Lær mer om symptomer på søvnmangel og mulige årsaker
Søvnvansker og påfølgende søvnmangel er et utbredt problem i befolkningen. Så mye som 15-20% av voksne nordmenn lider av insomni som er en av de vanligste søvnlidelsene. Samtidig vet vi at søvn er viktig for helse, og det er viktig å ta i riktige grepene, eller oppsøke riktig helsepersonell for å få den hjelpen man trenger.

Hva er tegn på at du bør sove mer eller forbedre søvnkvalitet?
Mennesker reduserer ofte søvnen sin for arbeid, familieforpliktelser eller for å få mer fritid. Men hvis mangel på tilstrekkelig søvn er en regelmessig del av rutinen din, kan du være i økt risiko for fedme, type 2 diabetes, høyt blodtrykk, hjertesykdom og hjerneslag, dårlig mental helse og til og med tidlig død.
Selv en natt med kort søvn kan påvirke deg neste dag. Ikke bare er det mer sannsynlig at du føler deg søvnig, det er også mer sannsynlig at du er i dårlig humør og er mindre produktiv på jobb.
Dette er noen av de vanligste symptomene på at du får for lite søvn:
1. Tretthet og søvnighet:
Konstant følelse av tretthet og søvnighet i løpet av dagen, spesielt etter måltider eller ifm monotone aktiviteter.
2. Humørsvingninger:
Økt irritabilitet, humørsvingninger, eller følelse av nedstemthet og stress.
3. Redusert konsentrasjon og ytelse:
Problemer med å opprettholde fokus, redusert konsentrasjonsevne og nedsatt ytelse i mentale oppgaver.
4. Fysiske symptomer:
Økt følsomhet for smerte, hodepine, svimmelhet og generell ubehag.
5. Nedsatt hukommelse:
Dårligere korttids- og langtidshukommelse, samt vanskeligheter med å huske detaljer.
6. Økt appetitt og vektøkning:
Økt appetitt, spesielt for søtsaker og fet mat, som kan føre til vektøkning.
Vanlige årsaker til søvnvansker
Det er vanlig å dele opp søvnvansker i fire ulike kategorier:
Insomni:
De vanligste kjennetegnene på insomni er problemer med innsovning, hyppige oppvåkninger, eller at du våkner svært tidlig. I tillegg kjennetegnes insomni av nedsatt funksjon på dagtid. F.eks i form av redusert konsentrasjonsevne
Døgnrytmeforstyrrelser:
En døgnrytmeforstyrrelse oppstår når det blir et gap mellom kroppens døgnrytme og sosiale omgivelser. Den vanligste formen er forsinket søvnfaselidelse, som betyr at døgnrytmen er forskjøvet slik at kroppen helst vil sovne sent og sove til langt utpå dagen. Dette er naturligvis problematisk dersom man har forpliktelser tidlig på morgenen, men kan for en person med nattearbeid være helt greit.
Obstruktiv søvnapné:
Dette er den vanligste typen søvnrelatert respirasjonslidelse. Kjennetegnene er gjentatte pustestopp (apnéer) mens en sover og det er samtidig vanlig med intens snorking. Forekomsten har økt i Norge, og dette skyldes trolig at det er en stor sammenheng mellom overvekt/fedme og obstruktiv søvnapné.
Hypersomnier:
Kjennetegnes av forhøyet søvnighet på dagtid. Narkolepsi er mest kjent, og er karakterisert av økt søvnighet og anfall med unormal søvntrang på dagtid.
Parasomnier:
En samlebetegnelse på søvnforstyrrelser med uønskede fysiske hendelser eller opplevelser under søvnen. Marerittlidelser er den vanligste typen.
Søvnrelaterte bevegelsesforstyrrelser:
Det mest utbredte eksempelet er restless legs. Denne tilstanden kjennetegnes av ubehagelige fornemmelser eller kribling i beina, som lindres av bevegelse/aktivitet.
Hva slags hjelp kan man få?
Hvis du mistenker at du har et søvnproblem kan en utredning hos lege være riktig sted å begynne. På den måten kan du få vurdert symptomene du kjenner på, og eventuelt bli henvist til videre utredning dersom det er behov for dette. Spesielt viktig er det å utrede symptomer på søvnapné. Ta kontakt med din fastlege, eller bestill en legetime hos Dr.Dropin.
Se ledige legetimerMistenker du at søvnvanskene dine er relatert til faktorer som stress, dårlige vaner eller mentale helseutfordringer kan en psykolog med kompetanse på søvnvansker være riktig sted å begynne. Psykologen kan hjelpe deg å finne årsakene til søvnvanskene, og veilede deg til riktige tiltak.
Finn en psykolog med kompetanse på søvnvansker herHva kan du forsøke selv?
Helsenorge har laget noen gode ressurser som du kan se og lære av helt på egenhånd. Dette kan være et fint sted å starte, dersom du opplever at plagene dine er milde, eller mens du venter på å få profesjonell hjelp. Helsenorge har delt video-biblioteket sitt opp i to kategorier av søvnvansker. Trykk på lenken under for å bli videresendt til videoene som passer best for deg.
Lær mer om søvnvansker som har vart mindre enn 3 måneder her.Lær mer om søvnvansker som har vart mer enn 3 måneder her.Regelmessig trening kan bidra til bedre søvnkvalitet
Trenger du hjelp til å komme i gang og opprettholde trening over tid?
Med "fysioterapeuten rett i lomma" tilbyr vi høykvalitets digital treningsoppfølging. Vi hjelper deg å komme i gang, og følger deg opp på app, chat og videokonsultasjoner.
Les mer om "Fysioterapeuten rett i lomma" her
Kilder
- Folkehelseinstituttet. (2021). Søvnvansker - Folkehelserapporten. Hentet 23.01.2024, fra https://www.fhi.no/he/folkehelserapporten/psykisk-helse/sovnvansker-folkehelserapporten/?term=#svn-og-svnvansker-hos-ungdom
- Helsenorge. (2022). Søvnproblemer. Hentet 23.01.2024, fra https://www.helsenorge.no/sovnproblemer
- Helse Bergen HF. (2022). Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer - SOVno. Hentet 23.01.2024, fra https://www.helse-bergen.no/nasjonal-kompetansetjeneste-for-sovnsykdommer-sovno
Forfatter: Fysioterapeut Steinar Heiberg
Sist oppdatert: 23.01.2024
Lesetid: ca 4 minutter