God jul fra Dr.Dropin - Myter og fakta om sykdom i julen
Forfatter: Anne Marte Ladim
Publisert: 17.12.2024
Før julefreden senker seg og pepperkakene inntas, ønsker vi i Dr.Dropin å dele noen myter og fakta om sykdom i julen.
Vi vet at høytiden kan være en kilde til både glede og stress, og det er lett å glemme helsen midt i gavehandel og julebord. Derfor har vi samlet noen nyttige tips og råd for å sikre at du og dine nærmeste holder dere friske og raske gjennom hele julen.
Enten du er en travel småbarnsforelder, en ungdom som gleder seg til festligheter, en enslig som nyter rolige dager, eller en eldre som verdsetter tradisjoner, har vi noe for deg.
Myter om sykdom i julen
Mange tror at man lettere blir syk i julen, men stemmer det egentlig? La oss se nærmere på noen vanlige myter:
"Man blir lettere syk i julen"
- Fakta: Nei, du blir ikke nødvendigvis lettere syk i julen. Forkjølelse og influensa er vanligere om vinteren generelt, men det skyldes primært at vi er mer innendørs og tettere på hverandre, noe som letter smittespredning. Stress og mangel på søvn kan svekke immunforsvaret, men det er ikke en direkte årsak til sykdom.
"Man blir forkjølet av å fryse"
- Fakta: Forkjølelse skyldes virus, ikke kulde. Man kan riktignok bli mer mottakelig for virus hvis man er nedkjølt, men det er viruset som gjør deg syk, ikke kulden i seg selv.
"Julemat er usunt og gjør deg syk"
- Fakta: Julemat kan være både sunn og usunn. Tradisjonell julemat inneholder mye fettrik mat, men også mye fisk, grønnsaker og frukt. Nøkkelen er å ha et balansert kosthold og ikke overdrive inntaket av fet og sukkerrik mat.
"Alkohol beskytter mot forkjølelse"
- Fakta: Alkohol har ingen beskyttende effekt mot forkjølelse. Tvert imot kan alkohol svekke immunforsvaret og gjøre deg mer mottakelig for infeksjoner.
"Å spise appelsinskall kurerer forkjølelse"
- Fakta: Det finnes ingen vitenskapelig bevis for at appelsinskall kurerer forkjølelse. Appelsiner inneholder C-vitamin, som er viktig for immunforsvaret, men det er ingen grunn til å tro at skallet har en spesiell effekt.
Typiske "julesykdommer"
Selv om mange av mytene ikke stemmer, er det noen helseutfordringer som faktisk er mer vanlige i julen.
Her er noen typiske "julesykdommer" å være oppmerksom på:
Julestjerneallergi
Julestjerner er en populær juleblomst, men den kan gi allergiske reaksjoner hos noen. Julestjerner inneholder stoffer som kan irritere slimhinnene i øyne og nese, og gi symptomer som kløe, nysing og rennende øyne. Noen kan også oppleve hudirritasjon ved kontakt med planten.
Juletreallergi
Juletreet kan dra med seg muggsopp og gammel pollen inn i stua, noe som kan forverre allergier. I tillegg avgir barnålene terpentinlignende gasser som kan irritere slimhinnene i luftveiene. For å redusere risikoen for allergiske reaksjoner, kan det være lurt å spyle juletreet godt før du tar det inn, eller vurdere et kunstig juletre.
Utposning på spiserøret
Store måltider og lite tygging, som kan forekomme i julen, kan i sjeldne tilfeller føre til utposning på spiserøret. Dette skjer oftest hos eldre personer. Mat kan sette seg fast i utposningen og forårsake ubehag, oppgulp og i verste fall infeksjoner.
Akutt hjertesviktforverring
Julen kan være en risikofaktor for personer med hjertesvikt. Høyt saltinntak fra julematen og økt stress kan føre til at kroppen holder på mer væske, noe som belaster hjertet ytterligere. Det er viktig for personer med hjertesvikt å være ekstra oppmerksomme på kosthold og stressnivå i julen.
Raynauds fenomen ("likfingre")
Raynauds fenomen er en tilstand som fører til at blodårene i fingre og tær trekker seg sammen i kulde, noe som gir dårlig blodsirkulasjon. Fingrene og tærne kan bli hvite, numne og smertefulle. I julen, med mye tid ute i kulden, kan dette forverres. Det er viktig å kle seg godt og holde seg varm.
Klamydia
Festsesongen og økt sosial aktivitet kan føre til økt risiko for spredning av kjønnssykdommer som klamydia. Det er viktig å bruke kondom og teste seg regelmessig hvis man har hatt ubeskyttet sex.
Nøtteallergi
Nøtter er en vanlig ingrediens i julemat og -godteri, og kan være en utfordring for personer med nøtteallergi. Det er viktig å være nøye med å lese innholdsfortegnelser og spørre om ingredienser hvis man er usikker.
Omgangssyke
Norovirus og andre magevirus sirkulerer ofte i julen. God håndhygiene er viktig for å forhindre smitte. Hvis du blir syk, er det viktig å holde seg hjemme og unngå kontakt med andre for å hindre spredning av viruset.
Øyeskader fra fyrverkeri
Nyttårsaften er en tid for feiring, men dessverre også en tid hvor øyeskader fra fyrverkeri forekommer. Raketter og annet fyrverkeri kan forårsake alvorlige øyeskader, inkludert brannskader, rifter og i verste fall blindhet. Det er viktig å bruke beskyttelsesbriller, holde god avstand til fyrverkeriet og følge bruksanvisningen nøye. Husk at alkohol og fyrverkeri er en dårlig kombinasjon.
Beinbrudd etter fall på glatta
Vinteren og julen i Norge byr ofte på snø og is, noe som øker risikoen for fall og beinbrudd. Glatte fortau og veier kan gjøre det vanskelig å holde balansen, spesielt for eldre. Husk å bruke brodder, gå forsiktig og vær oppmerksom på omgivelsene dine for å unngå fall.
Juletips for alle
Julen er en tid for kos og hygge, men midt i all julefeiringen er det lett å glemme å ta vare på seg selv.
Husk at god håndhygiene er din beste venn i møte med juleklemmene, og selv om late morgener frister, prøv å holde på søvnrutinen for å styrke immunforsvaret. Julestresset kan fort ta overhånd, så husk å sette av tid til avslapning og aktiviteter som gir deg glede.
Selv om julematen er fristende, er det viktig med et balansert kosthold - ikke glem frukt og grønt! Og selv om gløggen varmer, kan alkohol svekke immunforsvaret og dømmekraften, så nyt julekosen med måte.
Kle deg godt når du er ute i kulden, og vær forsiktig på glatte fortau og med fyrverkeri. Skulle uhellet likevel være ute, eller du kjenner deg syk, er Dr.Dropin tilgjengelig for deg gjennom hele julen.
Vi ønsker deg en god og frisk julehøytid!
God jul fra alle oss i Dr.Dropin!
Les mer om hvordan våre allmennleger kan hjelpe degViktig: Denne bloggposten er kun ment som generell informasjon og bør ikke erstatte råd fra en kvalifisert helsepersonell. Hvis du har spørsmål eller bekymringer om sykdommer, bør du kontakte legen din.