Seboréisk keratose

Seboréisk keratose er en type tumor som kan oppstå i huden på eldre mennesker, men som ikke assosieres med kreft. Begynner vanligvis som flate mørke flekker i huden. Noen får kun en enkeltstående flekk, mens de fleste får flere. Etter hvert utvikler de en ru vorteliknende overflate og blir tykkere. Fargen kan variere fra lysebrun til mørkebrun og i størrelse. De kan forekomme hvor som helst på kroppen men er vanligst på bryst, rygg, ansikt og hender. Hudleger vurderer flere ulike alternativer for fjerning ut ifra det som gir best mulig kosmetisk resultat.

Behandling av Seboréisk keratose

Seboreiske vorter har vanligvis et typisk utseende som sjelden gir legen problem med å stille riktig diagnose. I tvilstilfeller kan det allikevel en sjelden gang være nødvendig å ta en vevsprøve og sende denne inn til undersøkelse. Selv om tilstanden ikke disponerer for ondartet føflekkskreft (malignt melanom), hender det at en slik kreftflekk lenge blir oversett fordi man tror det er en seboreisk vorte. Derfor bør man alltid kontakte lege ved usikkerhet om slike hudforandringer.

Seboreiske vorter trenger ikke behandles, men de kan enkelt skrapes bort med et instrument som ser ut som en skarp skje. Dette kan gjøres uten bedøvelse. Dersom smertene ved inngrepet er plagsomme, kan det legges på lokalbedøvende salve på forhånd. Dette gjør også at vortene er noe letter å skrape bort. Vortene kan også fjernes med frysing og med laser. Uavhengig av metode er det en viss tendens til at vortene kan komme tilbake. Men i så tilfelle kan behandlingen gjentas på et senere tidspunkt.

Prognose

Seboreiske vorter er helt godartede og har heller ikke anlegg i seg for å bli ondartede senere. De er også enkle å fjerne dersom man synes de er skjemmende eller ubehagelige.

Slik kan Dr. Dropin hjelpe deg

Hos Dr.Dropin kan du komme til erfarne hudspesialister som kan diagnostisere og behandle alle hudlidelser. Dr.Dropin er opptatt av å tilby gode hudtjenester til en fast og forutsigbar pris, og med kort ventetid.

Les mer om Dr. Dropin Hud

Book time med hudlege nå.
sanity imagesanity image

Opplever du hudproblemer, men usikker på hva det er?

Last ned appen for å bestille en videokonsultasjon!

  • Download on the App Store
  • Get it on Google Play
sanity imagesanity image