Å være tankedetektiv
Om dette verktøyet
Mange barn opparbeider seg såkalte drilltanker, som er negative tanker som vokser raskt i en ung person sin fantasi. Dette er egentlig en naturlig mekanisme for å beskytte mot ubehagelige scenarioer, men kan gjøre at barn isolerer seg fra ulike situasjoner siden de har hatt en eller to dårlige opplevelser tidligere. Ofte vil en forelder komme med beroligende kommentarer som «det går fint» eller «ikke vær redd», men her mater man ofte angsten istedenfor å løsne den. En tankedetektiv vil istedenfor stille seg selv spørsmål rundt sin tanke/antakelse/forventning. Lær barnet ditt stegene som er nødvendige.
HVORDAN GÅR JEG FREM?
- STEG 1: Skriv ned bekymringene dine. Er det skolen, familien eller noe helt annet? Er det en ting som bekymrer deg eller en stor samling av ting? Noen ganger hjelper det litt å bare skrive tankene ned på papiret, så får du dem litt på avstand.
- STEG 2: Vurder hva som er det verste som kan skje i situasjonen. Ikke hold tilbake, skriv ned det verste du kan forestille deg.
- STEG 3: Gå inn i detektivmodus. Det er enkelt: detektiver tror ikke på hva som helst. De er kritiske. De undersøker ting fra flere vinkler og vil se bevis. Spør deg selv:
- Hvor sannsynlig er det at det skjer?
- Hvis det skulle skje, hva er sannsynligheten for at det går så galt som jeg frykter?
- STEG 4: Oppsummer hva som taler for og imot bekymringene dine. Sett gjerne en prosent på bekymringen. Er du helt sikker på at det vil skje, så gi bekymringen 100%. Tenker du omvendt, at det er helt usannsynlig, så gir du den 1%.
- STEG 5: Se tilbake. Hvordan gikk det?
Forfatteren Mark Twain sa en gang: ”Jeg har hatt mange bekymringer i mitt liv, men de færreste av dem ble til noe.”
Kanskje kjenner du deg igjen i det? Det kan derfor være nyttig å stoppe opp og ta et kritisk blikk på bekymringene. På den måten lærer du at bekymringer kun er tanker - og du trenger ikke tro på alt du tenker ;) Andre ganger er det god grunn til bekymring og da er det fint å dele dem med noen du stoler på.
Referanse: Mindhelper.dk
VIKTIGHETEN AV Å SI "UNNSKYLD"
I en hektisk og krevende hverdag skal man som foreldre ikke bare regulere og håndtere barnas følelser, men også forholde seg til sine egne følelser. Dette kan ofte resultere i et utbrudd rettet mot barnet, selv om hovedårsaken var egentlig noe helt annet. I dette verktøyet viser vi deg hvordan du skal håndtere en slik situasjon på.
FØLELSESTERMOMETERET
Når et barn opplever sterke følelser så er det ofte at de ikke helt klarer å uttrykke og/eller forstå de. Med “følelsestermometeret” kan barnet enkelt vurdere intensiteten på følelsene på en skala fra 1-10 og reflektere over hvordan det påvirker hverdagen og hvordan de har det.