Depresjon

Depresjon kjennetegnes aller best ved at man har følt seg trist eller nedstemt over en lenger periode. Ofte vil personer som er deprimerte også ha kjent at de ikke lenger føler seg like interessert i eller finner liten glede i ting som man ellers er veldig glad i. For eksempel kan man kjenne at jobben, hobbyen eller idretten man driver med, ikke lenger vekker de samme positive følelsene eller gir like mye mening som før.

Symptomer på depresjon

💭 Har du noengang vært lei deg uten å forstå hvorfor?
💭 Er det vanskelig å finne glede i tingene du vanligvis elsker?
💭 Dropper du sosiale aktiviteter for å bli hjemme i senga?
💭 Er det vanskelig å komme seg ut av senga, dusje, kle på seg, smile, le og føle seg bra?

Alle disse følelsene og tilstandene kan være kjennetegn på depresjon. Depresjon påvirker både følelsene, tankene og handlingene våre. Som oftest utvikler symptomene seg gradvis. Man kan føle at ting er meningsløst, at ting som går galt er ens egen skyld, og at man til tider sitter igjen med en kjip opplevelse når man er sosial med andre. Når man har vært vedvarende nedstemt kan det være tyngre å stå opp morgenen og tidvis vil depresjon føre til at man heller blir værende hjemme.

For mange kan depresjon oppleves som så tungt at man ikke lenger fremstår som seg selv. Det er også mange som bruker mesteparten av energien sin til å fremstå som så normal som mulig, ved å enten skjule eller legge lokk på det. Ofte går det utover ens nærmeste relasjoner.

Hvor vanlig er depresjon?

Depresjon er en ganske vanlig lidelse – verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at rundt 5% av voksne mennesker sliter med depresjon. Det betyr at omtrent 280 millioner mennesker i verden har depresjon på det nåværende tidspunkt – det er med andre ord en relativt vanlig lidelse. Depresjon deles inn i ulike grader, fra mild til moderat og alvorlige former.

Når begynner depresjon å bli problematisk?

Depresjon kan gå negativt utover ens personlige liv og relasjoner, for eksempel familielivet, kjæresteforholdet, evne til å studere eller å jobbe. Under en depressiv episode kan man derfor oppleve at det går negativt utover ens personlige liv, i relasjonene, i familielivet, kjæresteforholdet, på arbeidsplassen eller med studiene. Det kan også gå utover andre viktige områder i livene våre. Som oftest anser man depresjon som problematisk når det begynner å hindre en i å gjøre ting man egentlig burde være i stand til. Det kan derfor være nyttig å oppsøke hjelp om man begynner å se antydninger til at det påvirker de viktige aspektene av livet.

sanity imagesanity image

Slik behandles depresjon

Som regel begynner behandling for depresjon med en kartlegging av hvilke faktorer og årsaker som kan ha medført at man har blitt deprimert. Etter kartleggingen jobber man for å bearbeide og endre disse i samtaleterapi. Dette kan enten være å endre negative tankesett, se nærmere på relasjoner eller fokusere på spesifikke problemer man strever med.

Hos Dr.Dropin Psykologi møter du erfarne og dyktige terapeuter som kan hjelpe deg med depresjon. Vi vet hvor viktig det er med riktig kjemi for å få god uttelling av samtalen. Bli bedre kjent med psykologene våre, slik at du finner den psykologen som passer nettopp deg.

Les mer om psykologene våre

Bestill time

Bestill en time hos en av våre psykologer eller psykiatere via Dr.Dropin-appen.

Download on the App Store
Get it on Google Play

Møt terapeuten

Møt psykologen eller psykiateren i klinikk eller over video. Våre psykologer tilbyr også turapi.

Oppfølging

Det er ingen fasit for hvor lenge et terapiforløp varer. Noen behøver timer over en lang periode, mens andre trenger få.

Les mer om våre psykologtjenester

sanity imagesanity image