Hva er normal søvn?
Det er store forskjeller på hvor mye søvn man trenger. Noen har lavt søvnbehov og føler seg uthvilt etter fem timer, mens andre har behov for langt mer for å fungere godt. Begge deler er normalt. De fleste sover mellom 6 og 9 timer om natten.
Hva skjer med kroppen når man ikke sover?
Søvnløshet kan blant annet føre til verkende muskler, hodepine, redusert immunforsvar, økt stress, økt blodtrykk, skjelvinger og treg signaloverføring i hjernen. Effektene vil stabiliseres hvis man sover normalt igjen. Søvnløshet over tid øker risikoen for diabetes, fedme og hjertesykdom.
Er det farlig å sove for lite?
Det er ikke farlig å sove for lite i perioder, men det kan påvirke hukommelse og konsentrasjon, arbeidsevne og produktivitet. Ved søvnmangel kan man oppleve microsleeps, korte blunk av søvn som man ikke merker selv. Dette gir økt risiko for ulykker i trafikken. For personer med alvorlige lidelser, som psykose eller bipolar lidelse, kan søvnmangel forverre lidelsen.
Kan man sove for lenge?
En tommelfingerregel er at hvis man føler seg uthvilt og opplagt på dagen, har søvnen vært god nok uavhengig av lengde. Noen ganger kan det kjennes godt å sove mye selv om det egentlig ikke er bra for helsen, for eksempel ved en depresjon. For mye søvn er i likhet med for lite søvn knyttet til helseproblemer, som diabetes, fedme, hodepine, ryggplager og hjertesykdom.
Hvorfor våkner jeg midt på natten?
Når vi sover, beveger vi oss gjentatte ganger gjennom søvnstadier med ulik dybde. Noen kan ha lett for å våkne når de befinner seg i de lette søvnstadiene. Ofte skyldes dette stress eller andre helseproblemer.