Hva innebærer det å gå i terapi?

Mange som vurderer å oppsøke hjelp, har aldri vært hos en psykolog før. Vi vet at dette steget kan være både stort og skremmende.

Ved å forklare nærmere hva det egentlig dreier seg om, håper vi at vi kan gjøre terskelen lavere for å gå i terapi.

sanity imagesanity image

Hvorfor terapi?

Terapi innebærer å gå inn i en prosess for å finne ut av problemer som kan oppstå i våre handlingsmønstre, oppfattelser, følelser og i våre relasjoner. Samtaleterapi kan hjelpe for en rekke psykiske utfordringer som angst, depresjon, traumer, selvfølelse, stress og livsbelastninger.

Hovedformålet med terapi er å skape gode endringsprosesser i felleskap med terapeuten slik at du får en bedre forståelse av deg selv og kan leve et best mulig liv - til tross for potensielle utfordringer som måtte oppstå. Samtalen er fortrolig og terapeuten har taushetsplikt.

Tilpasset terapiforløp

Det er ingen fasit for hvor lenge et terapiforløp varer – noen behøver timer over en lengre periode, mens andre trenger få timer. Noen har timer ukentlig og andre har timer sjeldnere. Innholdet i timen bestemmes av deg; noen tar opp forhold rundt barndom og oppvekst, andre tar opp problemstillinger man står i akkurat nå.

Psykologen inntar en ikke-dømmende og upartisk holdning til det som blir tatt opp. Du vil i behandling få hjelp til å finne ut av hva som er mest viktig for deg, og det legges til rette for trygge rammer slik at du kan ta opp det du har behov for.

sanity imagesanity image

Når bør du vurdere terapi?

Terapi kan være nyttig for en rekke problemer, inkludert:

  • Depresjon og angst: Hvis du føler deg vedvarende trist, engstelig eller overveldet.
  • Stress og livsforandringer: Hvis du opplever betydelige livsforandringer eller stress som påvirker din daglige funksjon.
  • Relasjonsproblemer: Hvis du har vanskeligheter med relasjoner eller kommunikasjonsproblemer.
  • Selvforståelse og personlig vekst: Hvis du ønsker å forstå deg selv bedre eller jobbe med personlig utvikling.

Terapi gir en strukturert og støttende ramme for å håndtere psykiske utfordringer og oppnå personlig vekst. Det kan være en verdifull del av din reise mot bedre mental helse og velvære.

Terapiretninger

Det finnes mange forskjellige terapiretninger eller tilnærminger som tar utgangspunkt i ulike filosofier, teknikker og mål. En terapeut kan velge å benytte seg av en eller flere retninger innenfor et terapiløp, avhengig av hva som er mest hensiktsmessig for deg og dine behov. Lær mer om noen av de vanligste terapimetodene nedenfor.

Hva skjer egentlig hos en psykolog?

Har du noen gang lurt å hva som er vitsen med å gå til psykolog? Og kan man egentlig prate seg ut av angst eller depresjon?

I vår podcast "På innsiden" møter du Marius, som gjerne vil finne ut litt mer om tingene han strever med i hverdagen. På veien utforsker han ulike terapiformer, og deler åpent om hva som foregår i terapirommet. Håpet hans er at det skal bli litt lettere å snakke åpent om vår psykiske helse.

Les om podcasten og lytt her
sanity imagesanity image