• no
  • en
Bestill time
  • no
  • en
Bestill time

Spiral

Hvordan vi kan hjelpe deg

Det er gynekologene våre som utfører spiralinnsetting hos Dr.Dropin. Spiralen som er av myk plast settes inn i livmoren via livmorhalsen ved hjelp av ultralyd. Innsettingen kan gi smerter eller ubehag, og beskrives ofte som sterke menssmerter. Noen blir svimmel og uvel, men det er en ufarlig reaksjon.

Vi har de vanligste hormon- og kobberspiralene på lager i klinikkene, men hvis du ønsker kan du å ha med din egen.

Det anbefales å sjekke for seksuelt overførbare sykdommer som klamydia før man får spiral. Det er også viktig å utelukke at man er gravid.

To typer spiral

Det finnes 2 forskjellige typer spiraler: Hormonspiral og Kobberspiral.

En hormonspiral inneholder hormonet gestagen og har høy sikkerhet mot graviditet. En kobberspiral er uten hormoner, men har et tynt lag med kobber og beskytter også mot graviditet. Begge typer gir ikke økt risiko for blodpropp og hjerte-og karsykdom og kan brukes av de aller fleste kvinner.

Før innsetting

For å unngå  smerte anbefales det å ta smertestillende tabletter ca 1 time før spiralinnsetting: 2x 500 mg (1 g) tabletter a  Paracet og 1 tablett a 400 mg Ibux. I dagene etter spiralinnsetting er det normalt å få blødning og menstruasjonssmerter. Paracet og Ibux kan hjelpe og brukes etter anbefalt dosering på pakningen.

Etter innsetting

For å unngå infeksjon i livmoren anbefales det å ikke føre noe inn i skjeden de første 7 dagene etter innsetting av spiral (ikke ha samleie, bruke tampong, bade). Hvis du skulle få symptomer som magesmerter, feber, vedvarende eller økende blødninger og smerter så skal du kontakte lege så raskt som mulig.

Kontroll

Det anbefales en kontroll av at spiralen sitter på plass etter 1-2 måneder og pleier ikke å være en smertefull undersøkelse. Hvis du ønsker en spiral fjernet så kan både gynekologene  og allmennlegene hos Dr.Dropin hjelpe til med det.

Etter ubeskyttet samleie

Kobberspiral den sikreste metoden for nødprevensjon og for å hindre graviditet etter at et samleie uten prevensjon har funnet sted. Kobberspiralen kan settes inn inntil 5 døgn (120 timer) etter et ubeskyttet samleie. Kobberspiralen må deretter sitte inn i 7 døgn før den eventuelt fjernes. Den samme kobberspiralen kan også beholdes som prevensjon i inntil 5 år.

Forfatter: Allmennlege Anne Marte Ladim.
Sist oppdatert: 20. mars 2020
Lesetid: 2 min

Mer informasjon om prevensjonsmidler

P-pille

P-stavMer informasjon om kvinnehelse

Abort

Bakteriell vaginose

Brystkreft

Gynekologi

HPV-vaksine

Livmorhalsprøve / Celleprøve

Prevensjon

Ultralyd

Alle legetjenester
Legetime på dagen
Fast pris

Bestill time