Si unnskyld

Viktigheten av å si "unnskyld"

I en hektisk og krevende hverdag skal man som foreldre ikke bare regulere og håndtere barnas følelser, men også forholde seg til sine egne følelser. Barn trigger sterke følelser og reaksjoner i foreldre på godt og vondt, og når stressnivået i familien er høyt, kan lunta hos foreldre bli kort. Kanskje sier man ting man angrer på til barnet sitt. Kanskje hever man stemmen og konflikten eskalerer. I alle relasjoner og i all kommunikasjon er det små humper og utfordringer. I foreldre/barn-relasjoner er det den voksnes ansvar å «reparere» relasjonen. Å si unnskyld og «reparere» bidrar til å styrke relasjonen mellom deg og ditt barn.

sanity imagesanity image

HVORDAN GÅR JEG FREM?

  • STEG 1: Sett av litt tid når konfliktnivået er lavt igjen og du selv og barnet ditt er rolig.

  • STEG 2: Velg gjerne en kontekst der du og barnet ditt slapper av og evt. har fokus på noe felles, f.eks tegner, gjør bordaktiviteter eller går tur. Mange barn synes også det er fint å snakke ved sengekanten før de skal sove.

  • STEG 3: Si unnskyld på en måte som gjør at barnet ditt merker at du mener det. Vær konkret på hva du sier unnskyld for, og si noe om hvordan du som forelder kunne ha løst denne situasjonen annerledes.

  • STEG 4: Lytt til barnet og valider barnets følelser ved å anerkjenne de følelsene barnet uttrykker.

📞 Bestill time med psykolog: 24 07 60 09

Gå til alle verktøyene!

SELVMEDFØLELSE - Å MØTE SEG SELV MED GODHET

I en travel og hektisk hverdag, eller gjennom en tung periode i livet, er det viktig å møte seg selv med omsorg, godhet og aksept, slik som man gjerne møter andre når de har det vanskelig. I denne øvelsen skal du utforske hvordan du selv kan gi deg omsorg og støtte når du har det vanskelig eller kjenner deg stresset.

TILBRINGE KVALITETSTID SAMMEN

Det er viktig å prioritere å sette av tid til å leke og ha det moro med barnet sitt i en hektisk hverdag. Hensikten med dette verktøyet er å vise deg hvordan du kan gjøre dette på en lettvint og morsom måte.