• no
 • en
Bestill time
 • no
 • en
Bestill time
Tilbake til Hudlege

Eksem

Generelt om eksem

Eksem, også kalt dermatitt, er en fellesbetegnelse for betennelsestilstander som sitter i de to ytterste lagene av huden kalt epidermis (overhuden) og dermis (lærhuden). Disse tilstandene er typisk karakterisert med kløe, rødhet, hevelse i huden, små nupper / byller, flass, sprekker og tørrhet.

Det finnes mange typer eksem, som opptrer i alle aldre og kan utløses av et hav av forskjellige faktorer. F eks bleiedermatitt utløst av tette og våte bleier hos spedbarn eller kontakteksem utløst av at huden kommer i kontakt med noe den ikke tåler. Andre typer eksem kan være mer kronisk preget, som atopisk dermatitt.

Generelt deler man eksem inn i om den er utløst av en faktor utenfor kroppen (eksogen) eller en faktor inne i kroppen (endogen), og hvordan den ser ut / utarter seg. Ofte er det en kombinasjon av faktorer i kroppen og utenfor som til sammen fører til utviklingen av eksem. Noen eksem typer vet man ikke årsaken til, og disse faller da i gruppen ukjent genese.


Faktorer som påvirker utviklingen av eksem

Eksem utvikler seg fordi betennelsen i huden svekker hudens barriere, hvilket fører til vanntap gjennom huden og det blir vanskeligere for kroppen å beskytte seg mot stoffer som irriterer og fremkaller allergi.

Dette er ofte en kombinasjon av faktorer i kroppen som påvirker hvordan huden er satt sammen, og faktorer i miljøet utenfor kroppen (f eks vann, såpe, parfyme, matvarer, kjemikalier etc) som utløser utviklingen av eksem. Ved en del eksem typer spiller også arv en viktig rolle.


Symptomer

Symptomene varierer litt utifra hvilken type eksem man har, og alvorlighetsgraden av denne.

Generelt sett sees:

  • kløe
  • rød, irritert hud
  • små nupper, byller, eller kviser i huden
  • sår etter kløe
  • tørr, flassende, sprukket hud


Undersøkelse

Det er ofte vanskelig å finne årsaken til hva som utløste eksemet, og ofte er det mer enn en ting. Legen som undersøker deg vil derfor først stille en del spørsmål for å kartlegge hva slags eksem det muligens dreier seg om. Deretter undersøkes huden grundig. Ofte finner man ut hva slags eksem det er, fastslår diagnosen og setter igang behandling. Men det er ikke alltid like rett frem med eksem, noen ganger kan det være behov for flere tester (f eks bakterieprøve fra eksemet, blodprøver eller allergitester) eller en vurdering hos hudlege dersom man er i tvil. Noen ganger må man prøve seg litt frem med behandlingen og se hva som hjelper.


Behandling

Det er viktig at mulige eksemutløsende faktorer fjernes dersom mulig. Deretter gir man en krem med steroider for å dempe betennelsen i huden. Det finnes forskjellige kremer med forskjellige styrker, og ut i fra hvor på kroppen eksemet er og hvor hissig det er vil legen som undersøkte deg velge den rette kremen med styrken som passer deg. Generelt starter man med en sterke krem, og kan heller trappe ned etterhvert når eksemet er blitt bedre. I starten smøres de rammede hudområdene 1-2 ganger daglig i flere uker, deretter kan man trappe ned til 2-3 ganger per uke. Videre skal man alltid smøre med en god og fet fuktighetskrem samtidig med bruk av steroid kremer, og også i periodene der eksemet er bedre og man ikke har behov for steroid krem.

Hvordan kan Dr.Dropin hjelpe deg

Både allmennlegene og hudlegene hos Dr. Dropin har god erfaring med eksem og hudplager, og ser daglig flere pasienter med disse problemene. De vil kunne hjelpe deg med en vurdering av eksemet og sette i gang behandling. Du kan enkelt booke time hos en av hudspesialistene hos Dr.Dropin via nettsiden eller appen. Du behøver da ingen henvisning, men booker deg time når det passer deg. En hudlege gir deg en helhetlig vurdering og vil sette i gang relevant behandlingen for din tilstand og følge deg opp om det er behov for det.

Les mer om hudlegetilbudet til Dr.Dropin

Book hudlege hos Dr.Dropin

Fornuftig pris

Forutsigbar og fornuftig pris, uten skjulte kostnader og overraskende tillegg.

Inkluderer forbruksmateriell, søknader, resepter m.m.

Uten henvisning

Du booker selv enkelt time via nettsiden eller appen til Dr. Dropin, og behøver ingen henvisning på forhånd.

Hudlege når du trenger det

Hos Dr.Dropin må du ikke vente flere måneder for å få en time til hudlege. Her får du time raskt og det er enkelt å bestille time.

Oversikt over klinikker

Ofte stilte spørsmål om eksem

Er eksem smittsomt?

 • Nei, eksem er ikke smittsomt. Har man dog en hudinfeksjon som gir utslett kan infeksjonen smitte over ved kontakt med huden (feks vannkopper, brennkopper, skabb)

Er eksem arvelig?

 • Ofte er det arvelig ja, som f eks atopisk dermatitt og psoriasis. Men eksem som bleieutslett eller infeksjonsutløste utslett er ikke arvelige.

Finnes det annen behandling mot eksem enn kremer?

 • Ved noen typer eksem finnes det tablettbehandling, men det gis kun i det mest uttalte tilfellene. Ved de aller fleste eksemer er steroidkremer og en god fuktighetskrem det beste.

Kan eksem påvirkes av hva jeg spiser?

 • Det kan det, noen får f eks eksem om du spiser noe de ikke tåler.

Hva kan jeg selv gjøre for å unngå å få eksem?

 • det er viktig å unngå faktorer som man vet trigger eksemet, f eks matvarer man ikke tåler, dyr man er allergisk mot etc
 • videre lønner det seg å bruke vaskemidler som er milde og allergivennlige, bruke en mild dusjsåpe / olje, ikke dusje eller bade for ofte og smøre med god og fet fuktighetskrem morgen og kveld.
 • om vinteren er det lurt å unngå ull rett på huden da dette også kan trigge eksem.
 • ser du at eksemet er på vei til å blusse opp er det viktig å komme i gang med behandlingen tidlig så du unngår at det blir veldig hissig og vanskeligere å behandle.

Kilder:

Forfatter: lege Martine Hallin Henriksen

Sist oppdatert: 21.10.2020

Lesetid: ca 3-4 minutter

Alle legetjenester
Legetime på dagen
Fast pris

Bestill time

Organisasjonsnummer:
919 149 795
Adresse:
Bogstadveien 30, 0355 Oslo
Mobilnummer: