Barneeksem

Babyer får ofte utslett, spesielt i løpet av de første leveukene. Dette kan oppleves som skummelt for foreldrene, men er som regel forbigående og ufarlig. Vi har her samlet noen av de mest vanlige formene for barneeksem.

Det kan for mange foreldre være forvirrende å vite hva som kan/bør behandles og ikke. Konsultasjon og eventuell behandling av barneeksem gjøres hos våre hudleger i våre klinikker i Stavanger, Majorstuen, Sandvika og Ensjø. Det kan også gjøres konsultasjon over video.

Marmorering av hud

Marmorering av huden er egentlig ikke et utslett, men flyktige endringer i hudens blodårer som skyldes at de tynne årene reagerer på kulde. Dette gir seg som regel i løpet av uker til måneder, men i noen tilfeller ser en tendenser til marmorering helt opp til tidlig småbarnsalder.

Harlequin fargeendring

Ved Harlequin fargeendring ser man en plutselig endring av hudfargen på den ene kroppshalvdelen til spedbarnet. Dette fenomenet kan se nokså dramatisk ut, men er helt ufarlig. Forekommer hos omtrent 10% av barn og gir seg i løpet av noen uker.

Rødt og småprikkete utslett

Erythema neonatorum oversettes enkelt og greit til rødthet hos den nyfødte. Over halvparten av alle babyer får et slikt utslett i løpet av første levedøgn, særlig er det sett hos terminfødte. Årsaken er foreløpig ukjent, men impliserer ikke underliggende sykdom. Utslettet forsvinner som regel i løpet av ukes tid, og oppstår ofte en gang eller to de påfølgende ukene.

Kviser

Ja, babyer kan få kviser, og vi ser det hos rundt 20%. De ses som små, hvite komedoner, oftest i panne, ved nese og på kinn. Kvisene er som regel et resultat av en normal hormonell reaksjon i talgkjertlene. Det generelle rådet er å la utslettet forsvinne av seg selv og at det bør rådføres med helsepersonell før en eventuell behandling.

Milier

Milier er hvite eller gule flate nupper i huden som ofte oppstår på panne, kinn, nese og hake. Milier finnes på nesten halvparten av alle nyfødte og går som regel over innen et par måneder. Milier skyldes at stoffet keratin ikke slipper ut av huden. Unngå å klem på prikkene. Dette er helt ufarlig og krever ingen behandling.

Miliaria

Miliaria, eller varmeutslett, skyldes umodne svettekjertler som ikke har åpnet seg enda, noe som resulterer i at svetten ikke slipper ut. Ses hos 40 % av nyfødte, og dukker opp i løpet den første måneden. Utslettet varierer i utseende, og kan noen ganger ses som blemmer. Dette kan se voldsomt ut, men er ufarlig og forsvinner av seg selv. Tiltak i mellomtiden kan være å kjøle ned babyens omgivelser litt, f. eks å kle av dem eller forsøke litt kjøligere badevann.

Seboré

Kalles også vuggehette, og er et fettete og skjellende utslett hovedsakelig lokalisert til hodet, men også andre steder på kroppen. Skjellingen er flass. Tilstanden klør ikke, og forsvinner som regel gradvis i løpet av det første året. Det er ikke nødvendig med behandling.

Seboré er ikke det samme som barneeksem. Se under ‘atopisk eksem’ for informasjon om barneeksem.

Slik kan Dr. Dropin hjelpe deg

Hos Dr.Dropin kan du komme til erfarne hudspesialister som kan diagnostisere og behandle alle hudlidelser. Dr.Dropin er opptatt av å tilby gode hudtjenester til en fast og forutsigbar pris, og med kort ventetid - både i klinikk og over video.

Les mer om Dr. Dropin Hud

Bestill time

sanity imagesanity image

Opplever du hudproblemer, men usikker på hva det er?

Last ned appen for å bestille en videokonsultasjon!

  • Download on the App Store
  • Get it on Google Play
sanity imagesanity image