
Se gjerne videoen til høyre og denne veilederen for å gjøre øvelsen riktig.
Nyhet: Fysioterapeut på video!
Gjennom videokonsultasjon kan vi gi deg råd og veiledning om smerter og plager. Du møter dyktige fysioterapeuter som vil bistå deg med mye av det du kan få hjelp til i en vanlig fysioterapitime.
Majoriteten av alle konsultasjoner vi normalt har i klinikk kan gjennomføres på video. Å gå til fysioterapeut handler ikke nødvendigvis om fysisk behandling. Samtalen og kartlegging av sykehistorie er det viktigste fysioterapeuten trenger for å gi riktig behandling.
Fysioterapauten kan evaluere tilstanden din, rådgi, veilede og foreslå neste steg. Basert på din diagnose og individuelle behov, vil fysioterapauten utarbeide en behandlingsplan for deg.
Hvis tilstanden din krever fysisk undersøkelse, legesjekk eller ultralyd vil fysioterapeuten henvise deg til riktig sted. Hvis du ikke finner din tilstand på listen under kan du trygt bestille videotime.
Vi har fornøydgaranti på video!
Les mer om hvordan videokonsultasjon fungererVi hjelper deg gjennom svangerskapet
Trening for gravide og nybakte mødre
Med riktig oppfølging, veiledning og ikke minst trening kan gravide og nybakte mødre forebygge og forhindre varige skader.
Fysisk aktivitet er viktig i svangerskapet. HelseNorge anbefaler at alle gravide holder seg i fysisk aktivitet da det har positiv innvirkning på helsen til mor og til barn. Alle svangerskap er forskjellige: Dr.Dropin Fysikalske har erfarne fysioterapeuter som kan veilede, sette opp treningsprogram og følge deg opp i og etter svangerskapet. Vi skal sørge for at du føler seg trygg og sett i en flott men sårbar tid i livet.
Spedbarn og foreldre
Etter fødsel er kvinner utsatt for slitasjeskader i muskel og skjelett. Våre fysioterapeuter har lang erfaring med øvelser og bæreteknikker til å behandle og forebygge slitasjeskader, forhindre magesmerter og redusere stress.
I tillegg sitter våre fysioterapeuter med særskilt kompetanse på spedbarns motorikk (0-12 måneder) og deres utviklingssteg. Gjennom vår kompetanse vil vi kunne kartlegge barnets utvikling og iverksette tiltak dersom barnet ikke utvikler seg som normalt. Vi kan også tilby behandlingråd i forbindelse med magesmerter og kolikk, søvnvansker og liggestilling.
Bekkenbunnsproblematikk
Det er vanlig å ha smerter i bekkenet under og etter graviditet. Det betyr ikke at smertene skal avfeies eller at en ikke skal tar smertene på alvor. 62% av alle gravide blir sykemeldt grunnet plager knyttet til graviditet, og bekkenleddsmerter er en de hyppisgte årsakene. Våre terapauter kan bistå med å løsne opp i muskelatur for umiddelbar smertelindring, bistå med treningsprogram og tilrettelegging for rehabilitering og forebygging av smerter før og etter fødsel.
UndersøkelseBli bedre kjent med behandlerne våre
Vi vet at riktig kompetanse og god kjemi er viktig. Nedenfor kan du derfor bli bedre kjent med våre behandlere. Vi håper dette gjør det lettere å finne en behandler som passer nettopp deg.
Fysioterapeut og PT Ida
Ida undersøker og behandler et bredt spekter av muskel - og skjelettplager, med særlig interesse for problematikk i rygg, nakke, hofte, kne og ankel. Hun synes det er ekstra givende å jobbe med gravide, forebyggende tiltak, samt idretts- og arbeidsrelaterte skader.
Som PT kan hjelpe deg med å nå små eller store mål i hverdagen. Ida tilpasser treningen til ditt nivå og dine behov. Hun kan blant annet hjelpe deg med å opprettholde eller forbedre styrke, bevegelighet og utholdenhet, optimalisere teknikk eller idrettsspesifikke øvelser.
Ida møter deg med godt humør og en helhetlig tilnærming der din og ditt barns helse står i sentrum.
Ida har særlig interesse for:
Rygg | Nakke | Skulder | Albue | Hånd | Hofte | Kne | Ankel | Fot | Plantar fascitt | Senebetennelse | Gravide
Tilleggstjenester som Ida tilbyr:
✓ Trykkbølgebehandling
✓ PT-timer
✓ Fotanalyse (3D-scan) og såletilpasning
Hvor kan du bestille time hos Ida?
📍 Bislett
📱 Videokonsulasjon | Ios | Android
Fysioterapeut og PT Therese
Therese behandler muskel- og skjelettplager hos barn og voksne, med særlig interesse for trenings- og arbeidsrelaterte plager, svimmelhet og hodepine. Hun jobber også mye med nakke, skulder, hofte, kne og fot. Therese har også erfaring med plager under og etter graviditet.
Som PT engasjerer hun seg for både nybegynnere og erfarne. Selv har hun konkurrert innen friidrett og bedriver CrossFit daglig. Therese har fokus på riktig teknikk, individuelle treningsplaner, skadeforebyggende tiltak og langsiktig progresjon som er trygg for deg og babyen i magen. Hos Therese vil du oppleve en herlig kombinasjon av faglig dyktighet og engasjement.
Therese har også bakgrunn innen behandling av spedbarn og mødre under svangerskap.
Som PT kan Therese særlig hjelpe deg med:
Gravidtrening
Løpsteknikk og skotøy
Styrketrening
Styrkeløft
Rehabiliitering og forebygging
Nybegynnere (komme tilbake til trening/starte å trene)
Therese har særlig interesse for:
Rygg | Nakke | Skulder | Hofte | Kne | Ankel | Fot | Plantar fascitt | Senebetennelse | Idrettsskader | Slyngetrening
Tilleggstjenester som Therese tilbyr:
✓ Trykkbølgebehandling
✓ Løpsanalyse
✓ PT-timer
Hvor kan du bestille time hos Therese?
📍 Bislett
📱 Videokonsulasjon | Ios | Android
Spørsmål og svar
Her finner du svar på vanlige spørsmål. Dette er generelle råd. Er du usikker på om svarene gjelder deg hjelper vi deg gjerne med individuell undersøkelse og råd, enten på video eller i en av våre klinikker.
Hva er bekkenbunnstrening?
Bekkenbunnstrening er styrketrening av bekkenbunnsmusklene, musklene i underlivet. Denne treningen bidrar til å bedre funksjonen i muskulaturen og er behandlende eller forebyggende ved underlivsprolaps eller ufrivillig lekkasje.
Hva er bekkenbunnstrening?
Bekkenbunnstrening er styrketrening av bekkenbunnsmusklene, musklene i underlivet. Denne treningen bidrar til å bedre funksjonen i muskulaturen og er behandlende eller forebyggende ved underlivsprolaps eller ufrivillig lekkasje.
Hva er vaginisme?
Vaginisme er en tilstand der bekkenbunnsmusklene strammer seg og gjør det vanskelig eller umulig å føre noe inn i skjeden, inkludert tamponger, medisinske instrumenter og penis.
Hva er vaginisme?
Vaginisme er en tilstand der bekkenbunnsmusklene strammer seg og gjør det vanskelig eller umulig å føre noe inn i skjeden, inkludert tamponger, medisinske instrumenter og penis.
Kan kvinner med vaginisme få barn?
Kvinner med vaginisme kan bli gravide, men det kan være vanskeligere å oppnå på grunn av smerte eller vanskeligheter med å ha samleie. Det finnes imidlertid behandlingsalternativer som kan hjelpe til med å håndtere vaginisme og gjøre det lettere å bli gravid.
Kan kvinner med vaginisme få barn?
Kvinner med vaginisme kan bli gravide, men det kan være vanskeligere å oppnå på grunn av smerte eller vanskeligheter med å ha samleie. Det finnes imidlertid behandlingsalternativer som kan hjelpe til med å håndtere vaginisme og gjøre det lettere å bli gravid.
Kan kvinner med vaginisme føde vaginalt?
Kvinner med vaginisme kan føde vaginalt, men det kan kreve ekstra innsats og støtte fra fødselshjelpere og medisinske fagpersoner for å hjelpe dem å slappe av og åpne opp bekkenbunnsmusklene.
Kan kvinner med vaginisme føde vaginalt?
Kvinner med vaginisme kan føde vaginalt, men det kan kreve ekstra innsats og støtte fra fødselshjelpere og medisinske fagpersoner for å hjelpe dem å slappe av og åpne opp bekkenbunnsmusklene.
Kan man bli kvitt vaginisme?
Ja, vaginisme kan behandles og håndteres gjennom en kombinasjon av terapi, bekkenbunnstrening, medisiner og andre behandlingsalternativer. Veldig mange blir bra.
Kan man bli kvitt vaginisme?
Ja, vaginisme kan behandles og håndteres gjennom en kombinasjon av terapi, bekkenbunnstrening, medisiner og andre behandlingsalternativer. Veldig mange blir bra.
Kan man forhindre bekkenløsning?
Det er ikke alltid mulig å forhindre bekkensmerter, men det finnes tiltak som kan bidra til å redusere risikoen og redusere smerter. Det kan dreie seg om regelmessig trening, ergonomi og tilpasninger i hverdagen.
Kan man forhindre bekkenløsning?
Det er ikke alltid mulig å forhindre bekkensmerter, men det finnes tiltak som kan bidra til å redusere risikoen og redusere smerter. Det kan dreie seg om regelmessig trening, ergonomi og tilpasninger i hverdagen.
Hvordan vet man om man trener bekkenbunn riktig?
En riktig bekkenbunnskontraksjon skal føles som at du strammer rundt endetarm, skjede og urinrør kombinert med at du suger musklene inn og opp. Du kan legge en hånd på perineum (hudområdet mellom skjede og endetarm), og kjenne at det løfter seg litt opp. Evt ta en finger i skjeden og kjenne at musklene klemmer rundt fingeren. Du skal ikke presse ned. Bekkenbunnen skal trenes isolert, og du skal slappe av i setemuskulatur, mage og innside lår samtidig.
Hvordan vet man om man trener bekkenbunn riktig?
En riktig bekkenbunnskontraksjon skal føles som at du strammer rundt endetarm, skjede og urinrør kombinert med at du suger musklene inn og opp. Du kan legge en hånd på perineum (hudområdet mellom skjede og endetarm), og kjenne at det løfter seg litt opp. Evt ta en finger i skjeden og kjenne at musklene klemmer rundt fingeren. Du skal ikke presse ned. Bekkenbunnen skal trenes isolert, og du skal slappe av i setemuskulatur, mage og innside lår samtidig.
Hva kan bekkenbunnstrening gjøre for de med endometriose?
Bekkenbunnstrening setter i gang sirkulasjon i området. Mange med endometriose kan ha smerter også i underlivet pga spenninger i muskulaturen i og rundt bekkenet over tid.
Hva kan bekkenbunnstrening gjøre for de med endometriose?
Bekkenbunnstrening setter i gang sirkulasjon i området. Mange med endometriose kan ha smerter også i underlivet pga spenninger i muskulaturen i og rundt bekkenet over tid.
Hvor ofte bør man trene bekkenbunn?
Etter fødsel er det anbefalt å trene bekkenbunnen daglig de første 4-6 mnd. Som behandling for fremfall eller inkontinens er det anbefalt daglig trening i 6 mnd. Etter det kan du starte vedlikeholdstrening med 1x pr uke. Generelt sett anbefales det 3x10reps, men mange har behov for individualiserte tiltak.
Hvor ofte bør man trene bekkenbunn?
Etter fødsel er det anbefalt å trene bekkenbunnen daglig de første 4-6 mnd. Som behandling for fremfall eller inkontinens er det anbefalt daglig trening i 6 mnd. Etter det kan du starte vedlikeholdstrening med 1x pr uke. Generelt sett anbefales det 3x10reps, men mange har behov for individualiserte tiltak.
Kan bekkenbunnstrening hjelpe mot urinlekkasje?
Ja, bekkenbunnstrening er første behandlende tiltak ved urinlekkasje. Studier viser at 74 % av kvinner som hadde urinlekkasje ble bedre etter styrketrening av bekkenbunnen.
Kan bekkenbunnstrening hjelpe mot urinlekkasje?
Ja, bekkenbunnstrening er første behandlende tiltak ved urinlekkasje. Studier viser at 74 % av kvinner som hadde urinlekkasje ble bedre etter styrketrening av bekkenbunnen.
Hva er underlivsprolaps?
Underlivsprolaps er en tilstand der urinblære, livmor eller endetarm faller inn mot skjedeveggen. Det kan kjennes som tyngdefølelse i underlivet eller en følelse av at du har noe i skjeden. Noen kan også se prolapset når de observerer underlivet med speil. Underlivsprolaps kalles også fremfall. Ryggprolaps og underlivsprolaps er ikke det samme.
Hva er underlivsprolaps?
Underlivsprolaps er en tilstand der urinblære, livmor eller endetarm faller inn mot skjedeveggen. Det kan kjennes som tyngdefølelse i underlivet eller en følelse av at du har noe i skjeden. Noen kan også se prolapset når de observerer underlivet med speil. Underlivsprolaps kalles også fremfall. Ryggprolaps og underlivsprolaps er ikke det samme.
Hva er bekkenbunnsmuskulaturen?
Bekkenbunnsmuskulaturen er musklene som ligger danner “gulvet” i bekkenet. Disse musklene ligger bl.a rundt urinrør, skjede og endetarm.
Hva er bekkenbunnsmuskulaturen?
Bekkenbunnsmuskulaturen er musklene som ligger danner “gulvet” i bekkenet. Disse musklene ligger bl.a rundt urinrør, skjede og endetarm.
Hvordan kan vi som ikke bor Oslo eller har Dr.Dropin i nærheten få hjelp?
Dr.Dropin tilbyr også videokonsultasjoner. Man får da ikke gjennomført en fysisk undersøkelse, men kan få mye nyttig informasjon og veiledning. Du kan lese mer om videokonsultasjon her, og laste ned appen for bestille time til Martine (Klinikk Hegdehaugsveien). På fysio.no, quintet.no og vulva.no ligger det samtidig en liste over fysioterapeuter og helsepersonell i hele landet som jobber med dette.
Hvordan kan vi som ikke bor Oslo eller har Dr.Dropin i nærheten få hjelp?
Dr.Dropin tilbyr også videokonsultasjoner. Man får da ikke gjennomført en fysisk undersøkelse, men kan få mye nyttig informasjon og veiledning. Du kan lese mer om videokonsultasjon her, og laste ned appen for bestille time til Martine (Klinikk Hegdehaugsveien). På fysio.no, quintet.no og vulva.no ligger det samtidig en liste over fysioterapeuter og helsepersonell i hele landet som jobber med dette.
Kan vanlige fysioterapeuter gjøre en bekkenbunnsundersøkelse?
Nei, det er bare fysioterapeuter som er spesialiserte med utdanning og kursing i undersøkelse av bekkenbunnen. Det er ikke «vanlig» fysioterapeutisk kunnskap. Hos Dr.Dropin er det foreløpig kun Martine ved klinikk Hegdehaugsveien som tilbyr bekkenbunnsundersøkelse.
Kan vanlige fysioterapeuter gjøre en bekkenbunnsundersøkelse?
Nei, det er bare fysioterapeuter som er spesialiserte med utdanning og kursing i undersøkelse av bekkenbunnen. Det er ikke «vanlig» fysioterapeutisk kunnskap. Hos Dr.Dropin er det foreløpig kun Martine ved klinikk Hegdehaugsveien som tilbyr bekkenbunnsundersøkelse.
Hva bør man gjøre hvis man tror man har vaginisme? Er det noe man kan gjøre selv?
Det er viktig at man undersøkes av gynekolog for å utelukke andre sykdomstilstander, for eksempel infeksjoner, hudsykdommer etc. Det er mye man kan gjøre på egenhånd. En del av behandlingen handler om informasjon og forståelse av problematikken. Mange blir bedre av bare det. Du kan lese mer om vaginisme her, eller på vulva.no.
Hva bør man gjøre hvis man tror man har vaginisme? Er det noe man kan gjøre selv?
Det er viktig at man undersøkes av gynekolog for å utelukke andre sykdomstilstander, for eksempel infeksjoner, hudsykdommer etc. Det er mye man kan gjøre på egenhånd. En del av behandlingen handler om informasjon og forståelse av problematikken. Mange blir bedre av bare det. Du kan lese mer om vaginisme her, eller på vulva.no.
Jeg har livmorprolaps. Kan en bekkenbunnundersøkelse hjelpe meg?
Det er anbefalt å utføre en bekkenbunnsundersøkelse for å undersøke kraft og funksjon i bekkenbunnsmusklene. Kontinuerlig styrketrening av bekkenbunnen er alltid det første tiltaket vi jobber med, både ved underlivsprolaps og inkontinens. Forskning viser at 74% får mindre prolapssymptomer etter 6 mnd med kontinuerlig og veiledet bekkenbunnstrening, noe som er veldig gode prognoser.
Jeg har livmorprolaps. Kan en bekkenbunnundersøkelse hjelpe meg?
Det er anbefalt å utføre en bekkenbunnsundersøkelse for å undersøke kraft og funksjon i bekkenbunnsmusklene. Kontinuerlig styrketrening av bekkenbunnen er alltid det første tiltaket vi jobber med, både ved underlivsprolaps og inkontinens. Forskning viser at 74% får mindre prolapssymptomer etter 6 mnd med kontinuerlig og veiledet bekkenbunnstrening, noe som er veldig gode prognoser.