Trening på vanskelige sosiale situasjoner gjennom VR

Mange kan kjenne på ubehag i sosiale situasjoner i løpet av livet, og det kan virke utfordrende å gjøre noe med dette. Hos oss kan du nå øve på sosiale situasjoner i VR, i samråd med en psykolog, for å ta det første skrittet mot en litt enklere hverdag.

VR trening kan passe både for personer med sosial angst og for de som opplever ubehag i sosiale situasjoner knyttet til jobb, skole eller på fritiden. Løsningen tillater deg å trene på et bredt spekter av situasjoner, som jobbintervju, presentasjon for klassen eller middagsselskap. Les mer om tilgjengelige situasjoner her.

  • Utviklet i tett samarbeid med våre psykologer
  • Start med psykologsamtale, og finn ut sammen om VR-trening er riktig for deg

Last ned appen for å bestille time.

Download on the App Store
Get it on Google Play
sanity imagesanity image

Pris psykolog


Våre psykologer kan hjelpe deg med sosial angst. Det er kort ventetid og du kan bli fulgt opp så lenge du ønsker.

Klinikk 45 min: 1 395,–

Pris VR-trening

Prisen inkluderer:

  • Leie av VR-briller i 1 måned
  • Treningsplan
  • Tilgang til Simli-appen

NB: Psykologtimer kommer i tillegg

Introduksjonstilbud: 2 795,–

Hva er VR?

VR står for Virtual Reality, eller virtuell virkelighet på norsk. VR lar brukere oppleve virtuelle situasjoner i tre dimensjoner ved hjelp av VR-briller. Brillene har skjermer i hele synsfeltet og bevegelsessensorer som gir brukeren en følelse av å være tilstede i det simulerte miljøet. Dette gjør at vi kan bruke VR for å gi den samme eksponeringstreningen som man kunne gjort «i det virkelige liv».

Hvordan behandles sosial angst?

Behandling av sosial angst innebærer ofte samtaler med en psykolog i kombinasjon med at man gradvis eksponerer seg for sosiale situasjoner. For noen kan det å trene på sosiale situasjoner i VR (virtual reality) redusere barrierene og sikre hyppigere trening.


Hos Dr.Dropin Psykologi kan du derfor velge mellom to ulike forløp:

1. Tradisjonelt forløp hos psykolog

2. Forløp hos psykolog med eksponeringstrening gjennom VR

Les mer om sosial angst

Hvordan fungerer eksponeringstrening i VR?

Fordelene med VR-trening

Eksponeringstrening gjennom VR kan være mer praktisk og tilgjengelig for mange, sammenlignet med det å skulle oppsøke sosiale situasjoner «i det virkelige liv». I tillegg kan VR-trening senke terskelen for å komme i gang når man vet at det bare er en simulering. Hjernen vil oppleve den simulerte, sosiale situasjonen som så reelle at erfaringene kan bli overførbare til det virkelige liv. Med VR får du både mulighet til å bli eksponert for ubehaget eller angsten i et virtuelt og trygt miljø, i kombinasjon med å snakke med en psykolog.

Vår VR-løsning er utviklet i tett samarbeid med våre psykologer og klienter med sosial angst. Alle våre VR-kvalifiserte psykologer har selv øvd på sosiale situasjoner i VR, og kan anbefale scenarioer samt hvordan klientene kan gå frem for å å gjøre VR-treningen mest hensiktsmessig.

Skreddersy VR-treningen

Ved hjelp av kunstig intelligens kan du ha naturlige samtaler med karakterene du møter i VR. Du kan velge mellom å lede samtalen selv, eller la dem ta styringen. De lytter til det du sier, og svarer deg. Snakk om været, spør dem om livene deres eller snakk om dine interesser – det er helt opp til deg.

Du får selv muligheten til å tilpasse VR-scenariene, slik at de blir enda mer relevante for deg. Velg hvordan stemningen på festen skal være, hvilken stilling du har søkt på i jobbintervjuet, eller last opp presentasjonen din og presenter foran et fullt auditorium i VR.

Ofte stilte spørsmål

Q: Hvordan vet jeg om VR-trening er rett for meg?

A: Å øve på sosiale situasjoner i VR kan være hjelpsomt for mange, enten man har en diagnose eller ikke. Før VR-treningen har man alltid en time hos en psykolog for å finne ut hva som passer best for deg. Hvis du er interessert i å høre mer om VR-trening eller tror at det er noe for deg, kan du laste ned Dr.Dropin-appen og bestille time hos en av våre psykologer.

Q: Hvor lenge varer en trening i VR?

A: Du styrer alltid selv hvor lenge du trener, og kan avslutte treningen når som helst underveis. Noen føler kanskje at de får nok etter fem minutter i et simulert jobbintervju, mens andre gjerne tar en halvtime av gangen.

Q: Hvor ofte må jeg trene i VR?

A: Sammen med psykologen kommer dere frem til hvor mye og hvor ofte du burde trene. For noen kan det passe å trene hver dag, mens for andre er det best med et par faste dager i uken.

Q: Kan psykologen følge med på treningen min?

Etter hver trening rapporterer du selv i VR hvordan du synes det gikk. Svarene du gir deles med psykologen din, så dere kan følge opp treningen i neste time. Psykologen kan også se hva du har trent på og hvor lenge du har trent.

Q: Hvordan velger jeg intensitet?

A: Du velger alltid intensitetsnivå selv før du begynner med treningen. Hvis du opplever at treningen er for intens vil du alltid kunne gå tilbake og velge en lavere intensitet. Psykologen kan også hjelpe deg med å finne ut hvilket nivå som passer deg best.

Q: Hvilke sosiale situasjoner kan jeg øve på?

A: Når du bruker VR-brillene kan du velge mellom ulike sosiale situasjoner som du blir eksponert for:

Sosial – middagsselskap eller mingle på fest.

Jobb – jobbintervju, jobbmøte, samtale med kollegaer, samtale med en leder eller presentasjon i et auditorium.

Skole – gruppearbeid, presentere foran klassen eller samtale med lærer.

Q: Trenger jeg egne VR-briller?

A: Nei, alt du trenger av utstyr og informasjon om hvordan det brukes får du tilsendt per post fra Dr. Dropins samarbeidspartner. Hvis utstyret får plass i postkassen din blir det levert hjem til deg. Dersom det ikke får plass kan du hente pakken på ditt nærmeste postkontor. Utstyret du får levert er: VR-briller, lader, 2 x kontroller og en oppstartsguide. Det er enkelt å returnere VR-brillene med vedlagte returslipp.

Q: Hvordan bestiller jeg VR-trening?

A: VR-trening foregår alltid etter en kartleggingstime hos en av våre psykologer. Dette er fordi det er viktig for oss å vite at VR-trening passer deg og dine behov. Hvis du og psykologen er enige om at VR-trening er noe du kan prøve vil psykologen bestille VR-treningen for deg. Deretter får du tilsendt VR-briller, og følges opp av psykologen basert på hva dere avtaler.

Samtale med psykolog

Ta første samtale med psykologen i klinikk eller over video. Sammen finner dere ut om VR er rett for deg.

VR-trening

VR-brillene og alt du trenger av informasjon sendes hjem til deg, og du følger treningsprogrammet du har valgt med psykologen.

Veien videre

Terapien fortsetter sammen med psykologen din, og VR-treningen blir et verktøy du bruker mellom timene med psykologen for å øve på sosiale situasjoner.

Våre psykologer som tilbyr VR-trening

Ingeborg

Ingeborg er opptatt av å hjelpe klienter med å skape mening og forståelse for hvorfor vi handler eller føler som vi gjør, og sammen finne noen gode endringsmål. Ingeborg vil beskrive seg selv som en omtenksom person, som er god til å lytte, og som er opptatt av at de hun møter skal føle seg sett, akseptert og trygg.

Rikke

Med genuinitet, varme og aksept ønsker Rikke at det skal føles trygt å utforske vanskelige temaer i terapirommet. Dette kan for eksempel være fastlåste tanker og følelser, gjentagende livsmønstre og reaksjoner på vonde hendelser. Sammen vil dere finne mål for terapien, samt den tilnærmingen og det tempoet som passer best for deg.Othilia

Othilia er en nysgjerrig og engasjert terapeut som er opptatt av å skape et rom hvor du føler deg trygg og kan være deg selv. Ingenting er for stort eller for lite i terapirommet. Hun ønsker å møte deg med åpenhet og varme for å hjelpe deg med det du kommer med. Othilia ser på terapi som et samarbeid om forståelse og endring, hvor vi sammen utforsker og tanker og følelser.

Mari A

Mari er opptatt av å skape en trygg og åpen relasjon hvor alt kan snakkes om. Hun tilpasser behandlingen etter dine ønsker og kan både arbeide mot konkrete mål, eller gå inn på fastlåste og vanskelige følelser. Uansett hva utfordringen din måtte være vil Mari alltid ta deg på alvor og møte deg med empati og varme.

Rebecca

Rebecca er opptatt av å møte alle klienter med varme og nysgjerrighet og å skape en god og trygg relasjon. I behandling er hun opptatt av å se det individuelle mennesket først, og skreddersy behandlingen til den enkelte, da ingen mennesker er like. Sammen vil dere komme frem til en arbeidsmetode og målsetning som passer akkurat deg.

Mari S

Mari er opptatt av at terapirommet skal oppleves trygt og at du skal være komfortabel med å ta opp alt du har behov for i samtalene. Hun vil hjelpe deg med å utforske tankene, følelsene og handlingene dine, samt bidra til å finne frem til endringer av de mønstrene som skaper vanskeligheter og ubehag i hverdagen.

Last ned Dr.Dropin-appen for å komme i gang

Download on the App Store
Get it on Google Play
sanity imagesanity image