Restitusjon etter løp

Hard aktivitet øker kroppens behov for restitusjon i etterkant grunnet nedbrytning av muskulatur og er avgjørende for å redusere risiko for skade. Her kan du lese mer om hvorfor restitusjon er viktig og hva du aktivt kan gjøre for å bygge opp kroppen og komme tilbake til din normale fysiske form etter et maraton.

Fysisk belastning etter løp

Etter et løp har kroppen din vært gjennom enorm belastning og det er vanlig å kjenne seg sliten og tung i beina etter en konkurranse. Uavhengig om du har trent godt i forkant av et maraton så er det helt normalt å kjenne på ubehag i blant annet leggmuskler, knær og hofter.

Likevel kan det være viktig å ta noen grep i etterkant for å forebygge at smerter og ubehag ikke forverres. Har du behov for råd eller time hos fysioterapeut? Da er våre fysioterapeuter her for deg både på video og i klinikk!

Bestill time
sanity imagesanity image

Hvor lenge bør jeg restituere?

Restitusjon avhenger av lengden på løpet og treningsbakgrunn fordi det spiller inn på hvor fort kroppen klarer å hente seg inn igjen.

Om du har løpt halvmaraton eller maraton bruker kroppen lengre tid på restitusjonsprosessen enn om du har løpt 5 km. Det avhenger også på hvor hardt løpet var for deg både fysisk og mentalt men som en generell regel kan det være fornuftig å bruke 1-3 dager på å hvile.

sanity imagesanity image

Aktivitet og kosthold

Når du kjenner at kroppen din er klar for det kan du gradvis gjenoppta trening som innebærer bevegelse på lav intensitet og korte økter som gjør at du henter deg inn igjen, eksempelvis å gå deg en tur, svømme eller sykle. Dette for å sørge for økt blodgjennomstrømning til muskulatur slik at man unngår ytterligere nedbrytning av kroppen.

Innen 1-3 uker kan du som regel gradvis begynne å bygge opp treningsmengden din til normal trening, avhengig av løpserfaring og lengde på løpet. Her er det viktig å lytte til kroppen slik at du får en mest mulig skånsom tilvenning til økt intensitet og treningsmengde.

For å bygge opp kroppen igjen er det samtidig svært viktig å fylle på med rikelig med væske og næringsrik mat.

sanity imagesanity image

Slik kan våre fysioterapeuter hjelpe deg

Hvis du opplever vedvarende smerter, hevelser eller misfarging rundt det aktuelle området kan det være lurt å ta kontakt med en fysioterapeut for undersøkelse og tilpasset behandling. Det samme gjelder om du opplevde en ulykke i form av ankelovertråkk eller fall/vridning under løpet og har vedvarende smerter i etterkant.

Fysioterapeuten vil utføre en undersøkelse og på bakgrunn av det rådføre eller behandle den eventuelle skaden. Føler du deg usikker på noe knyttet til skader eller hvordan du skal gå frem for å gjenoppta treningen kan våre fysioterapeuter også hjelpe deg over video med rådgivning og tips.

Bestill time

Forfatter: Ida Hessen

sanity imagesanity image