• no
  • en
Bestill legetime
  • no
  • en
Bestill legetime
Tilbake til Kvinnehelse

Bakteriell Vaginose

Hvordan vi kan hjelpe deg

Legene hos Dr.Dropin har god kunnskap om plager i underlivet og du bør oppsøke lege hvis du har symptomer som økt utflod og vond lukt som ikke går over av seg selv, er gravid eller har liten eller ingen effekt av behandlingen eller får tilbakefall.

Bestill time i en av våre klinikker

Bestill legetime

Ved akutt fare, ring 113

Om du befinner deg i en krise eller har livstruende skader bør du ringe 113

Hva er bakteriell vaginose?

Bakteriell vaginose er ikke regnet som en seksuelt overførbar sykdom. Den skyldes en ubalanse mellom bakteriene i skjeden og gir en karakteristisk ubehagelig lukt og utflod.

Symptomer

    • Grålig utflod
    • Ubehagelig lukt fra underlivet og utflod

Behandling for bakteriell vaginose

Det er ikke farlig, men mange ønsker behandling for at det skal gå fortere over. Det er også anbefalt å behandles hvis man planlegger å bli gravid eller er gravid. Bakteriell vaginose øker sjansen for spontan abort og tidlig fødsel. Er du ikke gravid så er det ikke farlig og man trenger ikke behandle hvis man ikke er plaget. Legen vil utføre en gynekologisk undersøkelse og ta en penselprøve av utfloden.

Tabletter eller krem

Bakteriell vaginose behandles med tabletter enten i skjeden eller som svelges eller krem. Det er viktig å ikke vaske bort melkesyrebakteriene i skjeden med overdreven vasking, det kan bare forverre plagene. Det anbefales at man ved dusjing unngår å spyle vann inn i skjeden og at man ikke bruker såpe på underlivet. Det er ikke uvanlig at man får plagene tilbake og vil trenge en kur til. Partner trenger ikke å behandles, men kondom kan brukes i en periode da man tror at sæden til partneren kan gi en ubalanse i skjeden.

Forfatter: Allmennlege Anne Marte Ladim.
Sist oppdatert: 24. mars 2020
Lesetid: 2-3 min

Mer informasjon om kvinnehelse