Livshjulet - arbeid med selvfølelsen

Om dette verktøyet

Selvtillit handler om troen på det man gjør, mens selvfølelsen handler om troen på den man er. Selvtilliten endres derfor etter hvilke situasjoner man står ovenfor, mens selvfølelsen gjerne er mer stabil. Man kan for eksempel ha god selvtillit i forbindelse med skolen, fordi man opplever å få gode karakterer, men dårlig selvtillit på håndballbanen fordi man opplever å ikke være så god til å treffe mål. Selvfølelsen er den opplevelsen man har knyttet til egen verdi og påvirkes av ulike livsarenaer. På motsatt side av en god selvfølelse, har vi dyp skam. At man skammer seg over den man er, og ikke opplever seg selv som verdifull.

Oppgaven er å bli bevisst på hva som er viktig for din selvfølelse, og arbeide mot å bedre selvfølelsen på sikt.

sanity imagesanity image

HVORDAN GÅR JEG FREM?

  • STEG 1: Ta et A4 ark og tegn en stor sirkel. Denne sirkelen skal representere de arenaene i livet ditt som du bruker mye tid på (som vist under).

  • STEG 2: Begynn å tenke på hvilke arenaer i livet ditt du bruker mye tid på og skriv disse ned under sirkelen. Eksempler kan være: skole, jobb, venner, familie, hobbyer og dyr.

  • STEG 3: Deretter tenker du over hvor viktige hver av disse arenaene er for deg. Kanskje familien er svært viktig for deg, mens skolen ikke er like viktig?

  • STEG 4: Til slutt fyller du sirkelen med disse arenaene slik at det ser ut som et kakediagram. Størrelsen på hver kakebit representerer hvor viktig den delen er for deg.

  • STEG 5: Når du er ferdig skal du se over alt og tenke gjennom følgende:

    a) Jo flere livsarenaer en har, jo mer stabil blir selvfølelsen ved en
    krise. Er det noen nye aktiviteter du kan tilføye i diagrammet for å
    ha flere arenear å lene seg på?

    b) Hvis en av delene er uhensiktsmessig store vil selvfølelsen
    påvirkes i stor grad hvis man mislykkes på denne arenaen. Er det
    noen av delene i diagrammet ditt som du burde forsøke å endre
    omfanget på betydningen av?

    c) Livsarenaer som ikke avhenger av prestasjon er mindre utsatt for
    kriser. Går det an å vektlegge arenaer som å ha en fin familie og
    gode venner mer?

Eksempel på et sunt livshjul

Kanskje presterer du dårlig på jobb? Det inntreffer altså en krise på denne livsarenaen. Du begynner kanskje å utvikle dårlig selvtillit knyttet til arbeidet på jobben, men kan hente støtte og påfyll fra de andre viktige arenaene i livet ditt. Selvfølelsen påvirkes ikke så mye siden du har så mye annet å lene deg på.

sanity imagesanity image

Eksempel på uhensiktsmessig livshjul

Dersom en del av livshjulet tar såpass stor plass, vil det påvirke selvfølelsen i stor grad dersom man mislykkes eller det inntreffer en krise på dette arenaen.

sanity imagesanity image
Trykk her for mal til "livshjulet"


Øvelse hentet fra Fairburn og inspirert av ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser

📞 Bestill time med psykolog: 24 07 60 09

Gå til alle verktøyene!

GRENSESETTINGSPLANLEGGING

Et verktøy for å hjelpe foreldre med å sette grenser ovenfor barnet i situasjoner som eksempelvis legging, gjennomføring av lekser, eller begrensing av skjermbruk.

TANKEFABRIKKEN

I dette verktøyet bruker vi «tankefabrikken» som et bilde på hvordan både barn og voksne kan forholde seg til negative og ubehagelige tanker med «frakoblet oppmerksomhet», i stedet for å gå inn i grubling eller bekymring. Dette verktøyet kan hjelpe både barn og voksne.