Basalcellecarcinom

Hovedparten av tilfellene av hudkreft i Europa er basalcellecarcinom. Tilfellene er nesten utelukkende relatert til eksponering for sol. Personer med lys hud har høyest risiko for å utvikle kreft. Det er generelt en god idé å unngå å bli solbrent da dette øker sjansen for å få kreft dramatisk. Bruk av solseng for å bli brun er en dårlig idé.

Det er også lurt å bli kjent med huden din så du er oppmerksom på forandringer i den. Sammen med et medlem i familien kan dere for eksempel utføre en månedlig sjekk. Vær på utkikk etter merker eller flekker på huden som forandrer seg, ikke går vekk, eller du synes virker uvanlige.

Symptomer å se etter

Basalcellecarcinom kan ta mange former, som en svakt gjennomsiktig liten klump, et sort merke, et flatt flassende rødt område eller noe som ser mer ut som et arr. Mesteparten av aktiviteten i et basalcellecarcinom foregår under det ytterste laget med hud, så det trenger ikke se ut som mye.

Videre behandling

Dersom basalcellecarcinomet er overfladisk vil legen din sannsynligvis gi deg en krem som motvirker tumorvekst, eller bare fjerne det. I de fleste tilfeller er ikke dette noe mer traumatisk enn å fjerne en vorte.

Dersom kreften er mer utviklet er den vanligste prosedyren noe som kalles “Mohs kirurgi”. Mohs kirurgi kan foregå på legens kontor og gjøres ved at små biter av skaden fjernes av gangen og undersøkes for kreftceller. Man slutter å fjerne vev så snart man ikke finner kreftceller lenger. Dette gjøres for å fjerne så lite som mulig og dermed unngå unødige skader/arr i for eksempel ansiktet, der mange tilfeller av basalcellecarcinom oppstår.

Prognose

Basalcellecarcinom er enkelt å behandle og utgjør nesten aldri en fare for liv. Det er imidlertid lurt å gå til legen raskt for å unngå at kreften får spre seg og man da må fjerne mer vev i f.eks ansiktet som kan etterlate stygge merker.

Slik kan Dr. Dropin hjelpe deg

Hos Dr.Dropin kan du komme til erfarne hudspesialister som kan diagnostisere og behandle alle hudlidelser. Dr.Dropin er opptatt av å tilby gode hudtjenester til en fast og forutsigbar pris, og med kort ventetid.

Les mer om Dr. Dropin Hud

Bestill time
sanity imagesanity image