Vaksiner

Hos Dr.Dropin har du tre muligheter for å ta vaksiner:

  • De vanligste vaksinene: Bestill resept på vaksine gjennom digitalt skjema og få satt vaksinen på valgfritt apotek eller i våre klinikker.
  • Influensavaksine i sesong (oktober-februar): Bestill vanlig legetime i klinikk og få satt influensavaksinen i en av våre klinikker.
  • Er du usikker på hvilke vaksiner du bør ta?
    Bestill videotime for veiledning og resept. Vaksinen kan settes på valgfritt apotek eller medbragt i en av våre klinikker.

Følgende vaksiner kan du få resept på gjennom digitalt skjema:
Skogflått-, Stivkrampe, difteri, kikhoste og polio-, HPV-, Pnumokokkvaksine-, Hepatitt A/B/A+B, hjernehinnebetennelse og influensavaksine

Bestill resept på vaksineSe ledige timer

Vaksine i apotek

Når du bestiller resept på vaksine hos oss betaler du for selve resepten på vår nettside. Prisen for vaksinen betales på apoteket når du tar vaksinen. Pris for resept er 95 - 295kr avhengig av hvilken vaksine du trenger. Vaksine i apotek er tilgjengelig i hele landet, uavhengig av om hjemmebyen din har en Dr.Dropin klinikk eller ikke.

Bestill resept på vaksine
sanity imagesanity image

Vaksine i klinikk

Du kan også bestille vanlig legetime, medbringe vaksiner og få vaksinen(e) satt i en av våre klinikker i Oslo, Sandvika, Bergen, Trondheim eller Stavanger. Pris for time i klinikk er 695kr. Resept kan du få på forhånd via video eller reseptskjema.

I sesong har vi har influensavaksine på lager i klinikkene våre.

Se ledige timer
sanity imagesanity image

Sesongvaksiner mot infeksjoner / influensavaksine

Vaksine mot influensa og pneumokokksykdom anbefales for alle over 65 år og andre definerte risikogrupper. Disse risikogruppene er pasienter med diabetes 1 og 2, kronisk hjerte og lungesykdom, nedsatt immunforsvar, overvekt, nevrologisk sykdom, annen kronisk sykdom. I tillegg anbefales influensavaksine til alle gravide kvinner etter uke 12.

Om du blir rammet av influensa kan man i noen tilfeller forsøke antiviral behandling for å forkorte sykdomsperioden og lindre symptomene.

Les mer om influensavaksine

Pneumokokkvaksinen utføres hvert tiende år.

Les mer om pneumokokkvaksine
sanity imagesanity image

Reisevaksinasjon

Skal du reise utenlands? Da anbefales det å følge reiseråd til det landet du skal til. Generelt trenger du reisevaksine for alle land i Asia, Afrika, Latin-Amerika, Stillehavsøyene og Øst-Europa. Det er fint å starte vaksinasjon i god tid før avreise for å være best mulig beskyttet. Legene på Dr.Dropin kan hjelpe deg med å finne ut hvilke vaksiner du trenger til ditt reisemål og sette disse vaksinene. Vi skriver også ut resepter på malariaforebyggende tabletter.

Hos små barn under 2 år anbefaler vi å kontakte helsestasjonen i god tid før avreise, i tilfelle noen vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet bør fremskyndes. MMR-vaksine(meslinger, kusma og røde hunder) anbefales til alle som ikke tidligere er vaksinert mot dette. Hepaitt A-vaksine og stivkrampe anbefales til de fleste reisemål.

Se FHI sin artikkel for oppdaterte vaksineråd for reisenSjekk dine vaksiner på HelsenorgeBestill resept på vaksine
sanity imagesanity image

Vaksine mot hjernehinnebetennelse

Vi kan sette vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse(menigokokksykdom). Vaksinen er anbefalt for ungdom i alderen 16-19 år og anbefales utført i god tid for russefeiring. Resept får du via digitalt skjema eller video hvis du trenger personlig veiledning fra lege.

Start digital konsultasjon
sanity imagesanity image

Vaksine mot skogflått

De to vanligste sykdommene som flåtten overfører i Norge er skogflåttencefalitt (TBE) og borreliose (Lyme borreliose). TBE forårsakes av TBE-viruset og overføres vanligvis gjennom flåttbitt i sommermånedene fra april til september.

Skogflåttvaksine

Det finnes en vaksine mot skogflått (TBE), men den er ikke en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet og dekkes ikke av det offentlige. Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler vaksinen for personer som oppholder seg mye utendørs i flåttområder, spesielt i Agder, Telemark, Vestfold og tidligere Buskerud fylke. Vaksinen gis i tre doser med flere måneders mellomrom, etterfulgt av en boosterdose tre år etter den tredje dosen og deretter hvert femte år. Personer over 60 år og de med nedsatt immunforsvar bør ta fire doser, med boosterdoser hvert tredje år. Det utvikles naturlig og langvarig immunitet etter TBE-infeksjon, noe som gjør vaksinasjon unødvendig.

Les mer om skogflåttvaksineBestill resept på vaksine

Borreliose

Borreliose, forårsaket av bakterien Borrelia burgdorferi, viser seg vanligvis med et rosa eller rødt utslett, muskelsmerter og feber en til to uker etter flåttbitt. Ubehandlet kan det føre til hudforandringer, leddproblemer og nevrologiske komplikasjoner. En liten prosentandel kan utvikle hjernehinnebetennelse eller hjerteproblemer. Dessverre finnes det ingen vaksine mot Borrelia, men antibiotika kan behandle infeksjonen.

Se ledige timer
sanity imagesanity image

Vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio

Vaksinen mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio gir beskyttelse mot fire alvorlige sykdommer.

Den inngår i det norske barnevaksinasjonsprogrammet og anbefales som oppfriskningsdose hvert 10. år for voksne.

Gravide anbefales å ta vaksinen i uke 24 for å beskytte nyfødte mot kikhoste.

Les mer om kikhosteBestill resept på vaksinen
sanity imagesanity image
Kategori:

Hva er vaksiner, og hvordan fungerer de?

Vaksiner er biologiske produkter som trener immunforsvaret til å gjenkjenne og bekjempe spesifikke sykdommer. De inneholder vanligvis deler av patogener eller svekkede patogener for å stimulere immunresponsen.

Hvorfor er vaksiner viktige?

Vaksiner beskytter både individet som blir vaksinert og samfunnet som helhet ved å redusere forekomsten av sykdommer og bidra til å oppnå flokkimmunitet.

Hva er de vanligste vaksinene som gis til barn?

I Norge er de vanligste vaksinene som gis til barn inkludert vaksiner mot difteri, stivkrampe, kikhoste, polio, Hib-infeksjoner, pneumokokker, meslinger, kusma, røde hunder og HPV.

Hva er de vanligste bivirkningene av vaksiner?

Vanlige bivirkninger av vaksiner inkluderer milde reaksjoner som feber, irritabilitet og smerter på injeksjonsstedet. Alvorlige bivirkninger er sjeldne.

Er vaksiner trygge?

Ja, vaksiner som brukes i Norge gjennomgår omfattende testing før de godkjennes, og overvåkes kontinuerlig for sikkerhet og effektivitet.

Hvorfor er det viktig å følge vaksineprogrammet?

Det er viktig å følge vaksineprogrammet for å sikre at barn og samfunnet er beskyttet mot alvorlige sykdommer, samt for å oppnå høy vaksinasjonsdekning og flokkimmunitet.

Hvordan fungerer flokkimmunitet, og hvorfor er det viktig for vaksinasjon?

Flokkimmunitet oppnås når en stor del av befolkningen er vaksinert og dermed beskyttet mot sykdommen. Dette reduserer sykdomsspredningen og beskytter også de som ikke kan bli vaksinert.

Hvor lenge varer immunitet etter vaksinasjon?

Varigheten av immunitet etter vaksinasjon varierer avhengig av vaksinen og individuelle faktorer, men mange vaksiner gir langvarig eller livslang beskyttelse.

Hva er forskjellen mellom levende svekkede og drepte vaksiner?

Levende svekkede vaksiner inneholder levende, men svekkede virus eller bakterier, mens drepte vaksiner inneholder døde eller inaktiverte virus eller bakterier.

Hvordan påvirker vaksiner immunforsvaret?

Vaksiner stimulerer immunforsvaret til å produsere antistoffer mot en bestemt sykdom, slik at det kan gjenkjenne og bekjempe patogenet raskere og mer effektivt ved fremtidig eksponering.

Hva er vaksinasjonsdekning, og hvorfor er det viktig?

Vaksinasjonsdekning refererer til andelen av befolkningen som er vaksinert mot en bestemt sykdom. Høy vaksinasjonsdekning er viktig for å beskytte samfunnet og redusere sykdomsspredningen.

Hva er vaksineopponenter, og hva er deres argumenter?

Vaksineopponenter er enkeltpersoner eller grupper som motsetter seg vaksinering av ulike grunner, inkludert bekymringer om bivirkninger, mistillit til myndighetene eller troen på alternativ medisin.

Hvordan kan jeg finne pålitelig informasjon om vaksiner?

Pålitelig informasjon om vaksiner kan finnes på offentlige helsemyndigheters nettsider, som Folkehelseinstituttet, og på nettsider til anerkjente medisinske organisasjoner som WHO og CDC.

Hva er de nyeste vaksinene som er tilgjengelige?

De nyeste vaksinene (2024) som er tilgjengelige kan variere, men noen av de siste inkluderer vaksiner mot COVID-19 og andre nye sykdommer som denguefeber og Ebola.