• no
 • en
Bestill time
 • no
 • en
Bestill time
Tilbake til Hverdagsplager

Resepter

Trenger du resept? Les mer om hvit og blå resept, hvor du finner de og hvordan fornye eksisterende resepter (2020)

Hva er en resept?

En resept er noe du trenger for å hente ut medisin som krever godkjenning av en lege. Du må derfor først ha vært til vurdering hos lege, som så skriver ut den behandling du trenger på en resept.

Resepter kommer både i papirformat og elektronisk, og du kan bruke begge på hvilket som helst apotek i Norge. Hos Dr. Dropin har vi e-resept som kan hentes ut på alle apoteker i Norge.

Hvit eller blå resept?

Medikamenter kan skrives ut på “hvit” eller “blå” resept. Hvit resept er enten for en kortvarig behandling hvor du må dekke kostnader selv, eller et medikament som er så rimelig at man ikke får støtte til det. Blå resept er til behandling du må ha over lang tid, oftest for kroniske sykdommer / tilstander.

Navnene blå og hvit kommer av fargen papirreseptene hadde før i tiden, da var papiret enten hvitt eller blått. Nå er det ikke lengre farge men paragrafer som viser om du får medikamentet dekket på blå resept eller ikke.

Dersom det er indikasjon kan vi i Dr. Dropin skrive ut resepter på blå resept.

Hvor finner jeg mine resepter?

Oversikt over dine resepter finner du under “mine resepter” på helsenorge.no, her logger du inn selv via nettsiden med bank-id. Det er kun resepter skrevet ut elektronisk som vises her, resepter i papirformat blir ikke registrert her.

Mer informasjon om resepter

Fornyelse av eksisterende resept

Har du behov for mer av et medikament du tidligere har fått skrevet ut, kan legen fornye den resepten du allerede har på dette medikamentet. De fleste fastleger kan hjelpe deg med dette elektronisk ved at du sender dem en forespørsel via nettsiden til legekontoret, eller ringer inn til sekretærene så avtaler de med legen. Hos Dr. Dropin kan legen enn så lenge ikke fornye resepter elektronisk, men vi kan hjelpe deg ved å skrive ut en papirresept.

Resept for barn og unge

For barn under 16 år har foreldre (eller person med foreldrerett) tilgang til oversikt over resepter skrevet ut for barnet. Man må ha samme folkeregistrerte adresse for å ha tilgang til dette. Du finner oversikten på helsenorge.no, du klikker på navnet ditt når du er logget inn og angir hvem du ønsker å jobbe på vegne av.

Er barnet mellom 12 og 16 år kan barnet sammen med lege bestemme om en resept skal være synlig for foreldre og foresatte eller ikke. Dette kalles vergeinnsynsreservasjon, og er ikke det samme som å låse resepten for innsyn.

Hvordan kan Dr. Dropin hjelpe meg med resepter?

Allmennlegene hos Dr.Dropin kan hjelpe deg med forskrivning av de fleste vanlige resepter, men de vil alltid gjøre en individuell vurdering basert på dine symptomer og andre faste medisiner du bruker. Dette kan gjøres enten ved en fysisk konsultasjon ved en av våre klinikker, eller via en videokonsultasjon som du booker via appen vår.

Vi skriver hovedsakelig ikke ut A- og B-preparater (eks. sterke smertestillende medisiner, vanedannende medisiner eller beroligende medisiner), men C-preparater skriver vi ut ved indikasjon.


Forfatter: lege Martine Hallin Henriksen
Sist oppdatert: 12.06.2020
Lesetid: 1-2 minutter


Ofte stilte spørsmål om resepter

 • Kan andre hente ut resept for meg?
  Andre kan kun hente ut resepter for deg om de legger frem fullmakt og ID ved skranken i apoteket, i hovedsak skal man hente ut resepter selv og legge frem sin egen ID ved henting
  Foreldre eller foresatte kan hente ut for sine barn.

 • Kan jeg bruke reseptene mine i utlandet?
  Dette varierer litt fra land til land, men generelt kan man kun bruke papirresepter i utlandet. Skal du ut og reise og har behov for  medisiner lønner det seg å hente ut det du har behov for i Norge innen avreise, evnt forhøre deg med det landet du skal reise til hvordan det fungerer der.

 • Hvor lenge er resepter gyldige?
  Generelt er resepter gyldige i 1 år, så lenge man har flere utleveringer igjen på den. Unntaket er p-piller eller annen hormonell prevensjon, resepter på disse medikamentene er gyldige i 3 år.

 • Må jeg bruke en resept hvis legen har skrevet den ut til meg?
  Nei, noen ganger avtaler man en “vent og se resept” med legen, hvor resepten ligger klar i 1-2 uker. Har man ikke hentet den ut innen den tiden er den ikke gyldig lengre.
  Det er ditt valg om du ønsker å benytte deg av utskrevet medisiner eller ikke, men da er det også ditt ansvar om du blir dårligere av sykdommen medisinen var skrevet ut for.

Oversikt over klinikker

Alle legetjenester
Legetime på dagen
Fast pris

Bestill time

Organisasjonsnummer:
919 149 795
Adresse:
Bogstadveien 30, 0355 Oslo
Mobilnummer: