Mental trening

Å forberede seg mentalt til et maraton kan gi mange fordeler som bedre prestasjon og opplevelse av selve løpet. Samtidig vil det gjøre deg i bedre i stand til å takle utfordringer som kan oppstå underveis gjennom en god indre dialog. Denne artikkelen vil gi deg tre konkrete tips til hvordan du kan forberede deg mentalt til et maraton.

Tren hjernen opp til maraton

Noen ganger kan det føles ekstra tungt å skulle komme i gang med treningen. Terskelen er gjerne enda større når det er snakk om litt større løp, som for eksempel et maraton. Kanskje du ikke har løpt et maraton før? Da kan det føles enda vanskeligere å skulle gjennomføre. Men – det er aldri umulig.

Det er klart at det krever en viss form for fysisk trening for å gjøre kroppen i stand til å takle å løpe en lengre distanse. Når det er sagt, kan hjernen vår være en sperre i seg selv, og hvis du har en mentalitet om at du aldri kommer til å klare det og ikke har troen på deg selv, vil det være desto vanskeligere å få til – ettersom psyken vår påvirker vår evne til å yte.

Psykolog Mari Aune forklarer ved hjelp av tre konkrete tips hvordan du kan trene opp psyken din til å takle utfordringer før og under et maraton.

sanity imagesanity image

Tips 1: Bevisstgjøring

Vi har alle en mental helse, og vi er ikke immune mot hvordan negative tanker og ulike hendelser påvirker oss. Det første steget er å bli bevisst på dette, for så å utforske hva som gir overskudd hos deg.

Det er en interaktiv påvirkning mellom humøret ditt, tankene dine og energien din – som på psykologispråket kalles humørkongruens. Forskning viser at dersom man føler seg nedstemt har man også lettere for å tenke negativt om seg selv og situasjonen man er i. Så dersom du opplever å ha negative tanker og følelser vil dette igjen påvirke energinivået ditt og motivasjonen din.

Du vil bokstavelig talt føle deg tyngre til beins og tappet for energi ved å være overskygget av negative tanker. Finn derfor i første omgang ut hva som gir deg styrke, slik at du kan komme i dette humøret når du skal løpe.

Usikker på hvordan du kan finne ut av dette? For noen kan det hjelpe med coaching eller en samtale med psykolog, enten på video eller i klinikk.

Bestill time

sanity imagesanity image

Tips 2: Planlegging

For å kunne opprettholde humøret som gir deg plusstyrke og ha en god indre dialog hele veien under et maraton, kan det være nyttig å planlegge detaljert hvilke utfordringer en kan møte underveis, og hvordan en skal takle disse, eksempelvis:

  • Hvordan skal du håndtere eventuelle gnagsår som oppstår underveis?
  • Skal du avslutte løpet dersom du får magetrøbbel, eller skal du bite tenna sammen og løpe videre?
  • Hvor store vondter skal du ha før du gir deg?


Slike mulige scenarioer er fint å ha tenkt gjennom på forhånd, slik at du er bedre forberedt på å håndtere de, og for at skuffelsen ikke skal bli så stor dersom du må avbryte løpet. Det kan også være lurt å sette seg både delmål og hovedmål – og om man ikke skulle klart hovedmålet kan man kanskje klare noen av delmålene, som kan bidra til mestringsfølelse.


sanity imagesanity image

Tips 3: Øving

Siste tips er å øve – både på å ha en god indre dialog og på å håndtere ulike utfordringer eller scenarioer som kan oppstå underveis eller under treningen i forkant. Ved å øve på å håndtere motgang, er det også mer sannsynlig at du klarer å opprettholde det ideelle løpshumøret på selve løpsdagen. Her du kan du for eksempel forsøke ut konkurranseelementer inn i treningen for å øve på nervøsitet eller øve deg på å komme deg ut av en negativ indre dialog når du begynner å kjenne deg sliten.

En oppmuntrende samtale med kroppen kan også være nyttig dersom den indre dialogen er negativ og du kjenner deg sliten, og vil kunne føre til at du føler deg lettere både til kroppen og til sinns. Gjenta eksempelvis for deg selv:

  • «Kroppen kjennes lett ut i dag»
  • «Beina kjennes raske»
  • «Pusten kjennes jevn og rolig»

sanity imagesanity image