• no
  • en
Bestill legetime
  • no
  • en
Bestill legetime
Tilbake til Kvinnehelse

HPV-vaksine

Hvordan vi kan hjelpe deg

Legene hos Dr.Dropin skriver resept på vaksinen som kan hentes ut på apotek og settes i våre klinikker.

Bestill time i en av våre klinikker

Bestill legetime

Ved akutt fare, ring 113

Om du befinner deg i en krise eller har livstruende skader bør du ringe 113

Om HPV-infeksjon

HPV-infeksjon kan føre til kreft i livmorhalsen, ytre kjønnslepper, skjede, penis, endetarm, munnhule og svelg. Det finnes rundt 200 ulike HPV-virus og rundt 40 av disse smitter gjennom seksuell kontakt. De fleste norske kvinner og menn blir smittet av HPV i løpet av livet. De fleste har ingen symptomer og hos ni av ti går infeksjonen over av seg selv. Kronisk HPV-infeksjon kan gi celleforandringer som i løpet av 10- 20 år kan utvikle seg til kreft. HPV er den eneste kjente årsak til livmorhalskreft, hvor type 16 og 18 forårsaker 70% av disse. Noen HPV-typer forårsaker godartede kjønnsvorter.

HPV-vaksinering i Norge

HPV-vaksinen inngår i barnevaksinasjonsprogrammet i 7.trinn for begge kjønn fra 2018. Fra 2009 ble alle jenter tilbudt vaksinen. Vaksinen settes med sprøyte i overarmen og to doser i løpet av et år er nødvendig for å oppnå beskyttelse. Man vet foreløpig ikke om det er behov for oppfriskningsdose, men vet at vaksinen gir god beskyttelse i minst 8 år. Vaksinen er ikke levende og inneholder ikke spor av egg og kylling, og ikke kvikksølv.

Hvem bør vaksinere seg mot HPV?

Det anbefales å vaksinere seg mot HPV for alle unge kvinner og menn.
Det er ingen øvre aldersgrense for å ta HPV-vaksine. Man bør ikke vaksineres hvis man er gravid, har allergi mot vaksinen eller innholdsstoffene eller har akutt infeksjonssykdom med feber. Vaksinen gir ikke full beskyttelse mot alle HPV-typer som kan forårsake kreft og derfor anbefales vaksinerte jenter følge livmorhalsprogrammet med celleprøver jevnlig fra de fyller 25 år.

Forfatter: Allmennlege Anne Marte Ladim.
Sist oppdatert: 24. mars 2020
Lesetid: 2 min

Mer informasjon om kvinnehelse