Ankel overtråkk

Ankelovertråkk er en svært vanlig skade. Det oppstår oftest hos aktive tenåringer og unge voksne. I aktiviteter og idretter som innebærer landing etter hopp eller løping i ulendt terreng er utøveren særlig utsatt.

Hos Dr.Dropin har vi dyktige behandlere som kan undersøke ditt overtråkk, samt hjelpe deg med å få riktig behandling.

Se ledige timer

Generelt om overtråkk

Ankelskaden oppstår ved landing på innsiden eller utsiden av foten og skaper en vridning av ankelen som kan føre til overstrekk av leddbånd(ligament) i ankelen. På innsiden og utsiden av ankelen har vi leddbånd som knytter den benete knokkelen på utsiden/innsiden av foten til fotrotsknoklene. Den vanligste skademekanismen er å lande på utsiden av foten slik at leddbåndene på utsiden av ankelen blir overstrukket. Det kan føre til en delvis eller full avrivning av ett eller flere av leddbåndene.

Les mer om hvordan vi kan hjelpe deg
sanity imagesanity image

Symptomer

Hevelse, ømhet og varme i det skadede området skjer ofte raskt, i løpet av noen få minutter. Noen opplever problemer med å vektbære og gå på foten, i tillegg til blodutredelse i det smertefulle området.

Undersøkelse

En fysioterapeut eller kiropraktor vil lytte til din sykehistorie og foreta en grundig klinisk undersøkelse. Under undersøkelsen er det er viktig å skille mellom skade på leddbånd og brudd. Om det er mistanke om brudd, skal du henvises til røntgen for en vurdering av skadeomfang.

Behandling

Målet er å begrense hevelse og blødning i løpet av de første 1-3 dagene. Deretter er målet å forbedre funksjon basert på styrke, mobilitet og balanse for å returnere til normal aktivitet igjen. Nyere forskning har vist at man skal benytte seg av prinsippene som går under akronymet “PEACE & LOVE” for optimal behandling av skade på bløtvevsdeler, inkludert ankelovertråkk.

PEACE

I løpet av de første dagene trenger skaden din “PEACE”.

P for Protect

  • Beskytt skadestedet. Unngå aktivitet og bevegelser som gir økt smerte.

E for Elevate

  • Elever (hev) foten din over hjertehøyde så ofte som mulig.

A for Avoid anti-inflammatory modalities

  • Unngå anti-inflammatoriske medisiner og is da det ser ut til å redusere vevets tilheling på lang sikt.

C for Compression

  • Kompresjon med bandasje eller teip.

E for Education

  • Kroppen din vet best, og du bør få undervisning av helsepersonell for å la kroppen din håndtere skaden på naturlig vis.
sanity imagesanity image

LOVE

Etter de første dagene er over trenger skaden din “LOVE”


L for Load

  • Tidlig belastning av ankelen leder til bedre utfall. La smerte og hevelse bestemme når kroppen er klar for gradvis belastning og returnering til normal aktivitet.

O for Optimism

  • Hold deg optimistisk og positiv under opptreningen. Hjernen spiller en viktig rolle i rehabiliteringen.

V for Vascularisation

  • Fysisk aktivitet som fører til økt blodsirkulasjon til skadeområdet er viktig for å reparere skadet vev.

E for Exercise

  • Trening for økt mobilitet, styrke og balanse er beste tiltak for behandling av ankelovertråkk og for å redusere risiko for gjentatte overtråkk.
sanity imagesanity image

Prognose

De fleste kommer seg raskt tilbake til normalen igjen etter èn til noen få uker. Ved skade på leddbånd tilheles de som regel innen 6-12 uker, men det er ikke uvanlig å oppleve smerte og stivhet i ankelleddet i noen måneder i ettertid.

Hva kan Dr.Dropin hjelpe med?

Vi i Dr.Dropin Fysikalske kan hjelpe deg med å foreta en grundig undersøkelse for å vurdere videre oppfølging av skaden og henvise til bildediagnostikk om nødvendig. Vi tilrettelegger for et individuelt tilpasset behandlingsforløp i samarbeid med deg for å få deg tilbake til ditt normale aktivitetsnivå. Vi kan også gi råd om forebyggende tiltak og øvelser for å redusere risikoen for gjentatte ankelovertråkk.

sanity imagesanity image
Våre klinikkerVåre klinikker
Våre klinikker