• no
 • en
Bestill time
 • no
 • en
Bestill time
Tilbake til Kjønnssykdommer

Klamydia

Klamydia: symptomer, undersøkelse og prøvesvar (2020)

Klamydiainfeksjon

Klamydia er en infeksjon forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis som smitter seksuelt. Klamydiainfeksjon er en kjønnssykdom. Den kan også smitte direkte fra fingre eller gjenstander. Det er den vanligste bakterielle kjønnssykdommen blant yngre i Norge, hvor det estimeres at rundt 3-6 % av alle unge menn og kvinner under 25 år har infeksjonen. Bakterien Chlamydia trachomatis angriper primært slimhinnen i urinrøret og livmorhalskanalen, men kan også gi infeksjon analt og i munnen. Fra man blir smittet til det er mulig å påvise infeksjonen tar det ca 5-14 dager.


Symptomer

Det er ofte svake eller ingen symptomer på infeksjonen i lang tid, og bakterien kan være tilstede på slimhinnene i flere måneder til år før den gir symptomer. Både menn og kvinner kan bli smittet med klamydia, kvinner opplever oftere å ikke ha symptomer på infeksjonen enn menn.

Symptomer hos kvinner:

 • Økt utflod fra skjeden
 • Smerter eller ubehag fra underlivet
 • Små blødninger etter samleie
 • Blødning mellom to menstruasjoner
 • Svie, smerte eller ubehag ved vannlating
 • Utflod fra urinrøret, kan være blank eller hvitfarget
 • Magesmerter og feber


Symptomer hos menn:

 • Litt utflod fra penis, kan være blank eller hvitfarget. Ofte ingen utflod.
 • Svie, smerter eller ubehag ved vannlating
 • Svie og kløe fra urinrøret

Hvem bør testes

Da infeksjonen kan være tilstede i lang tid uten å gi symptomer anbefales det at alle under 25 år tester seg etter partnerbytte, tidligst 14 dager etter.

Andre som bør testes er gravide, de med symptomer, menn som har sex med menn, kvinner før innsettelse av spiral, de som har vært i kontakt med en med kjent smitte.

Undersøkelse

For menn er det ønskelig med en urinprøve som sendes inn til laboratoriet for undersøkelse. Kun en liten mengde fra den første strålen (10-15 ml) i bunnen av urinprøveglasset er nok.

For kvinner er det ønskelig med en prøve fra skjeden, enten som selvtest som du kan ta selv diskret på toalettet eller at legen tar prøven ved en gynekologisk undersøkelse. Prøven taes ved en bomullspinne som føres langs skjedeveggen. Det er ikke nødvendig med urinprøve fra kvinner.

Ved ubeskyttet analt samleie taes en prøve med bomullspinne fra analåpningen.

Prøvesvar

Det kan ta opptil en uke innen man får svar på prøven, men noen ganger går det kortere tid. Du får da svar om prøven var positiv ( = klamydiainfeksjon påvist) eller negativ ( = ingen klamydiainfeksjon påvist). Hos Dr. Dropin vil legen kontakte deg uansett og informere om svar. Er prøven din positiv får du beskjed om at du trenger behandling, og at den eller de du har hatt samleie med også må informeres så de kan testes og eventuelt også få behandling.

Behandling

Klamydiainfeksjon behandles med en antibiotikakur i 7 dager. Det er viktig du tar hele kuren selv om du skulle føle deg bedre etter noen dager, da er fare for at infeksjonen blusser opp igjen hvis du ikke fullfører kuren og at bakteriene blir resistente mot antibiotikaen (ikke reagerer på behandlingen).

Behandlingen av en klamydiainfeksjon er gratis, du vil derfor få antibiotikaen på blå resept.

Komplikasjoner

Klamydiainfeksjons er som regel ikke farlig, men går man med den ubehandlet kan den gi komplikasjoner.

Hos menn kan infeksjonen spre seg til bitestikkelen og gi infeksjon der, dette gir typisk ensidig, sterke smerter. Infeksjonen kan også spre seg til prostata og gi infeksjon her.

Hos kvinner kan infeksjonen spre seg til bekkenet og gi bekkeninfeksjon (underlivsbetennelse), da er det risiko for at det dannes arrvev i egglederne hvilket kan føre til graviditet utenfor livmoren og infertilitet (barnløshet). Er kvinnen gravid er det økt risiko for abort, tidlig vannavgang og tidlig fødsel. Infeksjonen kan også overføres til barnet under fødsel og påføre barnet øyekatarr eller lungebetennelse (sjeldent).

Man kan få komplikasjoner selv om man ikke har hatt noen symptomer.

Hvordan kan Dr. Dropin hjelpe deg

Legene hos Dr. Dropin har god erfaring med kjønnssykdommer, og tar i mot pasienter med dette hver dag. Legen vil stille deg spørsmål, undersøke deg og ta de relevante prøvene som beskrevet over, og kontakter deg når svaret på prøven foreligger - uansett om det er en påvist klamydia infeksjon eller ikke.

Forfatter: lege Martine Hallin Henriksen
Sist oppdatert: 28. mai 2020
Lesetid: ca 3-4 minutterOfte stilte spørsmål om klamydia

 • Jeg har hatt klamydiainfeksjon før, kan jeg få det igjen eller er jeg immun?
  Du er dessverre ikke immun etter å tidligere hatt klamydiainfeksjon. Dette er en infeksjon man kan få flere ganger, og det er derfor viktig å sjekke seg hvis man er i risiko for smitte (se avsnitt om “Hvem bør testes” over).

 • Finnes det vaksine mot klamydia?
  Nei, det gjør det dessverre ikke.

 • Hva kan skje hvis jeg har klamydia uten å merke det?
  Man kan ha infeksjonen i lang tid uten å merke det, og dette kan føre til komplikasjoner som beskrevet under avsnittet “Komplikasjoner”, i verste fall føre til alvorlig infeksjon og sterilitet. Man kan da også spre smitten videre hvis man har ubeskyttet samleie.

 • Min partner har fått påvist klamydia, må jeg også testes eller kan jeg få behandling uten test?
  Det er ikke sikkert du er blitt smittet selv om partneren din har klamydia, ca 1 ut av 5 antaes å bli smittet ved samleie med en som har kjent smitte. Det rådes derfor til at også du tester deg (tidligst 14 dager etter mulig smitte tidspunkt), slik at du kun får behandling hvis du trenger det.

 • Hvordan kan jeg beskytte meg mot klamydia?
  Det sikreste er å bruke kondom ved samleie med ny partner. Har du hatt ubeskyttet samleie og er engstelig for smitte rådes til å teste deg tidligst 14 dager etter mulig smittetidspunkt. På den måten oppdager man en eventuell infeksjon tidlig før det utvikler seg komplikasjoner.

Kilder

Andersen K.E., Lomholt H.Bb, Thestrup-Pedersen K., Wulf H.C. (2018), Seksuelt overførbare sykdommer (venera) i Klinisk dermatologi og venerologi, Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, s 207-209.

eMetodebok for seksuell helse (2020), Klamydia, (online), tilgjengelig fra: https://emetodebok.no/kapittel/lnfeksjoner/, hentet den 28.05.2020.

Norsk elektronisk legehåndbok, (2019), Klamydiainfeksjon hos kvinner, (online), tilgjengelig fra: https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/gynekologi/tilstander-og-sykdommer/infeksjoner/klamydiainfeksjon-hos-kvinner/, hentet den 28.05.2020.

Norsk elektronisk legehåndbok, (2019), Klamydiainfeksjon hos menn, (online), tilgjengelig fra: https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/mannlige-kjonnsorgan/tilstander-og-sykdommer/penis-og-urinror/klamydiainfeksjon-hos-menn/ (hentet den 28.05.2020)

Alle legetjenester
Legetime på dagen
Fast pris

Bestill time

Organisasjonsnummer:
919 149 795
Adresse:
Bogstadveien 30, 0355 Oslo
Mobilnummer: