• no
  • en
Bestill time
  • no
  • en
Bestill time

P-pille

Hvordan vi kan hjelpe deg

Legene hos Dr.Dropin gir veiledning i prevensjon og skriver resept. De kan også sette inn og ta ut p-stav. Velkommen til time hos våre allmennleger og gynekologer.

Ulemper og fordeler

Det finnes p-piller med og uten østrogen, og mini-pille. Fordelen med å velge prevensjon uten østrogen er at man ikke får økt risiko for blant annet blodpropp. P-piller (både med og uten østrogen) kan gi mindre menstruasjonsplager og også reduserte blødninger.

P-piller med gestagen

P-piller med gestagen (men uten østrogen) hindrer befruktning først og fremst ved å gjøre slimet i livmorhalsen seigere og dermed hindre sædcellen i å komme frem til eggcellen. De vil også til en viss grad hindre at eggcellen modner og dermed forhindre eggløsning.

Minipiller

Minipiller er veldig like p-piller uten østrogen, men minipiller hindrer ikke eggløsningen og vil være litt mindre sikre av den grunn. De må også tas til samme tidspunkt hver dag.

P-piller med gestagen og østrogen

P-piller med gestagen og østrogen hindrer eggløsning, er veldig sikre og gir bedre blødningskontroll. Men p-piller vil også øke risikoen for blant annet blodpropp og hjerte-kar- sykdom.

Bivirkninger ved bruk av p-piller

De vanligste bivirkningene ved bruk av p-piller er hodepine, ømme bryster, tørrhet i skjeden, økt utflod, humørsvingninger, nedstemthet, kviser og mindre sexlyst. Bivirkningene er verst i starten, typisk de første 3 månedene, men dersom de ikke går over kan man vurdere å bytte til en annen p-pille eller annen prevensjon.

Forfatter: Allmennlege Anne Marte Ladim.
Sist oppdatert: 20. mars 2020
Lesetid: 2 min

Mer informasjon om prevensjonsmidler

Spiral

P-stavMer informasjon om kvinnehelse

Abort

Bakteriell vaginose

Brystkreft

Gynekologi

HPV-vaksine

Livmorhalsprøve / Celleprøve

Prevensjon

Ultralyd

Alle legetjenester
Legetime på dagen
Fast pris

Bestill time