Hyperhidrose (overdreven svette)

Alle mennesker svetter, og det er viktig for å regulere kroppstemperatur. Enkelte opplever derimot så mye svetting at det blir en plage, og dette rammer opp til 3 prosent av befolkningen. Det kan vise seg som flekker i klærne, eller svette håndflater. Denne plagen kalles hyperhidrose på fagspråket, og vil si at du svetter mer enn det som er nødvendig for å regulere kroppstemperatur.

Bestill time hos hudlege nå

Hva er hyperhidrose?

Svetting er kroppens måte å regulere varme. Det finnes to slags svettekjertler: Den ene typen kjertler bidrar til avkjøling ved fordamping (svetting) og finnes over hele kroppen bortsett fra leppene. Den andre typen kalles “duftkjertlene”, gir svettelukt og finnes hovedsakelig i armhulene, i underlivet og rundt brystvortene.

Hos noen produserer kroppen mer svette enn det som er nødvendig og det heter på fagspråket hyperhidrose. Overdreven svetting er helt ufarlig, men kan oppleves sjenerende for de som rammes.

Effektiv behandling med botox

Den mest effektive behandlingen er behandling med botox. Det er kun lokalisert hyperhidrose som kan behandles med botox, siden det kun er de områdene som injiseres som kommer til å merke effekten. Generalisert svette behandles heller med tabletter for å hemme svettingen.

Botox er et muskelavslappende stoff som blokkerer nerveimpulsene fra svettekjertlene, slik at du produserer mindre svette. Dette gjøres ved at botox sprøytes dypt inn i huden der man har lokalisert de mest aktive svettekjertlene. Effekten vil ikke spre seg til andre steder i kroppen der man har injisert botox.

Selve effekten varer i 4-6 måneder, så det er ikke en permanent løsning. Det kan likevel være et bedre alternativ enn å benytte seg av daglig medisinering og kremer for å holde svetteproblemet på avstand. Dersom du gjentar behandlingen over tid vil svettekjertlene også bli mindre aktive, og effekten varer desto lengre.

Hvordan foregår behandlingen hos oss?

Innledende konsultasjon hos hudlege. Du må alltid få vurdering av tilstand hos hudlege før behandling med botox. Ved indiksjon, vil hudlegen søke om at du får medikamentet på blå resept. Du kan også få resept på botox uten blå resept.

Du må så komme tilbake til klinikk for å få selve behandlingen. Denne skjer ved at toksinen injiseres via en tynn nålspiss i armhulen. Nerveimpulsene til svettekjertlene blir blokkert kun i omårdet hvor hudlegen setter injeksjonen, ikke andre steder i kroppen. Dette settes ca. 20-25 stikk i hver armhule. Bedøvelseskrem brukes ved behov.

Virkningen av behandlingen inntrer etter 4-10 dager og varer i 4-12 måneder. Effekten er reversibel og man kan gjenta behandlingen ved behov. Effekten varer som oftest lengre etter gjentatt injeksjon. Aktiviteten til svettekjertlene vil avta etter gjentatte behandlinger og vil hos de fleste føre til mindre svette på sikt.

Obs. Gravide, ammende og de som lider av visse muskel- og nevrologiske sykdommer skal ikke behandles med denne metoden. Toksinet har uavklart effekt på fostre og spedbarn som får morsmelk.

Hvordan kan Dr.Dropin hjelpe deg

Dr.Dropin har hudleger og sykepleiere som kan hjelpe deg med overdreven svette.

Svettebehandling – armhuler 2295,-/håndflater 3495,-

Gjelder pasienter som får medikament på resept, etter vurdering under konsultasjon med vår hudlege. Første konsultasjon og botox kommer i tillegg.

Bestill time til hudlege nå
sanity imagesanity image