Motivasjon og målsetting

Å løpe maraton er utrolig tøft å både trene til og gjennomføre, og de aller fleste trenger en sterk motivasjon for å holde ut treningen og løpet. Denne artikkelen vil ta for seg hvordan motivasjon og målsetting henger sammen gi deg noen enkle tips til hvordan du kan sette mål og holde på motivasjonen til å trene og gjennomføre Oslo Maraton.

Hvordan motivasjon og mål henger sammen

Psykolog i Dr.Dropin Rebecca Holck forklarer hvordan mål henger sammen med motivasjon: det å sette gode mål er viktig for å holde på motivasjonen, samtidig som motivasjonen påvirkes av kvaliteten på målene dine. Hun sier at motivasjonen din påvirker i stor grad igangsetting, gjennomføring og kvaliteten på det man setter seg mål for.

Når det kommer til målsetting er det et par feller man kan gå i, enten at man blir for ivrig og setter seg for store mål, eller at man blir for avslappet til målsetningen sin, og skyver på den. Hvis man går for hardt ut og setter seg for store mål er det lett å gå lei av treningen, miste motivasjonen eller bli skadet.

Føler du behov for coaching eller en samtale i forkant av maraton for å trene mer på motivasjon? Våre psykologer er her for deg.

Bestill time

sanity imagesanity image

Ulike typer mål

Rebecca forklarer videre at vi kan skille mellom to ulike typer mål:

1. Læremål – som er såkalte interne mål som ofte handler om deg selv og egen vekst, og

2. Prestasjonsmål – som handler om utfall og ting som kan observeres av andre, som for eksempel plassering i en konkurranse.

Prestasjon i forbindelse med maraton vil for mange være viktig. Men – for mye fokus på prestasjonsorienterte mål kan faktisk lede til unngåelse og en følelse av manglende kontroll. Å finne en balanse mellom de to typene er dermed viktig.

Rebecca anbefaler samtidig ikke bare å sette flere mål, men også skille mellom forskjellige typer mål. Dette er eksempelvis overordnede-, gjennomførbare- og konkrete mål.

sanity imagesanity image

Overordnet

Dette er større, gjerne hårete mål som skal kunne pushe deg litt ekstra.

Gjennomførbart

Dette er litt mindre mål, som skal skape mestringsfølelse og mersmak for å fortsette de gode rutinene.

Konkret

Dette er lett målbare mål, så man tydelig kan se om man har nådd målene eller ikke.

Føler du deg klar til å løpe et maraton?

Når du har satt deg målene dine så kan det også være nyttig å skrive dem ned, eller dele dem med noen du stoler på, slik at du holder deg selv litt ansvarlig.

Og husk – mål kan tilpasses underveis. Enten om du har satt litt for milde og lette mål, eller om du kjenner at det du har bestemt deg for ikke er helt gjennomførbart. Det viktigste her er at du skal ha det gøy og få god trening.

Har fortsatt ikke meldt deg på? Da er det ikke for seint!

Meld deg på her

sanity imagesanity image