• no
  • en
Bestill time
  • no
  • en
Bestill time
Tilbake til Hudlege

Allergitest (Lappetest/Epikutantest)

Epikutantest brukes ved mistanke om allergi mot stoffer som kommer i kontakt med huden. Testmateriale blir lagt i små kamre direkte på huden og blir værende urørt i 48 timer.

Testen leses av etter 72 timer og området vaskes ikke før testen er ferdig lest av.

Forberedelser hjemme før testen

De siste 2-3 ukene før epikutantesten kan ikke huden på ryggen smøres med lokale steroider (kortisonsalver-og kremer mot eksem). Dersom du bruker Prednisolon tabletter vil hudlegen vurdere om testen likevel kan

Konsultasjon hos hudlege

Hudlegetimen, inkludert påføring av testmaterialet, varer ca 20 minutter. Ved hjelp av plaster tapes testmaterialet fast på ryggen. Det gir sjeldent ubehag.

Etter konsultasjonen

Når plasterlappen med testmaterialet er på kan du ikke vaske ryggen eller sole deg. Svette fra fysisk aktivitet kan føre til at lappen løsner og bør unngås.

Unngå å klø på plasteret og ha på overdel på natten for å unngå at det løsner i søvne.

Det avtales ny konsultasjon hos hudlege for å lese av testen etter 3 dager. Når testen er lest av, vil du få informasjon om allergi er påvist eller ikke og evt. hvilket eller hvilke produkter du bør unngå å komme i kontakt med og hva slags behandling som er anbefalt.

Mulige bivirkninger

Epikutantest gir sjelden komplikasjoner. I noen tilfeller kan reaksjonen på testmaterialet i seg selv gi et kraftig utslettet som kan smøres med sterke lokale steroider for å dempe kløe.

Om kontakteksem

Kontakteksem er en betennelse i hud som er utløst enten av allergi eller irriterende stoffer. Området som er utsatt for irritanten blir rødt, hovent, får blemmer og eventuelt sårdannelse. Det gir symptomer som kløe, svie og sprukket hud. De fleste får det på hender, men det kan også oppstå andre steder på kroppen. Ca 5 % blir plaget med kontakteksem i løpet av livet.

Det finnes to typer kontakteksem: Kontaktallergisk eksem og toksisk eksem.

Kontakteksem er en forsinket type hypersensitivet og symptomene vises først 24 til 72 timer etter eksponering for allergenet og er ofte sterkt avgrenset og bedres i løpet av noen dager.

Ved akutt, toksisk eksem kommer utslettet i løpet av minutter til timer etter eksponering for stoffet som irriterer, hvis det er en mild irritasjon kan reaksjonen komme til syne så sent som dager til uker etter eksponering. Eksemet er gjerne mer uklart i avgrensningen og bruker gjerne uker på å bli bedre.

Utløsende faktor til kontakteksem kan være en lang rekke ting. Noen eksempler er nikkel, kobolt og krom,  gummikjemikalier, parfymer og planter. Toksisk variant er ofte yrkesrelevant og kan være utløst av forskjellige kjemikalier og væsker.

Hvordan kan Dr.Dropin hjelpe deg?

Dr.Dropin har hudleger som kan hjelpe deg meg allergitest.

Epikutantest 1000,-

  • Lappetest ved mistanke om allergi mot stoffer som kommer i kontakt med huden.

Les mer om hudlegetilbudet til Dr.Dropin

Bestill time

Alle legetjenester
Legetime på dagen
Fast pris

Bestill time