Seksuell helse

Seksuell helse handler om mer enn bare sex – det innebærer også hva vi føler og tenker om intimitet, nærhet, vår egen kropp og kjønnsidentitet. Det handler om hvem vi forelsker oss i og tiltrekkes av, hvordan vi setter grenser og overholder dem. I tillegg handler seksuell helse om hvordan kroppen reagerer og fungerer. Seksuell helse er med andre ord både fysisk, psykisk og relasjonell, og noe vi forholder oss til gjennom hele livet.

Hva er seksuell helse?

God seksuell helse er når sex, intimitet, eget forhold til kropp og kjønn preges av velvære og trygghet. Dette gir rom til å utforske og være nysgjerrig, uttrykke grenser og bli respektert i møte med andre. Når vi har god seksuell helse kan vi føle mestring, glede og tilfredsstillelse, trygghet i oss selv og intime relasjoner. Derfor er god seksuell helse også viktig for en god psykisk helse.

Seksuelle problemer

Seksuelle problemer vil si fysiske, psykiske og relasjonelle faktorer som påvirker vår seksuelle helse negativt. Dette kan vanligvis handle om:

  • Ereksjonsproblemer
  • Underlivssmerter
  • Utfordringer med for tidlig eller manglende orgasme
  • Redusert seksuell lyst
  • Overgangsalder
  • Seksuelle krenkelser eller overgrep
  • Selvfølelse og forhold til egen kropp
  • Prestasjonsangst
  • Seksuell legning
  • Kjønnsidentitet
  • Bruk av, og forhold til, porno
  • Stress
  • Psykiske lidelser

Flere av disse problemene handler om kroppens fungering og kan trenge medisinsk behandling. Derfor er det først og fremst lurt å ta kontakt med lege eller gynekolog for en undersøkelse når du opplever seksuelle problemer. For noen smertetilstander, som for eksempel vaginisme, kan det også være nyttig å oppsøke fysioterapeut med relevant kompetanse. Dr.Dropin har både erfarne leger og fysioterapeuter som kan hjelpe deg med dette.

Mange erfarer at psykiske plager, som angst, depresjon og stress, påvirker deres seksuelle helse negativt. Dette skjer fordi psyken og kroppen vår henger tett sammen og påvirker hverandre. For eksempel kan depressive plager gjøre at vi får negative tanker om oss selv og kroppen vår, som kan føre til at intimitet og sex blir ubehagelig eller utrygt. På samme måte kan fysiske problemer, som underlivssmerter eller impotens, gå ut over vår psykiske helse. Det kan gjøre oss engstelige, nedstemte og påvirke selvfølelsen vår.

Hvordan Dr.Dropin Psykologi kan hjelpe deg

Seksuelle problemer utvikler seg ofte i en ond spiral av negative tanker, vonde følelser og kroppslige reaksjoner som gjør nærhet, sex og intimitet vanskelig. Denne spiralen kan føles fastlåst og vanskelig å bryte ut av. Vi kan kjenne oss ensomme og alene om det vi opplever, føle skam eller frykt for intimitet. Derfor kan det fort føles flaut og vanskelig å skulle snakke om seksuelle problemer.


Psykologene i Dr.Dropin har taushetsplikt, kunnskap om psykisk og seksuell helse og vil tilrettelegge for trygge samtaler. De tilbyr både individuelle samtaler og parterapi. I noen tilfeller er de seksuelle problemene grunnen til at man ønsker hjelp. Andre ganger kan det være relevant å snakke om seksuell helse selv om man oppsøker psykolog av andre årsaker. Psykologene har kunnskap om hvordan tankene og følelsene våre påvirker kroppen, og kan hjelpe med økt forståelse og endring for en bedre seksuell og psykisk helse.

Dr.Dropin har psykologer som har lang erfaring med fysiske og digitale samtaler om sexologi. Finn din psykolog her og last ned appen for å bestille time.

Download on the App Store
Get it on Google Play



OthiliaOthilia
Othilia

Ofte stilte spørsmål om seksuell helse

Hva vil det si å være seksuell?

Seksualitet er et samlebegrep på holdninger, tanker og følelser knyttet til kjønn, sex, reproduksjon, tiltrekning og legning. Seksualiteten vår er en del av oss fra barndommen og gjennom hele livet, og formes av det vi opplever. “Å være seksuell” kan derfor være et uttrykk for at man har et forhold til sin egen seksualitet. Da forholder du deg for eksempel til kjønnsidentiteten din, hvem du tiltrekkes av, hva du liker og ikke liker, hvor grensene dine går og hvordan du uttrykker dem. Å være seksuell skiller seg fra det vi kaller “seksuelt aktiv”, som handler mer om seksualitet i relasjon til andre, for eksempel seksualiteten med en partner.



Hva kan påvirke vår seksuelle helse?

Vår seksuelle helse påvirkes både av vår fysiske og mentale helse, altså hvordan kroppen fungerer, hvordan vi tenker, føler oss og hvilke erfaringer vi gjør oss. Det betyr at mye kan påvirke vår seksuelle helse både positivt og negativt. Ofte kan psykiske faktorer som stress, psykiske lidelser, relasjonelle problemer, dårlig selvfølelse og traumatiske eller skremmende opplevelser påvirke den seksuelle helsen vår negativt. Det samme gjelder fysiske utfordringer som smerter, funksjonsnedsettelser, kroniske og akutte sykdommer. På den andre siden kan vi påvirke den seksuelle helsen positivt ved å jobbe for en en sunn kropp og god fysisk helse, trygghet i oss selv og nære relasjoner til andre.


Hva innebærer å ha en god seksuell helse?

God seksuell helse er når sex, intimitet, eget forhold til kropp og kjønn preges av velvære og trygghet. Dette gir rom til å utforske og være nysgjerrig, uttrykke grenser og bli respektert i møte med andre. Når vi har god seksuell helse kan vi føle mestring, glede og tilfredsstillelse, trygghet i oss selv og intime relasjoner.


Last ned appen

Velg mellom ulike tjenester tilpasset deg

Møt psykologen

Les mer om våre psykologtjenester

sanity imagesanity image