Dette kan en psykologstudent hjelpe deg med

Livet kan være tøft, og da er det fint for de fleste av oss å ha noen å snakke med. Her er noen eksempler på typiske tema psykologstudentene kan hjelpe deg med:

sanity imagesanity image

Stress

Mange opplever at de stresser så mye at det går utover hvordan de har det. En psykologstudent kan lære deg metoder for å håndtere og redusere stress. Vi kan også hjelpe deg gjennom kortere perioder med mye stress, for eksempel i eksamensperioder, på jobb, eller når det skjer store ting i livet.

Engstelse

Mange som kommer til terapi kjenner på uro, engstelser og sliter med å slappe av. Angst handler om at man er så mye redd at det går utover livskvaliteten. Det kan for eksempel være snakk om generell uro og bekymringer man ikke kan kontrollere, skremmende panikkanfall, eller sosial angst. Vi kan hjelpe deg håndtere angsten så den tar mindre plass i livet ditt.

Nedstemthet

Nedstemthet, tristhet og depresjon er vanlige grunner til å oppsøke terapi. Da er det typisk å kjenne på håpløshet, ha mye negative tanker om seg selv, og at man ikke blir skikkelig glad lenger. Vi kan støtte deg når du sliter med vanskelige følelser, og sammen finne ut hva du trenger for å ha det bedre.

Utfordringer i nære relasjoner

Det er vanlig å kjenne sterke og kompliserte følelser i nære relasjoner, som i familien eller med kjæresten. Mennesket er sosiale, og vi er avhengige av gode relasjoner med andre. Mange synes det er godt å lufte vanskelige følelser og tanker de har i relasjonene sine, fortelle om vanskelige opplevelser med andre mennesker, eller finne ut av hva de vil gjøre med en vanskelig relasjon.

Spiseproblematikk

Flere unge opplever at de har mange kompliserte tanker om mat, kropp og trening. Mange kan oppleve skam over disse tankene og over kroppen sin. Hvis du opplever at det begynner å bli vanskelig og ta for stor plass i livet ditt, kan en samtale med en terapeut hjelpe deg få mer kontroll over problemene.

Bekymringer

Det er naturlig å bekymre seg, men noen kan oppleve at bekymringen kommer ut av kontroll, og går utover livskvaliteten vår. Man kan bli sliten og miste overskudd av å bekymre seg mye. Vi kan hjelpe deg mestre bekymringene så du kan bruke kreftene på noe annet.

Forventningspress

Våre psykologstudenter kjenner godt til presset man kan kjenne på i dag om å prestere og være bra nok på alle områder av livet. Hvis du opplever mye forventninger fra omgivelsene og fra deg selv, kan det være vanskelig å kjenne hvem du er og hva du egentlig vil. Men det er nettopp det vi er nysgjerrige på når vi snakker med deg. Sammen kan vi utforske hva du
selv vil, og hvordan du skal forholde deg til press du føler fra forskjellige kanter.

Negative tanker

Hjernen er en fantastisk maskin, men den kan også få oss i trøbbel. Vi kan hjelpe deg mestre vanskelige og plagsomme tanker.

Endre vaner

Terapi handler ikke bare om å jobbe med problemer, det kan også handle om å få det livet du ønsker deg. For de fleste av oss er det ganske vanskelig å endre vaner. Heldigvis finnes det gode psykologiske metoder for dette. Sjansen for å lykkes øker med en god terapeut som heier på deg og bidrar med faglige råd.

Selvfølelse

Mange opplever at de er misfornøyd med seg selv på flere måter, og at dette går utover livskvaliteten. Mange kjenner skam over den de er. Vi møter deg med varme uten å dømme deg for det du føler og tenker. Sammen kan vi finne ut hvordan du kan oppleve mer omsorg og forståelse for deg selv, slik at du kan få det bedre.

Utfordringer i nære relasjoner

Det er vanlig å kjenne sterke og kompliserte følelser i nære relasjoner, som i familien eller med kjæresten. Mennesket er sosiale, og vi er avhengige av gode relasjoner med andre. Mange synes det er godt å lufte vanskelige følelser og tanker de har i relasjonene sine, fortelle om vanskelige opplevelser med andre mennesker, eller finne ut av hva de vil gjøre med en vanskelig relasjon.

Spiseproblematikk

Flere unge opplever at de har mange kompliserte tanker om mat, kropp og trening. Mange kan oppleve skam over disse tankene og over kroppen sin. Hvis du opplever at det begynner å bli vanskelig og ta for stor plass i livet ditt, kan en samtale med en terapeut hjelpe deg få mer kontroll over problemene.

Bekymringer

Det er naturlig å bekymre seg, men noen kan oppleve at bekymringen kommer ut av kontroll, og går utover livskvaliteten vår. Man kan bli sliten og miste overskudd av å bekymre seg mye. Vi kan hjelpe deg mestre bekymringene så du kan bruke kreftene på noe annet

Angst og depresjon

Symptomer på angst og depresjon er de vanligste psykiske plagene folk kommer til behandling med. Mange vil oppleve perioder med angst eller depresjon i løpet av livet.

Samtaleterapi har særlig god effekt på lettere og moderate varianter av angst og depresjon,som mange av oss kommer til å oppleve.

sanity imagesanity image

Angst handler om å bli så redd eller bekymret at det begynner å gå utover hvordan man har det. Det kan være spesifikke ting, som fobier eller sosial angst, en mer generell uro og ukontrollerbar bekymring, eller skremmende panikkanfall.

Depresjon er en tilstand preget av nedstemt humør, håpløshet, tap av energi og tap av glede. Når man er deprimert kan man kjenne seg tom, eller kjenne tristhet og selvforakt, og man har typisk negative tanker om seg selv. Angst og depresjon kan også påvirke søvn, relasjoner og hvordan det går med jobb og studier.

Forskning viser at mange som sliter med angst og/eller vil ha god effekt av samtaleterapi, og at man kan bli helt frisk. Å bli frisk betyr at man opplever at man har mindre plager i løpet av behandlingen, og til slutt ikke har mer symptomer enn gjennomsnittet i befolkningen.


Psykologisk behandling av angst og depresjon skjer først og fremst gjennom samtaler. Det er mange måter å behandle angst og depresjon på med samtaleterapi. Forskning tyder på at det er viktig å tilpasse behandlingen til pasienten, og å bli enige om mål og metoder i behandlingen. Derfor skreddersyr våre terapeuter behandlingen i samarbeid med deg, for å jobbe på den måten som passer deg best.

Behandling kan kreve tid og energi, og man får ofte mer ut av behandling hvis man gjør hjemmeoppgaver mellom timene, reflekterer eller skriver dagbok over det dere snakker om i terapi. Du bestemmer selv hva som passer deg best, hva du har overskudd til, og hvordan du vil bruke terapien.

I behandling av angst er det typisk at man jobber med å få tak i hvilke tanker som er forbundet med angsten. Det kan for eksempel være hvilke bekymringer man har, eller hva man er redd for skal skje i en sosial situasjon. Man kan også oppleve en angst for angsten, at man er redd for å få angst og oppleve panikkanfall. I behandling av angst gjennomfører man ofte eksponering eller atferdseksperimenter, som handler om å utfordre angsten ved å utsette seg selv for det man frykter. Det er viktig at dette skjer i ditt tempo og fordi du vil det selv, og med hjelp av en varm og støttende terapeut som du har blitt trygg på.

Behandling av depresjon går ofte ut på å jobbe med de negative tankene, og å finne måter du kan oppleve mer glede og mestring på. Det kan handle om å gradvis gjøre flere aktiviteter som kan gjøre deg glad, eller å få hjelp til å finne støtte i relasjonene dine, eller mestre en vanskelig situasjon. Terapeuten er med deg og rommer de vonde følelsene du opplever, og samarbeider med deg om å finne måter du kan ha det bedre på. Angst og depresjon kan ha mange årsaker som kan bli del av behandling. Kanskje har du vonde minner, vanskelige relasjoner, eller andre ting du trenger å snakke om. Det kan også være at du står i en vanskelig livssituasjon som belaster deg og bidrar til stress, angst og depresjon. Mange kan oppleve at bare det å bli hørt og forstått gjør man får det lettere, og at man kan finne gode løsninger sammen med terapeuten.

Noen opplever endring allerede etter tre timer med terapi. Generelt regner man med at minst ti timer må til for de fleste for å oppleve en betydelig bedring, men dette er forskjellig fra person til person. Forskning tyder på at mengden terapi man trenger kommer an på flere ting, for eksempel hvor mye symptomer man har.

Nysgjerrig? Last ned appen vår for å komme i gang 🌻

Download on the App Store
Get it on Google Play
sanity imagesanity image