Opphevelse av stønad til behandling hos kiropraktor: Ingen skam å snu!
Forfatter: Eirik Sæves, daglig leder Dr.Dropin Fysikalske
Publisert: 22.1.2025
Opphevelse av stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos kiropraktor er ikke utredet og vil høyst sannsynlig føre til økt sykefravær
Dr.Dropin Fysikalske tilbyr fysikalske tjenester i Bergen, Oslo, Sandvika, Stavanger og Trondheim. Hvert år gjennomfører vi omtrent 45.000 konsultasjoner og kiropraktikk utgjør ca. 40 prosent av disse. Våre kiropraktorer har siden 2021 behandlet mer enn 25 000 pasienter. Kiropraktorene leverer effektive behandlingsforløp og svært høy pasienttilfredshet.(1)
1. Muskel- og skjelettplager er den ledende årsaken til sykefravær i Norge; da er det uklokt å fjerne en refusjonsordning knyttet til behandling av denne typen plager.
En rapport fra NAV viser at muskel- og skjelettlidelser er den største årsaken til sykefravær i Norge, og i 3. kvartal 2024 utgjorde denne typen plager over 1/3 av det legemeldte sykefraværet.(2)
Frem til nå har kiropraktorer behandlet en tredjedel av alle muskel- og skjelettpasienter i Norge. (3) (4) Det er omtrent like mange pasienter som fysioterapeuter / manuellterapeuter med kommunal driftsavtale.(5)
Å kutte refusjonsordningen til behandling hos kiropraktor vil trolig bidra til økt sykefravær. Gjennom en kombinasjon av behandling, aktivitet og graderte sykmeldinger viser det seg at kiropraktorer i gjennomsnitt sykmelder pasienter med muskel- og skjelettplager i 10 dager, der gjennomsnittet for denne diagnosegruppen er 35 dager. (6)
Videre er det god grunn til å tro at pågangen hos landets allerede overbelastede fastlegekontorer og kommunale fysioterapeuter vil øke som følge av lovforslaget. Ytterlige økt ventetid hos disse, betyr trolig økt sykefravær, men også dyrere og mer omfattende behandling senere. Det blir høyere kostnader for pasienten og høyere kostnader for samfunnet.
2. Lovforslaget er ikke utredet og derfor basert på uklart kunnskapsgrunnlag
Forslaget til vedtak er basert på manglende konsekvensutredning. Vi stiller oss undrende til departementets begrunnelse om at lovforslaget ikke har vært på høring fordi det er knyttet til statsbudsjettet.
Hva er eksempelvis grunnlaget når det i proposisjonen står at «Kiropraktorenes totaløkonomi må forventes i liten grad å være avhengig av de inntekter som kommer fra folketrygdens refusjonsordning all den tid dagens refusjonsbeløp utgjør en begrenset del av den totale kostnaden»? Hvordan kan departementet konkludere med dette uten å oppgi eksakte tall som underbygger denne påstanden?
Videre heter det i lovforslaget at «Departementet vil imidlertid vise til at pasienter med behov for behandling for muskel- og skjelettplager, skal ha tilgang til fysioterapi som er en lovpålagt tjeneste og som skal tilbys i alle kommuner». I hvilken grad har departementet vurdert ventetid og belastningen dette utgjør på den enkelte pasient?
Forslaget som innebærer at det kuttes 110 kr i refusjon for førstegangsbehandling og 47 kr i refusjon per behandling deretter, fremstår ikke som store summer. Men på marginen gjør disse beløpene at noen mennesker faktisk oppsøker kiropraktor. Hvor mange vet vi ikke, fordi det har ikke departementet utredet.
Dessverre opplever vi at regjeringen i sitt lovforslag først har konkludert, og deretter forsøker å finne begrunnelser som passer. Det går til syvende og sist utover pasientene.
3. Det er ingen skam å snu
Refusjonsordningen kostet 141 millioner i 2024. Om lag 400.000 mennesker fikk i løpet av 2024 behandling med refusjon hos kiropraktor.(7) Det minste de hadde fortjent var en åpen og grundig prosess når ordningen de har hatt behov for – og som også kan ha bidratt til redusert sykefravær – ble tatt fra dem.
Dr.Dropin Fysikalske forstår behovet for prioriteringer i statsbudsjettet, men det er likevel uforståelig at en beslutning med store konsekvenser for pasienter, samfunnsøkonomi og næringsdrivende i bransjen er fattet uten involvering og utredning.
Med en sesongmessig vekst i pasienter som trenger behandling for vonde rygger og skuldre etter en overivrig start på årets sesong for snømåking og langrennsturer, vil vi avslutte med å minne regjeringen om fjellvettregel nummer 8: Vend i tide, det er ingen skam å snu.
____________________________________________
1 Takstkoder og resultater fra pasienttilfredshetundersøkelser i Dr.Dropin Fysikalske (2024)
2 NAV (2024), Rapport ‘Muskel- og skjelettlidelser er fortsatt den vanligste årsaken til sykefravær’
3 FHI (2022), Folkehelserapport ‘Muskel- og skjeletthelse i Norge’
4 Prop 1 S (2024/2025), side 307
5 Oslo Economics (2021), Rapport ‘Behandlingsforløp og kostnader ved behandling innenfor fysioterapiområdet’
6 NAV, Helfo (2023) Utvikling i legemeldt sykefravær
7 Prop 1 S (2024/2025), side 307