Hvorfor har vi fobier?
Mennesker har en medfødt evne til å utvikle frykt som en måte å beskytte oss mot fare. Fobier virker beskyttende fordi det får oss til å holde oss unna objektet vi har en fobi mot. De av forfedrene våre som hadde fobier mot farlige objekter, hadde større sjanse for å overleve og videreføre denne funksjonen til neste generasjon.
Hva er forskjellen på angst og fobi?
Angst er et generelt begrep som ofte brukes om frykt for ufarlige objekter/situasjoner. Angst er noe vi alle har fra tid til annen. Fobi brukes om angst for en spesifikk situasjon eller objekt. Du har altså angst hvis du har en fobi, men det er ikke sikkert at du har en fobi selv om du har angst.
Er fobier arvelige?
Noen personer har lettere for å utvikle fobier enn andre, og mange får samme fobi som foreldrene. Dette skyldes sannsynligvis arv, men i mange tilfeller utvikles fobier også gjennom skremmende erfaringer eller gjennom å observere at andre er svært redde for et objekt. Fobier utvikles som følge av en kombinasjon av arv og miljø.
Er frykt og angst det samme?
Frykt og angst er følelser som aktiverer de samme biologiske systemene, og kan kjennes helt likt ut. Biologisk sett er dette samme følelse, men det gir likevel mening å snakke om frykt og angst som ulike ting for å kunne skille mellom nyttig og unyttig frykt. Unyttig frykt er ofte frykt for ting som ikke kan skade oss, da kalles det angst.
Hva hjelper mot fobi?
Eksponeringstrening er mest effektivt for å redusere fobisk angst. Det innebærer å trene på å være i den fryktede situasjonen i gradvise steg. Gjentatt trening fører ofte til at fobien blir svakere og etter hvert helt borte.