Allergitest (Lappetest/Epikutantest)

Epikutantest brukes ved mistanke om allergi mot stoffer som kommer i kontakt med huden. Testmaterialet blir lagt i små kamre direkte på huden og blir liggende urørt i 48 timer. Etter 72 timer leses testen av, og området skal ikke vaskes før dette er gjort.

Forberedelser hjemme før testen

De siste 2-3 ukene før epikutantesten skal man unngå å smøre huden på ryggen med lokale steroider (kortisonsalver og -kremer mot eksem). Dersom du bruker Prednisolon-tabletter vil hudlegen vurdere om testen likevel kan gjennomføres. Man bør unngå sol på ryggen de siste 4 ukene før testen.

Bestill time

Konsultasjon hos hudlege

Hudlegetimen, som inkluderer påføring av testmaterialet, varer ca 20 minutter. Testmaterialet tapes fast på ryggen ved hjelp av plaster, og gir sjeldent ubehag.

Etter konsultasjonen

Når plasterlappen med testmaterialet er på, kan du ikke vaske ryggen eller sole deg. Svette fra fysisk aktivitet kan føre til at lappen løsner og dette bør derfor unngås.

Unngå også å klø på plasteret, og ha gjerne på en overdel om natten for å hindre at det løsner mens du sover.

Det avtales ny konsultasjon hos hudlege for å lese av testen etter 3 dager. Når testen er lest av, vil du få informasjon om allergi er påvist eller ikke og evt. hvilket eller hvilke produkter du bør unngå å komme i kontakt med og hva slags behandling som er anbefalt.

Mulige bivirkninger

Epikutantest gir sjelden komplikasjoner. I noen tilfeller kan reaksjonen på testmaterialet i seg selv gi et kraftig utslett, men dette kan smøres med sterke lokale steroider for å dempe kløe.

Om kontakteksem

Kontakteksem er en betennelse i huden som blir utløst av enten allergi eller irriterende stoffer. Området som er utsatt for irritanten blir rødt, hovent, får blemmer og det kan eventuelt dannes sår. Dette gir symptomer som kløe, svie og sprukket hud. De fleste får kontakteksem på hendene, men det kan også oppstå andre steder på kroppen. Ca 5 % av befolkningen har perioder med kontakteksem i løpet av livet.

Det finnes to typer kontakteksem: Kontaktallergisk eksem og toksisk eksem.

Kontakteksem er en forsinket type hypersensitivet og symptomene vises først 24 til 72 timer etter eksponering for allergenet. Denne typen eksem er ofte sterkt avgrenset og bedres i løpet av noen dager.

Ved akutt, toksisk eksem kommer utslettet alt fra noen minutter til noen timer etter eksponering av stoffet som irriterer. Hvis det er en mild irritasjon kan reaksjonen komme til syne så sent som noen dager eller uker etter eksponeringen. Denne formen for eksem er gjerne mindre avgrenset og det kan ta flere uker før det blir bedre.

Den utløsende faktoren til kontakteksem kan være mye forskjellig. Noen eksempler er nikkel, kobolt og krom, gummikjemikalier, parfymer og planter. Den toksiske varianten er ofte yrkesrelatert og kan være utløst av ulike kjemikalier og væsker.

Hvordan kan Dr.Dropin hjelpe deg?

Dr.Dropin har dyktige hudleger som kan hjelpe deg meg allergitest/Epikutantest.


 • Første steg er konsultasjon hos Hudlege
  • 1 195,–
 • I timen setter hudlegen på Epikutantesten
  • 1 000,– (kostpris)
 • Etter tre dager kommer man tilbake for avlesning hos hudlege
  • 1 195,–

Les mer om hudlegetilbudet til Dr.Dropin

Bestill time
sanity imagesanity image

Nysgjerrig? Last ned appen vår for å komme i gang

 • Download on the App Store
 • Get it on Google Play
sanity imagesanity image