Children rash

Generelt

De fleste barn får utslett på et tidspunkt, og det er mange forskjellige typer utslett de kan rammes av. Noen typer utslett finnes kun barn, andre typer oppstår i barndommen men kan vedvare i eldre alder eller livet ut.  Denne artikkelen vil ta for seg de vanligste utslettene man ser hos barn.


Utslett hos barn - årsaker og forskjellige typer utslett


Milier - er små gulhvite nupper som kan vare i noen måneder. Som regel sees disse på panne, nese og kinn. De oppstår grunnet tette talgkjertler og er helt ufarlig. Krever ingen behandling, går over av seg selv.

Miliaria - er små nupper som oppstår grunnet varme og svetteretensjon. De oppstår som små nupper / blemmer med klar væske i. Man unngår disse ved å påse at barnet ikke blir for varmt.

Storkebitt - dette viser seg først som et rødt merke i nakke, og sprer seg så til midten av pannen, øvre øyelokk og neseryggen. Det vil blekne og forsvinne av seg selv med litt tid.

Erythema toxicum neonatorum - dette er et rødt utslett, noen ganger med små kviser, som kommer iløpet av de første levedagene. Dette er en vanlig tilstand, og det går over av seg selv iløpet av noen dager.

Infantil seboreisk dermatitt - sees som et flassende utslett som starter i pannen, og kan spre seg til resten av ansiktet, hudfolder bak ører, i armhulen eller bleieområdet. Det oppstår gjerne i løpet av de første leveukene, og barnet er som regel upåvirket av det. Behandlingen består av å smøre huden inn med olje, evnt bruke milde steroidkremer. Utslettet forsvinner relativt fort, men behandlingen må vedvare en god tid for å unngå at det kommer igjen.

Bleiedermatitt - dette er utslett i bleieområdet, som kan ha mange forskjellige årsaker. Innestengt hud i en varm og fuktig bleie kan føre til soppinfeksjon eller irritert hud, som gir utslett. Utslettet roer som regel fort med å være nøye med å skifte bleie ofte så ikke den er våt for lenge, god hygiene og en god fuktighetskrem, evnt sink salve eller lignende. I noen tilfeller er det behov for å bruke en mild steriodkrem i en kortere periode, typisk 1-2 ganger daglig i 1-2 uker. Er det en soppinfeksjon kan man bruke krem med soppmiddel i.

Atopisk dermatitt - oppstår gjerne ikke før i 3 måneders alderen, og fremstår som tørr, rød og irritert hud i halsgropen, albuekroken, knehasen eller andre steder på kroppen. Barnet virker gjerne irritert og utilpass da dette utslettet typisk klør og irriterer. Dette er en hudsykdom som ofte vedvarer i noen år, og barnet har en økt risiko for utvikle matvareallergier og astma senere. Behandlingen av atopisk eksem består av å ikke bade / dusje barnet for ofte (mellom 2-3 ganger i uken), bruke en mild dusjolje eller såpe, smøre huden godt med en fet fuktighetskrem to ganger om dagen. Unngå ull direkte mot huden kan også hjelpe. Er det et mer uttalt utslett kan man ha behov for behandling med steroidkremer, men det vil legen som undersøker barnet vurdere.


De klassiske barnesykdommene - disse omfatter:

  • vannkopper (varicella) som er forårsaket av et virus som gir feber og utslett i hodebunnen og på kroppen. Utslettet starter som små røde nupper, som så blir til små blemmer som sprekker og væsker, deretter danner det seg skorper. Det går som regel over av seg selv, og det er sjeldent behov for behandling.
  • tredagersfeber (exanthema subitum), også kalt roseola infantum, skyldes infeksjon med et herpesvirus. Viser seg som regel med høy feber men ellers er barnet upåvirket. Når feberen faller utvikler barnet et blekrødt utslett som forsvinner av seg selv iløpet av få dager.
  • 5. barnesykdom (erythema infectiosum) dette er også en virussykdom (humant parvovirus) som vanligvis oppstår i 5-15 års alderen. Barnet utvikler typisk et rødt utslett i begge kinn, og kort tid etter kommer et rødt utslett også på kroppen, armer og ben. Det går tilbake av seg selv etter en ukes tid, hvor utslettet da vil klarne opp fra midten.
  • skarlagensfeber (scarlantina) skyldes infeksjon med bakterien streptokokker gruppe A, dette er samme bakterien som gir halsbetennelse. Det starter med halsbetennelse og en høyrød tunge med litt belegg på. Ca 1-2 dager etter at halsbetennelsen har startet utvikler barnet småprikket, rødt utslett på overkroppen som så sprer seg til armer og ben. Ansiktet blir også rødt, med en karakteristisk oppklaring rundt munnen. Behandles med antibiotika
  • Hånd-fot-munn-sykdom - er forårsaket av viruset Coxackie. Viser seg med lette smerter ved svelging og små, grålige blemmer i bunnen. Blemmene kommer også på hender og føtter. Går over av seg selv i løpet av 1-2 uker, og krever ingen behandling.


Når oppsøke lege

De fleste utslett er ufarlige og går over av seg selv, men er du usikker på hva det kan være eller om det er smittsomt og barnet bør holdes hjemme fra barnehage / skole bør du kontakte lege for en vurdering. Eller om barnet har høy feber og er i dårlig form, da skal man alltid kontakte lege.


Undersøkelse

Legen som undersøker barnet vil stille en rekke spørsmål rundt utslettet, når det oppstod, hvordan barnet virker påvirket, om det er andre i omgangskretsen som har noe liknende, om barnet er vaksinert etc. Så vil legen se grundig over huden, evnt ta en penselprøve for å teste for bakterier, sopp og virus om man er usikker. Er barnet i dårlig form sjekker man som regel temperaturen og tar en liten blodprøve (lite stikk i fingeren) for å se på infeksjon verdien i kroppen.

Behandling

Behandlingen avhenger av hva som har forårsaket utslettet, og de aller fleste utslett hos barn går over av seg selv. Noen utslett kan ha godt av å behandles med en steroidkrem og en  god fuktighetskrem, andre typer utslett krever antibiotika enten i pilleform eller i kremform. Er det et utslett som klør intenst finnes det også kremer eller tabletter som roer dette. Legen som undersøker barnet vil vurdere hvilken behandling som passer best.

Hvordan kan Dr. Dropin hjelpe deg

Hos Dr. Dropin finner du allmennleger, barneleger og hudleger som kan hjelpe deg dersom ditt barn har et utslett. Du booker selv enkelt time via nettsiden eller appen til Dr. Dropin, og behøver ingen henvisning på forhånd. Alle legene har god erfaring med å vurdere hudutslett, og vil gjøre en grundig undersøkelse av barnet og sette i gang relevant behandling for ditt barn.


FAQ

Hvordan vet jeg om utslettet til barnet kan være tegn på alvorlig sykdom?

  • Dersom barnet er i dårlig form, har feber, gråter, gir uttrykk for smerte eller ubehag, ikke vil spise eller drikke noe særlig, er slapp - da bør du kontakte lege for en hurtig vurdering

Jeg tror barnet mitt har vannkopper, hva bør jeg gjøre?

  • Om det er et utbrudd med vannkopper i barnehagen og du er sikker på at ditt barn er blitt smittet, behøver du ikke gjøre annet enn å holde barnet hjemme til alle sårene har tørket ut.
  • Virker barnet å være i dårlig form, ha høy feber etc bør du kontakte lege for en vurdering
  • Er du i tvil om det er vannkopper eller ikke kan det også være greit med en undersøkelse hos lege, så du vet til en annen gang om barnet har hatt dette eller ikke.

Er atopisk eksem arvelig?

  • Arv spiller en vesentlig rolle i utviklingen av atopisk eksem ja, og har en av foreldrene hatt dette er det høyere risiko for at deres barn også utvikler dette.

Barnet mitt har utslett, kan jeg sende han / hun i barnehagen for det?

  • Noen typer utslett kan være smittsomme, så det er alltids lurt å få en vurdering hos lege dersom du er i tvil.


Kilder

Impetigo