• no
  • en
Bestill legetime
  • no
  • en
Bestill legetime
Tilbake til Kvinnehelse

Abort

Hvordan vi kan hjelpe deg


Allmennlegene hos Dr.Dropin kan tilby samtale og veiledning om graviditet og abort. Vi kan også hjelpe deg å avgjøre om du er gravid ved hjelp av hCG i urinprøve eller blodprøve. Gynekologene hos Dr.Dropin kan utføre ultralyd, men ikke abort.

Bestill time i en av våre klinikker

Bestill legetime

Ved akutt fare, ring 113

Om du befinner deg i en krise eller har livstruende skader bør du ringe 113

Selvbestemt abort

I Norge har vi selvbestemt abort frem til 12. svangerskapsuke og du velger frem til det fritt selv om du ønsker abort. Hvis du er over 16 år kan du selv ringe direkte til valgfritt sykehus for å avtale time for abort uten henvisning fra lege eller helsesykepleier. Abort er gratis å utføre på sykehus og det finnes også gratis offentlige tilbud for veiledning hvis man er usikker. Amathea.no (LINK) er en gratis tjeneste for deg som er usikker på graviditeten.

To typer abort

Det finnes to typer abort, medisinsk og kirurgisk, hvordan det utføres bestemmes ut ifra lengden på svangerskapet hva som er best for deg. Man beregner antall svangerskapsuker fra første dag i siste menstruasjon, det vil si forrige gang du hadde menstruasjon og ikke tidspunktet for samleie/befruktning. Man kan tidligst utføre abort i uke 6. av svangerskapet. Har det gått mer enn 12 uker så må man søke om det til en nemd.

Forfatter: Allmennlege Anne Marte Ladim.
Sist oppdatert: 20. mars 2020
Lesetid: 1-2 min

Mer informasjon om abort

Andre temaer innen kvinnehelse