Føflekker

Føflekker, også kalt nevus eller nevi i flertall, er en økt pigmentering i huden. Økt pigmentering skyldes enten økt produksjon av fargestoffet melanin, økt antall av pigmentproduserende celler i huden eller en kombinasjon av disse to.

Alle har føflekker, og de fleste er helt ufarlige. Føflekker kan være til stede fra man er født, men det er vanligere at de dukker opp i løpet av de første leveårene og øker gjerne i antall frem til 25 års alderen. Føflekker kan også oppstå i senere alder, Personer med lys hudfarge er mer utsatt for å få føflekker enn de med mørkere hudfarge. Soleksponering og arv er viktige faktorer som spiller inn i utviklingen av føflekker, samt graviditet kan også øke antallet føflekker.

Bestill time til hudlege
Fotodynamisk behandling av hud

Hva er føflekkreft?

Føflekkreft, malignt melanom, oppstår når pigmentceller i hud, slimhinner eller øye gjennomgår en forandring som gjør dem til kreftceller. Navnet melanom brukes fordi svulsten har sitt utspring i hudens pigmentceller (melanocytter), som danner det brune pigmentstoffet melanin.

Melanom deles gjerne inn i flere varianter:

  • Melanom med overflatisk spredning (Superfisielt spredende malignt melanom)
  • Knuteformet melanom (Nodulært malignt melanom)
  • Melanom på soleksponerte områder (Lentigo maligna melanom)
  • Melanom i håndflate, fotsåle og slimhinner (Acralt lentiginøst melanom)
  • Melanomer uten pigment (Amelanotisk malignt melanom)

Forekomst av føflekkreft

Melanom er den kreftformen som øker mest, og i Norge rapporteres om en ti-dobling over de siste tiårene.

Årlig forekomst av melanom i Norge er rundt 40 per 100 000, og livstidsrisikoen for å utvikle føflekkreft er rundt to prosent. I 2019 var det totalt 28 727 tilfeller av føflekkreft og av disse hadde 18 824 levd i fem år eller lengre etter diagnosen ble stilt. Antall nye tilfeller i Norge i 2019 var 1202 menn og 1128 kvinner, mens samme året døde 190 menn og 117 kvinner av melanom.

Årsaker

Faktorer som kan gi økt risiko for utvikling av føflekkreft er:

  • Et høyt antall føflekker, over 50, som måler mer enn 2 mm i diameter
  • Flere store føflekker, mer enn 7 mm i diameter, som er ujevne og med varierende farger
  • Dersom man har en nær slektning (foreldre eller søsken) med føflekkreft
  • Mye soleksponering uten UV-beskyttelse, solbrenthet

Hva bør man følge med på?

Føflekker forandrer seg gjennom livet. De er oftest flate og går i ett med huden rundt i starten, så kan de heve seg litt / vokse litt ut fra huden med årene. Når man passerer ca. 45-50 år slutter man å utvikle nye føflekker. Noen ganger føflekkene faktisk også forsvinne. Dette skjer oftest i tenårene, hvor immunsystemet angriper cellene i føflekken og den forsvinner. Da danner det seg gjerne først en hvit ring rundt føflekken.

Det man skal være oppmerksom på når det kommer til føflekker er:

  • Endret farge
  • Endret sammensetning av farge (om en del av føflekken har endret farge sammenliknet med resten eller har det utviklet seg flere farger)
  • Rask vekst, asymmetrisk form
  • Har overflaten på føflekken endret seg (er den mer ru, danner det seg sår på den, blør den lett)
  • Kløe fra føflekken

Føflekksjekk

En føflekksjekk hos lege foregår ved at legen vil spørre en del spørsmål rundt føflekken(e). Hvor lenge du har hatt den, om den har endret seg, hvilket endringer du har bemerket deg. Legen vil også spørre om noen i nær familien har hatt føflekkreft og om du har vært utsatt for høy soleksponering.

Deretter vil legen undersøke føflekken og se etter “faretegn”, eller faktorer som kan gi økt risiko for føflekkreft. Disse er: asymmetri, uregelmessig avgrensing, fargeendring, diameter over 6 mm, og utviklingen til føflekken. Undersøkelsen innebærer som regel at legen bruker et dermatoskopi (et forstørrelsesglass med godt lys og linjal) for å vurdere føflekken. I dermatoskopet vil man kunne se små detaljer i føflekken samt måle hvor stor den er.

Bestill time til føflekksjekk
sanity imagesanity image

Når burde du sjekke deg?

Opplever du usikkerheter når føflekker danner seg? Se under for en sjekkliste når du burde oppsøke hud- eller allmennlege for en konsultasjon.

  • Du får en ny føflekk
  • En føflekk forandrer form og farge, ved at den
  • Blir større enn før, i tykkelse eller i bredden
  • Endrer form og får ujevne kanter
  • Endrer farge, ofte med brunsvarte partier
  • En føflekk klør, blør eller danner et sår som ikke vil gro

Føflekkfjerning

De aller fleste allmennleger kan fjerne føflekker, men er man i tvil om diagnosen, føflekker er veldig stor eller sitter på et ugunstig sted (f eks hals, ansikt eller hodebunn) pleier de fleste å henvise videre til en hudlege.

Har man en vanlig føflekk, hvor ingen av risikofaktorene som beskrevet over er tilstede er det ikke nødvendig å fjerne føflekken. Spesielt om den sitter på brystkassen eller magen hos yngre vil man være tilbakeholden med å fjerne den, da det kan danne seg stygt arr i etterkant som kan være sjenerende.

Har man funnet indikasjon for å fjerne en føflekk utføres dette enkelt i lokalbedøvelse, hvor huden rundt føflekken bedøves og legen skjærer bort føflekken ved at en liten bit av huden fjernes. Legen vil forsøke å fjerne mellom 2-5 mm av huden rundt føflekken, i tilfelle det skulle være føflekkreft tilstreber man alltid å få med alle cellene fra føflekken. Såret lukkes så med en tråd, hvor stingene skal sitte i 10-14 dager. De første 3-4 dagene rådes det til å holde såret tørt og unngå mye bevegelse i huden her.

Legen vil sende inn føflekken som ble fjernet til laboratoriet for en analyse, skulle det vise seg å være kreftceller i den avhenger videre forløp av hvor stor den var, om hele føflekken ble fjernet. Legen som fjernet den vil ta kontakt med deg for å informere om videre behandling.

sanity imagesanity image

Hvordan Dr.Dropin kan hjelpe deg

Hos Dr. Dropin har du mulighet til å booke time for vurdering av føflekker både hos allmennleger og hos hudleger. Begge vil kunne vurdere føflekken du er bekymret for og se om det er indikasjon for å fjerne denne. Skulle det være indikasjon for å fjerne den lar det seg ofte gjøre i samme konsultasjon om det er nok tid til dette.

Allmennlegene hos Dr.Dropin har god erfaring med å fjerne føflekker, og de sender alltid inn føflekken til analyse og følger deg opp videre når svaret foreligger (oftest innen 3-4 uker). Skulle føflekken være stor, sitte et sted på huden som gjør at den er vanskelig å fjerne eller man er usikker på om den bør fjernes kan allmennlegen henvise deg videre til en hudlege.

Du kan også selv enkelt booke en time direkte til hudlege hos Dr.Dropin for vurdering, fjerning og videre behandling.

Les videre om hudlege

Les videre om allmennlege

Markedets mest avanserte føflekksjekk

NYHET: FotoFinder hos Dr.Dropin Hud - Det nyeste innen tidlig detektering av hudkreft

Dr.Dropin har nå gleden av å tilby FotoFinder til alle våre pasienter i Oslo. FotoFinder er et av markedets mest avanserte utstyr for å overvåke hud og føflekker. Med fotoFinder-systemet lager vi et digitalt kroppskart over føflekkene dine, slik at vi kan følge utviklingen mellom hver kontroll og tidlig fange opp endringer.

Mistenkelige føflekker blir undersøkt med et video-dermatoskop. Her tar hudlegen forstørrede bilder som tydelig viser mønster og strukturer i føflekken, og vurderer om de bør fjernes eller overvåkes videre.

Les mer om FotoFinder
Iselin tester FotoFinder

Book hudlege hos Dr.Dropin

Fornuftig pris

Forutsigbar og fornuftig pris, uten skjulte kostnader og overraskende tillegg.

Inkluderer forbruksmateriell, søknader, resepter m.m.

Uten henvisning

Du booker selv enkelt time via nettsiden eller appen til Dr. Dropin, og behøver ingen henvisning på forhånd.

Hudlege når du trenger det

Hos Dr.Dropin må du ikke vente flere måneder for å få en time til hudlege. Her får du time raskt og det er enkelt å bestille time

Ofte stilte spørsmål

Bør man sjekke føflekker jevnlig?

  • Om man har mange føflekker, og en del store føflekker bør man sjekke dem med jevne mellomrom, f eks en gang i året eller når man oppdager en endring

Er det nok å sjekke føflekkene selv eller skal det gjøres hos hudlege?

  • Man kan fint sjekke føflekkene sine selv, da har man god kontroll på evt endringer som tilkommer.

Hvilke forandringer / tegn skal jeg reagere på og oppsøke lege for?

  • Endringer som farge, endret form, endret overflate, sår, kløe eller om føflekken blør er tegn du skal være oppmerksom på.

Er nyoppståtte føflekker farlig?

  • En ny føflekk er i seg selv ikke farlig. De fleste nye føflekker oppstår tidlig i livet og frem til 25 årsalderen, men de kan også oppstå etter dette. Nye føflekker kommer oftest på hudområder utsatt for sol. Skulle den nye føflekken ha tegn som ujevn farge og form, ha en ujevn overflate, klør, danne seg sår eller blø bør du få den sjekket hos en lege.

Er det noe jeg selv kan gjøre for å ikke få flere føflekker?

  • Arv spiller en stor rolle i utviklingen av føflekker, og det er ikke så mye man kan gjøre for å bremse utviklingen av føflekker. Men soleksponering er en faktor man kan kontrollerer få å begrense utviklingen av nye føflekker. Det er viktig å smøre seg godt med solfaktor og unngå å bli solbrent.

Kilder:

Forfatter: lege Martine Hallin Henriksen

Sist oppdatert: 26.10.2020

Lesetid: ca 4-5 minutter


Nysgjerrig? Last ned appen vår for å komme i gang

Download on the App Store
Get it on Google Play
sanity imagesanity image