Emosjonsfokusert terapi (EFT)

Emosjonsfokusert terapi (EFT) fokuserer på følelser. Grunnholdningen i EFT er at mentale problemer skyldes en forstyrret eller manglende kontakt med våre følelser. Målet for behandlingen er derfor å hjelpe deg med å forstå, tåle og å uttrykke dine følelser på sunnere måter. I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan EFT benyttes.

Hvorfor fokuserer på følelser?

Alle mennesker har noen grunnleggende emosjonelle behov som vi trenger å oppfylle for å ha en god psykisk helse. Følelsene våre er språket vi bruker for å snakke med disse behovene. For eksempel forteller følelsen tristhet om behovet for støtte og tilknytning til andre, og vi kan merke dette behovet gjennom en klump i halsen, tårer i øynene eller en tunghet i kroppen. Ved å gi oss selv det vi trenger emosjonelt, får vi bedre helse. Følelsene våre kan til tider kjennes kaotiske eller uklare ut, og noen ganger kan vi reagere med en helt annen følelse enn den vi egentlig trenger. Et eksempel på dette er mannen som blir sint på sin kone når han egentlig er trist. Å uttrykke sinne til kona vil ikke oppfylle denne mannens emosjonelle behov.



RebeccaRebecca
Rebecca

Hvordan fungerer EFT?

Behandlingen vil handle om å utforske hvordan du forholder deg til følelsene dine, og å trene på å kjenne etter, tillate følelsene å være der, gi mening til og uttrykke følelsene som dukker opp. Det brukes ulike verktøy i timen for å gå inn i de vanskelige følelsene, for å kunne endre dem. EFT kan brukes i individualterapi, i parterapi og i familieterapi. EFT har vist seg å kunne hjelpe par og familier til bedre kommunikasjon og bedre forståelse av seg selv og hverandre. EFT har også vist god effekt for behandling av psykiske lidelser som angst og depresjon.

(Kilde: Stiegler, J. R. (2020) Emosjonsfokusert terapi - å forstå og forandre følelser. Gyldendal, Oslo.)

Last ned appen

Velg mellom ulike tjenester tilpasset deg

Møt psykologen

Les mer om våre psykologtjenester

sanity imagesanity image