HPV-vaksine

HPV - HPV-infeksjon, vaksine, bivirkninger, pris og anbefalinger (2022)

HPV er en gruppe virus, hvor noen typer forårsaker vorter og andre typer kan føre til kreft i munnhule, svelg, samt kvinnelige og mannlige kjønnsorganer. Det finnes rundt 200 ulike HPV-virus, de smitter alle ved direkte kontakt. Rundt 40 av disse smitter gjennom seksuell kontakt. HPV er den eneste kjente årsak til livmorhalskreft, hvor type 16 og 18 forårsaker 70% av disse. Noen HPV-typer forårsaker godartede kjønnsvorter. De fleste norske kvinner og menn blir smittet av HPV i løpet av livet. Viruset kan være til stede uten å være aktivt i flere tiår før det blir aktivt og gir infeksjon, man kan altså være bærer av dette viruset lenge uten å selv være klar over det.

– Humant Papillomavirus (HPV) er den mest vanlige seksuelt overførbare infeksjonen vi har. Av alle seksuelt aktive får over 70 prosent dette viruset, så det er mer regelen enn unntaket å bli smittet, sier lege Daniel Sørlie.

Les om hvorfor du bør sjekke derAlt om celleprøve
HPV-infeksjon

HPV (humant papillomavirus) er en gruppe virus som blant annet smitter seksuelt og er en svært vanlig infeksjon hos kvinner. Heldigvis går infeksjonen vanligvis over av seg selv. De fleste har ingen symptomer og hos ni av ti går infeksjonen over av seg selv innen 6-24 måneder. HPV-infeksjon gir vorter eller celleforandringer som kan føre til kreft i livmorhalsen, ytre kjønnslepper, skjede, penis, endetarm, munnhule og svelg.

Symptomer på HPV-infeksjon

 • Kjønnsvorter
 • Endret utflod med brun-rosa farge, endret lukt
 • Småblødninger mellom to menstruasjoner
 • Blødning / brunlig utflod etter samleie og fysisk aktivitet
 • Blødning etter overgangsalder
 • Smerter / ubehag fra underlivet eller korsrygg
sanity imagesanity image

Alle helsetjenester

  • Utredning og behandling
  • Resepter og sykemelding​
  • Henvisninger

Kort ventetid

  • Enkel bestilling
  • Lange åpningstider
  • Klinikk eller videosamtale

HPV-vaksinering i Norge

HPV-vaksinen ble innført for jenter i 2009, og for gutter i 2018. Den inngår nå i barnevaksinasjonsprogrammet i 7.trinn for begge kjønn. Vaksinen settes med sprøyte i overarmen, og to doser i alder 9-14 år og tre doser i alder 15 år eller eldre i løpet av et år er nødvendig for å oppnå beskyttelse. Varigheten av beskyttelse og eventuelt behov for en oppfriskningsdose er enda ikke fastslått, men studier så langt viser en meget god og langvarig beskyttelse, mulig livslang. Har man spørsmål rundt vaksinen tilbyr vaksinevakten til FHI gode råd.

Vaksinen er ikke levende og inneholder ikke spor av egg og kylling, og ikke kvikksølv.

Hvem bør vaksinere seg mot HPV?

Det anbefales å vaksinere seg mot HPV for alle unge kvinner og menn. Det er like viktig med vaksinering av menn som av kvinner, da en HPV-infeksjon hos menn også kan gi kreft i penis, endetarm, munnhule og svelg.

Det er ingen øvre aldersgrense for å ta HPV-vaksine. Man bør ikke vaksineres hvis man er gravid, har allergi mot vaksinen eller innholdsstoffene eller har akutt infeksjonssykdom med feber.

Vaksinen gir ikke full beskyttelse mot alle HPV-typer som kan forårsake kreft og derfor anbefales vaksinerte jenter å følge livmorhalsprogrammet med celleprøver jevnlig fra de fyller 25 år.

Les mer om celleprøve her

Hvordan Dr.Dropin kan hjelpe deg

Resept til vaksine kan vi skrive ut til deg gjennom videotime, legetime eller gynekologtime, og kan sette denne i våre klinikker.

Vi anbefaler deg å bestille videotime for å få resept, deretter en vanlig legetime i klinikk for å få den satt. Har du forsikring gjennom Gjensidige, har man som regel videotime inkludert i forsikringen din.

Bestill time
sanity imagesanity image

HPV-vaksine og pris

Vaksinen er gratis til dem som inngår i barne vaksineringsprogrammet, og for de eldre (født før 1991) som ønsker vaksinen koster en full vaksinering som regel i underkant av 4000,- (for 3 vaksiner til sammen), i tillegg kommer konsultasjonsprisen hos legen.

Hos Dr. Dropin kan legene hjelpe deg med å skrive ut resept, som du henter på apoteket og så kan få satt i en av våre klinikker. Dr. Dropin tilbyr en fast konsultasjonspris på 595,-, og vaksinen som selges på apoteket koster ca 925 ,- (per dose).

Bivirkninger av HPV-vaksinen

Det er vanlig at området der vaksinen ble satt kan kjennes litt ømt de første dagene, noen ganger kan huden bli litt varm og rød, sjeldent kan det utvikle seg en lokal hudinfeksjon ved innstikkstedet.

De første 1-2 dagene etter vaksineringen kan noen merke forkjølelseslignende symptomer med vondt i ledd og muskler, lett feber, og hodepine. Andre kan få litt mageknip og kvalme. Dette er vanlige, helt ufarlige bivirkninger. Noen få kan oppleve utslett.

Ofte stilte spørsmål

Hva er HPV?

Humant papillomavirus (HPV) er en gruppe virus, hvor noen typer smitter seksuelt og kan gi kjønnsvorter eller kreft i munnen, svelget, kjønnslepper, livmorhalsen eller på penis.

Hva skjer hvis jeg får HPV?

Mange kan gå med viruset i lang tid uten symptomer, men når viruset er aktivt kan det danne seg kjønnsvorter eller celleforandringer i de dypere hudlagene. Over lang tid kan dette utvikle seg til kreft om man går ubehandlet. Celleforandringer gir symptomer som farget utflod som lukter, små blødninger fra skjeden, blødning etter samleie eller ved fysisk aktivitet, smerter / ubehag fra underlivet eller korsrygg.

Hvorfor bør jeg ta HPV-vaksinen?

Den gir god og langvarig beskyttelse mot infeksjon av de typene HPV-virus som gir livmorhalskreft og peniskreft, og er derfor med på å forebygge utvikling av disse typer kreft.

Hvilke bivirkninger kan jeg få av vaksinen?

Det er vanlig å få litt spreng i armen hvor vaksine ble satt, noen opplever at huden her blir litt rød og varm. Andre kan få utslett, hodepine, lette forkjølelsessymptomer, mageknip eller kvalme. Dette er svært vanlige bivirkninger, helt ufarlig og kortvarige.

Jeg er over 25 år og vært seksuelt aktiv lenge, bør jeg fortsatt ta vaksinen?

Det er ikke for sent, også de som er eldre og har debutert seksuelt har god og langvarig effekt av vaksinen, også selv om man tidligere har hatt infeksjon med HPV.

Hvorfor får ikke alle tilbudet om vaksinen uansett alder?

Alle kan ta vaksinen uansett alder, men den er inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet da man regner det som gunstig å vaksineres og være beskyttet før man debutere seksuelt.

Forfatter: Lege Anne Marte Ladim
Sist oppdatert: 23.06.2022

Kilder

Folkehelseinstituttet, (2019), HPV-vaksine (humant papillomavirus) - veileder for helsepersonell, (online), tilgjengelig fra: https://www.fhi.no/nettpub/vaksinasjonsveilederen-for-helsepersonell/vaksiner-mot-de-enkelte-sykdommene/hpv-vaksinasjon-humant-papillomavir/ (hentet 20.05.2020)

Kreftforeningen, https://kreftforeningen.no/om-kreft/kreftformer/livmorhalskreft/ (hentet 20.05.2020)

Norsk elektronisk legehåndbok, https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/infeksjoner/tilstander-og-sykdommer/virusinfeksjoner/humant-papillomavirus-hpv/ (hentet den 20.05.2020)

Tønjum, T., (2018), HPV, (online), Store medisinske leksikonhttps://sml.snl.no/HPV (hentet 20.05.2020)