Tankefabrikken

Om dette verktøyet

Hvert eneste sekund tenker vi på et eller annet - tankene våre tar aldri pause. Det er ikke til å unngå at noen av tankene vil være negative og noen av dem kan for eksempel føles rare, ubehagelige, slitsomme eller uønskede. I dette verktøyet bruker vi «tankefabrikken» som et bilde på hvordan både barn og voksne kan forholde seg til negative og ubehagelige tanker med «frakoblet oppmerksomhet», i stedet for å gå inn i grubling eller bekymring. Dette verktøyet kan hjelpe både barn og voksne.

sanity imagesanity image

HVORDAN GÅR JEG FREM?

  • STEG 1: Skriv ut eller kopier malen. Forklar barnet at bildet forestiller «tankefabrikken» - den horisontale streken er et «samlebånd», mens firkantene er «pappesker» som kjører gjennom fabrikken på samlebåndet. I hver pappeske er det én tanke.

  • STEG 2: Fyll inn pappeskene med tanker. To av dem kan være positive eller nøytrale, f.eks. «jeg har på meg blå sko», og to av dem kan være negative, f.eks. «tenk om noe skjer med mamma eller pappa?». Ta gjerne utgangspunkt i tanker du vet at barnet strever med. Forklar barnet at alle får negative tanker på sitt «tanke-samlebånd» hver eneste dag.

  • STEG 3: Snakk med barnet om at det kan være lurt å la tankene være i fred når de kommer på samlebåndet, fordi de da kan fortsette videre og bli borte igjen. Hvis vi prøver å åpne opp og kikke på alle pappeskene som kommer, blir det fort veldig slitsomt og vi vil få lite tid til andre ting.

  • STEG 4: Inviter barnet til å lukke øynene og forestille seg sitt eget «tanke-samlebånd». De kan forestille seg at de tar et steg tilbake og observerer samlebåndet på avstand, uten å prøve å åpne alle pappeskene som kommer. Når de senere får tanker som er ubehagelige kan de prøve å gjøre det samme. Husk å forklare barnet at vi ikke kan styre hvilke pappesker/tanker som dukker opp på samlebåndet, men at vi kan trene på å ikke gi dem så mye fokus!
sanity imagesanity image

📞 Bestill time med psykolog: 24 07 60 09

Gå til alle verktøyene!

VIKTIGHETEN AV Å SI "UNNSKYLD"

I en hektisk og krevende hverdag skal man som foreldre ikke bare regulere og håndtere barnas følelser, men også forholde seg til sine egne følelser. Dette kan ofte resultere i et utbrudd rettet mot barnet, selv om hovedårsaken var egentlig noe helt annet. I dette verktøyet viser vi deg hvordan du skal håndtere en slik situasjon på.

LIVSHJULET - ARBEID MED SELVFØLELSEN

Selvtillit handler om troen på det man gjør, mens selvfølelsen handler om troen på den man er. Selvtilliten endres derfor etter hvilke situasjoner man står ovenfor, mens selvfølelsen gjerne er mer stabil. I dette verktøyet skal vi se på hvorfor det er viktig å vite forskjellen.