Aknebehandling med Isotretinoin

Ønsker du å starte på Isotretinoin? Dr.Dropin Hud hjelper deg både med vurdering av huden din og oppfølging over video – uten at du behøver å møte opp fysisk hos hudlegen.

Last ned appen for å bestille en videotime med hudlege.

 • Download on the App Store
 • Get it on Google Play

Videokonsultasjon

Få konsultasjon og vurdering av huden din over video.

Blodprøver

Ta blodprøver hos Fürst eller fastlegen. Kvinner må i tillegg ta månedlig graviditetstest.

E-resept

Motta e-resept og få oppfølging av hudlegen gjennom Pasientsky-appen.

Digitalt, trygt og enkelt

1. Videokonsultasjon

For å utrede om Isotretinoin kan være et alternativ for deg starter det med en videokonsultasjon. Under konsultasjontimen med hudlegen utredes behov og vurdering av oppstart med Isotretinoin, og du får informasjon om behandlingen og videre prosess.

2. Blodprøver

Du må ta en blodprøve før oppstart av Isotretinoin samt en blodprøve ca. 4 uker etter oppstart, men legen kan vurdere behovet for ytterligere blodprøver. Blodprøvene kan du ta hos Fürst* eller fastlegen.

 • Kvinner trenger i tillegg å ta graviditetstest. Denne inkluderes der du tar de to første blodprøvene, men etter dette er det behov for graviditetstest månedlig: da tar du bilde av graviditetstesten (hjemmetest) og laster opp i e-dialogen til Pasientsky månedlig for å få fornyet e-resepter hver fjerde uke.
 • Tar du blodprøver hos fastlegen din, må du be om en kopi av prøvesvaret og laste det opp i e-dialog med legen i Pasientsky-appen. Tar du blodprøver via Fürst, får vi automatisk prøveresultat.

3. E-resept

Etter utredning får du e-resept av hudlegen som du selv kan hente ut på valgfritt apotek. Videre får du tett oppfølging av hudlegen med oppfølgingstimer til endt behandlingstid, slik at du skal føle deg trygg hele veien.

 • E-resepten er kun gyldig i 1 uke på apoteket
 • Vi anbefaler at du gir beskjed 1 uke før du er tom for Isotretinoin, slik at vi rekker å sende ny e-resept. Ny e-resept sendes vanligvis innen 3 dager.

*Fürst sine lokasjoner finner du her.

Slik hjelper våre hudleger deg med Isotretinoin

Hvis tidligere behandling mot akne ikke har gitt ønsket resultat, kan en isotretinoin-kur være riktig for deg. En isotretinoinkur har en varighet fra 4-8 måneder, og det kreves tett oppfølging fra helsepersonell. Dr.Dropin har satt sammen en pakke hvor man betaler en fastpris for hele behandlingsløpet.

Pakkeprisen på 3 995,– dekker behandlingsløp til resultat et oppnådd (medikament må kjøpes på apotek). Blodprøver og HCG (graviditetstest) dekkes ikke i Aknepakken til Dr. Dropin. Du må derfor regne med kostnader som vil komme i tillegg til vår pris. Prisen inkluderer:

Konsultasjon digitalt | 995,–
Konsultasjon over video med hudlege for vurdering av oppstart av behandling med isotretinoin.

Personlig tilpasset behandlingsløp og oppfølging | 3 000,–
Til resultat er oppnådd.


Det er også mulig å kun ta første konsultasjon og betale konsultasjonspris for hver oppfølgingstime.

sanity imagesanity image

Hva er Isotretinoin, og hvordan virker det?

Isotretinoin er et legemiddel som har kjemisk likhet med vitamin A. Stoffet brukes mot utbredt akne, ofte kalt kviser, der annen behandling ikke har hatt effekt og er forsøkt.

Isotretinoin virker ved å dempe celledelingen i huden, som igjen vil gi redusert talgproduksjon. Talg er det hvite innholdet i kvisen. Selve betennelsesreaksjonen i huden vil også dempes. Selv om stoffet gis som en kur på bare 4-6 måneder, har det en varig og god effekt hos de aller fleste pasientene. Isotretinoin har dessverre ingen effekt på arr som er til stede før kuren.

Bivirkninger av Isotretinoin

Alle pasienter som får Isotretinoin opplever noe bivirkninger, men heldigvis er de som oftest milde og vil gå spontant tilbake etter endt behandling. Etter noen ukers behandling vil de aller fleste oppleve at huden og leppene blir tynne og tørre.

Øyne og neseslimhinner vil også oppleves tørre og kan skape økt tendens til neseblødning og problemer for de med kontaktlinser Andre bivirkninger som bør nevnes er lett stivhet og smerter i muskler og ledd, hodepine og hos noen få konsentrasjonsvansker. Isotretinoin kan også føre til endringer i enkelte blodprøver (leverprøver, fettstoffer), og dette må avklares med jevnlige kontrollprøver før og under behandlingen. Sjeldnere bivirkninger forekommer også og ved mistanke om det bør du ha oppfølging hos hudlegen din.

Sjeldne/alvorlige bivirkninger

 • Fosterskade dersom svangerskap under behandlingen eller innen 3 mnd etter avslutning av kur
 • Påvirkning av leveren med utslag på blodprøver
 • Depresjon og nedstemthet, ved tidligere konstantert depresjon
 • Initial forverring med store betente kviser
 • Magesmerter som kan være forårsaket av påvirkning på bukspyttkjertelen, eller tarmslimhinnen
 • Redusert nattsyn

Andre viktige opplysninger

Dosering

Hele døgndosen/dagsdosen skal tas på et fast tidspunkt og sammen med mat (bedre opptak i tarm). Det er viktig å ta Isotretinoin som foreskrevet av hudlegen. Du vil få en individuell dosering med utgangspunkt i blant annet vekt og bruk av andre medisiner.

Alkohol mens man benytter Isotretinoin

Du kan drikke alkohol under kuren men fordi Isotretinoin benytter seg av de samme nedbrytningsveiene i leveren som alkohol, bør man være varsom i behandlingsperioden slik at leveren ikke overbelastes.

Graviditet og kvinner i fruktbar alder

Ved bruk av Isotretinoin under graviditet vil det i 100% av tilfellene føre til alvorlige skader på fosteret. Myndighetene har derfor innført særlige forsiktighetsregler ved behandling av kvinner i fertil (fruktbar) alder: Kvinnen skal bruke sikker prevensjon èn måned før behandlingsstart, under hele behandlingen, og i to måneder etter avsluttet kur. Det tas månedlig graviditetstest ved blodprøve under behandlingen, og legen har ikke anledning til å skrive resept for mer enn èn måned om gangen til kvinnelige pasienter og først etter at negativ hcg-test foreligger.

Blodprøver og ny resept

For å få ny resept må blodprøver foreligge hos hudlegen. De bes dra rett til Furst for å ta blodprøver. Tidligere rekvisisjon kopieres da av de og blodprøven tas og blir sendt til hudlegen. Hudlegen vil deretter skrive resept elektronisk. Dette tar ca 2-3 arbeidsdager fra blodprøven blir tatt. Du mottar beskjed i pasientsky når resepten er klar. Du behøver ikke be om ny blodprøverekvissjon fra hudlege hver gang det skal tas, den ligger klar hos Fürst fra gang til gang.

Dersom du ikke bor i nærheten av en av Fürst sine lokasjoner må blodprøver tas hos din fastlege. Pass på at du avtaler tid hos din fastlege i god tid før din reseptfornyelse. Sett gjerne opp de nødvendige timene i forkant minst en uke før du går tom for medisin.

Hudpleie

De aller fleste pasientene vil ha behov for fuktighetskrem på grunn av tørr hud under behandlingen og hudlegen kan gi gode råd om hvilke kremer som gir tilstrekkelig fuktighet. En av bivirkningene er tynn huden som fører til overfølsomhet for sollys. Det anbefales solkrem med minimum faktor 30 på solutsatte områder annenhver time, dette er spesielt viktig vår og sommer. Det er viktig å huske på at Isotretinoin-kapslene er personlige, individuelt tilpasset og gis under oppfølging hos hudlege.

Last ned appen vår for å komme i gang

 • Download on the App Store
 • Get it on Google Play
sanity imagesanity image