• no
  • en
Bestill time
  • no
  • en
Bestill time

P-stav

Hvordan vi kan hjelpe deg

Både allmennlegene og gynekologene kan hjelpe til med å sette inn og ta ut p-stav. Noen ganger kan p-staven være vanskelig å finne under huden når den skal fjernes og man må da henvise for fjerning hos kirurg på sykehuset.

Du må få resept av legen, gjerne over video og så medbringe p-staven til konsultasjon hos allmennlegene eller gynekologene våre.

Hva er p-stav?

P-stav (Nexplanon) er en stav som settes under huden på innsiden av overarmen og som beskytter mot graviditet. Den inneholder et hormon som heter gestagen og hindrer eggløsning og er det sikreste prevensjonsmiddelet. Staven er ca 4 cm lang og 2 mm bred, bøyelig, myk og knekker ikke. Legen bedøver huden, lager et lite snitt og implanterer staven rett under huden. Prosedyren er vanligvis smertefritt og krever som oftest bare strips, eventuelt et sting.

Fordeler og ulemper med p-stav

Siden staven ikke inneholder østrogen så øker den ikke risikoen for blant annet blodpropp og hjerte-kar- sykdom. Ulempen er at ikke alle vil få like god blødningskontroll som med p-piller med østrogen. Hvis legen har undersøkt deg og ikke tror at blødningen skyldes en sykdom f.eks. kjønnssykdom så kan løsningen på blødningene være at man i en periode bruker  p-piller med østrogen i tillegg til p-staven.

Rutiner og p-stav

Det er viktig å være sikker på at man ikke er gravid før man setter inn en p-stav. Prevensjon skal brukes helt frem til p-staven er satt inn. Hvis du ikke bruker prevensjon fra før, må du bruke kondom de første 7 dagene eller sette den inn dag 5 i menstruasjonssyklusen.

Etter 3 år må p-staven byttes ut, men man kan da sette inn en ny p-stav i samme hull og samtidig som den gamle fjernes.

Forfatter: Allmennlege Anne Marte Ladim.
Sist oppdatert: 20. mars 2020
Lesetid: 2 min

Mer informasjon om prevensjonsmidler

Spiral

P-pilleMer informasjon om kvinnehelse

Abort

Bakteriell vaginose

Brystkreft

Gynekologi

HPV-vaksine

Livmorhalsprøve / Celleprøve

Prevensjon

Ultralyd

Alle legetjenester
Legetime på dagen
Fast pris

Bestill time