• no
 • en
Bestill time
 • no
 • en
Bestill time
Tilbake til Kvinnehelse

HPV-vaksine

Om HPV (Humant Papilloma Virus)

HPV er en gruppe virus, hvor noen typer forårsaker vorter og andre typer kan føre til kreft i munnhule, svelg, samt kvinnelige og mannlige kjønnsorganer. Det finnes rundt 200 ulike HPV-virus, de smitter alle ved direkte kontakt. Rundt 40 av disse smitter gjennom seksuell kontakt. HPV er den eneste kjente årsak til livmorhalskreft, hvor type 16 og 18 forårsaker 70% av disse. Noen HPV-typer forårsaker godartede kjønnsvorter. De fleste norske kvinner og menn blir smittet av HPV i løpet av livet. Viruset kan være til stede uten å være aktivt i flere tiår før det blir aktivt og gir infeksjon, man kan altså være bærer av dette viruset lenge uten å selv være klar over det.
Om HPV-infeksjon

HPV-infeksjon gir vorter eller celleforandringer som kan føre til kreft i livmorhalsen, ytre kjønnslepper, skjede, penis, endetarm, munnhule og svelg. 

De fleste har ingen symptomer og hos ni av ti går infeksjonen over av seg selv innen 6-24 måneder. Langvarig HPV-infeksjon kan gi celleforandringer som i løpet av 10-20 år kan utvikle seg til kreft. Hvert år er det ca 300 norske kvinner som får påvist livmorhalskreft. Livmorhalskreft utvikler seg langsomt gjennom flere stadier fra godartede forstadier til kreft til ondartet kreft, og det tar tid før man får symptomer. Det er viktig å følge livmorhalsprogrammet selv om man ikke får påvist viruset eller celleforandringer, da det kan oppstå på et senere tidspunkt.

Livmorhalsprogrammet er en screeningundersøkelse med celleprøver fra underlivet fra man fyller 25 år til man er 69 år. Man får innkallelse til dette i posten, hvor det hvert 3. år taes en prøve fra livmorhalsen. Prøven undersøkes for HPV-virus samt celleforandringer. Grunnet den langsomme utviklingen av evnt kreft er det nok å testes hvert 3. år, da det ikke vil utvikle seg farlig sykdom i løpet av de 3 årene. Det er frivillig om man vil eller ikke, men det anbefales på det sterkeste.

Symptomer på HPV-infeksjon

 • Kjønnsvorter
 • Endret utflod med brun-rosa farge, endret lukt
 • Småblødninger mellom to menstruasjoner
 • Blødning / brunlig utflod etter samleie og fysisk aktivitet
 • Blødning etter overgangsalder
 • Smerter / ubehag fra underlivet eller korsrygg

Hvem bør testes, og hvordan gjøres dette

Rutinemessig testes kvinner i alder 25-69 år som følger screeningprogrammet for livmorhalskreft. Har man nyoppståtte symptomer i perioden mellom to screeninger eller i en tidligere alder enn 25 år tar man kontakt med lege, som vil ta en ekstra prøve. Menn testes ikke rutinemessig.

Testen gjøres ved en undersøkelse av underlivet hvor legen tar en penselprøve direkte fra livmorhalsen. Dette gjør ikke vondt, og det er vanlig med en liten blødning / farget utflod i etterkant. Denne prøven sendes inn til laboratoriet og testes for virus og celleforandringer. Det er også mulig å teste for HPV-virus i urinen, men for å se etter celleforandringer på livmorhalsen er det nødvendig med en penselprøve.

Hvordan vi kan hjelpe deg

Legene hos Dr.Dropin skriver resept på vaksinen som kan hentes ut på apotek og settes i våre klinikker.

HPV-vaksinering i Norge

HPV-vaksinen ble innført for jenter i 2009, og for gutter i 2018. Den inngår nå i barnevaksinasjonsprogrammet i 7.trinn for begge kjønn. Vaksinen settes med sprøyte i overarmen, og to doser i alder 9-14 år og tre doser i alder 15 år eller eldre i løpet av et år er nødvendig for å oppnå beskyttelse. Varigheten av beskyttelse og eventuelt behov for en oppfriskningsdose er enda ikke fastslått, men studier så langt viser en meget god og langvarig beskyttelse, mulig livslang. Har man spørsmål rundt vaksinen tilbyr vaksinevakten til FHI gode råd.

Vaksinen er ikke levende og inneholder ikke spor av egg og kylling, og ikke kvikksølv.

Bivirkninger HPV-vaksine

Det er vanlig at området der vaksinen ble satt kan kjennes litt ømt de første dagene, noen ganger kan huden bli litt varm og rød, sjeldent kan det utvikle seg en lokal hudinfeksjon ved innstikkstedet.

De første 1-2 dagene etter vaksineringen kan noen merke forkjølelseslignende symptomer med vondt i ledd og muskler, lett feber, og hodepine. Andre kan få litt mageknip og kvalme. Dette er vanlige, helt ufarlige bivirkninger. Noen få kan oppleve utslett.

HPV-vaksine og pris

Vaksinen er gratis til dem som inngår i barne vaksineringsprogrammet, og for de eldre (født før 1991) som ønsker vaksinen koster en full vaksinering som regel i underkant av 4000 NOK (for 3 vaksiner til sammen), i tillegg kommer konsultasjonsprisen hos legen. 

Hos Dr. Dropin kan legene hjelpe deg med å skrive ut resept, som du henter på apoteket og så kan få satt i en av våre klinikker. Dr. Dropin tilbyr en fast konsultasjonspris på 595 NOK, og vaksinen som selges på apoteket koster ca 925 NOK (per dose).

Hvem bør vaksinere seg mot HPV?

Det anbefales å vaksinere seg mot HPV for alle unge kvinner og menn. Det er like viktig med vaksinering av menn som av kvinner, da en HPV-infeksjon hos menn også kan gi kreft i penis, endetarm, munnhule og svelg. 

Det er ingen øvre aldersgrense for å ta HPV-vaksine. Man bør ikke vaksineres hvis man er gravid, har allergi mot vaksinen eller innholdsstoffene eller har akutt infeksjonssykdom med feber. Vaksinen gir ikke full beskyttelse mot alle HPV-typer som kan forårsake kreft og derfor anbefales vaksinerte jenter å følge livmorhalsprogrammet med celleprøver jevnlig fra de fyller 25 år.

Forfatter: Allmennlege Anne Marte Ladim, allmennlege Martine Hallin Henriksen
Sist oppdatert: 20. mai 2020
Lesetid: 2-3 min

Mer informasjon om kvinnehelse


Ofte stilte spørsmål om HPV

Ofte stilte spørsmål

 • Hva er HPV?

Humant papillomavirus (HPV) er en gruppe virus, hvor noen typer smitter seksuelt og kan gi kjønnsvorter eller kreft i munnen, svelget, kjønnslepper, livmorhalsen eller på penis.

 • Hva skjer hvis jeg får HPV?

Mange kan gå med viruset i lang tid uten symptomer, men når viruset er aktivt kan det danne seg kjønnsvorter eller celleforandringer i de dypere hudlagene. Over lang tid kan dette utvikle seg til kreft om man går ubehandlet. Celleforandringer gir symptomer som farget utflod som lukter, små blødninger fra skjeden, blødning etter samleie eller ved fysisk aktivitet, smerter / ubehag fra underlivet eller korsrygg.

 • Hvorfor bør jeg ta HPV-vaksinen?

Den gir god og langvarig beskyttelse mot infeksjon av de typene HPV-virus som gir livmorhalskreft og peniskreft, og er derfor med på å forebygge utvikling av disse typer kreft.

 • Hvilke bivirkninger kan jeg få av vaksinen og hvor sannsynlig er det at jeg får disse?

Det er vanlig å få litt spreng i armen hvor vaksine ble satt, noen opplever at huden her blir litt rød og varm. Andre kan få utslett, hodepine, lette forkjølelsessymptomer, mageknip eller kvalme. Dette er svært vanlige bivirkninger, helt ufarlig og kortvarige.

 • Jeg er over 25 år og vært seksuelt aktiv lenge, bør jeg fortsatt ta vaksinen nå eller er det for sent? Hvorfor får ikke alle tilbudet om vaksinen uansett alder?

Det er ikke for sent, også de som er eldre og har debutert seksuelt har god og langvarig effekt av vaksinen, også selv om man tidligere har hatt infeksjon med HPV.

Alle kan ta vaksinen uansett alder, men den er inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet da man regner det som gunstig å vaksineres og være beskyttet før man debutere seksuelt.

Kilder

Referanser

Folkehelseinstituttet, (2019), HPV-vaksine (humant papillomavirus) - veileder for helsepersonell, (online), tilgjengelig fra: https://www.fhi.no/nettpub/vaksinasjonsveilederen-for-helsepersonell/vaksiner-mot-de-enkelte-sykdommene/hpv-vaksinasjon-humant-papillomavir/ (hentet 20.05.2020)

Kreftforeningen, https://kreftforeningen.no/om-kreft/kreftformer/livmorhalskreft/ (hentet 20.05.2020)

Norsk elektronisk legehåndbok, https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/infeksjoner/tilstander-og-sykdommer/virusinfeksjoner/humant-papillomavirus-hpv/ (hentet den 20.05.2020)

Tønjum, T., (2018), HPV, (online), Store medisinske leksikonhttps://sml.snl.no/HPV (hentet 20.05.2020)

Finn din nærmeste klinikk

Alle legetjenester
Legetime på dagen
Fast pris

Bestill time

Organisasjonsnummer:
919 149 795
Adresse:
Bogstadveien 30, 0355 Oslo
Mobilnummer: