Aktinisk keratose

Det vises som små flekker med ru overflate, med farge som er lys rød, noen ganger mer gulaktig, av og til mørkere. Noen ganger klør det. Mesteparten av aktinisk keratose oppstår på hodet, i nakken, på overarmene eller hendene, ofte på lys hud og oftest på eldre. En kjent studie fant solar keratose på 38% av befolkningen i Nederland som var over 50 år. Så vanlig er det.

Sammenheng med kreft

Aktinisk keratose kan utvikle seg til plateepitelkreft, men det er sjelden. Hvis man beskytter seg mot solen på stedene man har fått aktinisk keratose kan rundt 25% av de tidlige flekkene forsvinne av seg selv.

Rundt 60% av all plateepitelkreft stammer fra aktinisk keratose, men det er langt fra alle aktiniske keratoser som utvikler seg til kreft. Det er omtrent en kvart prosent sjanse for å utvikle kreft per år per flekk. Sjansen for å utvikle kreft avhenger derfor av hvor mange flekker du har og hvor lenge du har hatt dem. Dersom man har flere flekker med aktinisk keratose er behandling anbefalt.

Slik kan du gå frem

Dersom du får aktinisk keratose bør du komme deg ut av solen og kontakte en hudlege som sannsynligvis vil anbefale en av flere alternativer for behandling.

En av disse er imiquimod-krem. Dette er en krem som modifiserer immun-responsen til kroppen og er veldig effektiv for å få solare keratoser til å forsvinne. Legen kan også fryse av flekkene ved å bruke flytende nitrogen.

PDT-behandling som er en modifisert type lysbehandling der man først får en kjemisk behandling for å gjøre huden lyssensitiv er et annet godt alternativ. PDT-behandling er særlig gunstig der man ikke ønsker arrdannelse eller minsket pigmentering etter behandling. Behandlingen er relativt kostbar, men passer godt spesielt på aktiniske keratoser i ansiktet.

Dersom legen din har mistanke om kreft er det enkelt å sende inn en biopsi til laboratoriet for testing.

Prognose

Behandling er normalt veldig effektivt og får slutt på problemet, men du vil være sårbar mot tilbakefall. Dette gjør det viktig å holde seg unna solen og være oppmerksom på om du får nye flekker.

Slik kan Dr. Dropin hjelpe deg

Hos Dr.Dropin kan du komme til erfarne hudspesialister som kan diagnostisere og behandle alle hudlidelser. Dr.Dropin er opptatt av å tilby gode hudtjenester til en fast og forutsigbar pris, og med kort ventetid.

Les mer om Dr. Dropin Hud

Bestill time
sanity imagesanity image